Psychologia [9030]

Zapisz się
Dodaj kartkę Dodaj bana
Powód wlepienia kartki
Wybierz wątek docelowy z listy lub wpisz jego ID
  • Anonim

Jakie macie zdanie na ten temat? Czy Aborcja powinna być zalegalizowana? Czy jesteście jej całkowicie przeciwni? A może uważacie, że tylko 3 przypadki dokonania aborcji są dopuszczalne (przypomne: gwałt, gentyczna choroba płodu, zagrożenie życia matki)
    Czy kobieta powinna decydować wspólnie z partnerem? Czy może mieć samodzielne prawo do podjęcia decyzji?
  • Wiktoria

No coż temat dość kontrowersyjny i jest bardzo wiele opinii na te temat . Ja uważam,że aborcja powinna być zalegalizowana. Kobieta ma prawo do zdecydowania czy chce urodzić dziecko.
    Jeżeli ma partnera to powinna z nim o tym porozmawiać , ale w takich przypadkach partnerzy "uciekają" zostawiając kobiety same.
    Moim zdaniem kobiety powinny mieć wybór do swobodnego wyboru w kwestii prokreacji.
  • Anonim

chwileczke...kobieta ma prawo decydowac czy chce byc matką czy nie (np poprzez antykoncepcje) ale aborcja to juz nie jest zapobieganie ciąży, a jej usuwanie czyli powiedzmy sobie wprost morderstwo dziecka. W chwili gdy dochodzi do zapłodnienia to juz jest zywy człowiek tylko małych rozmiarów, a my (jako ludzie) nie mamy prawa do decydowania o czyjejs smierci. Ja jestem przeciwna aborcji.
  • . Torrens .

Ja obstaję za 3 sytuacjami w których kobieta powinna mieć wolny wybór.
    Prawo jest wymysłem ludzkim i człowiek je ustanawia.
  • Anonim

>~♪~LoNkA~♪~ napisała:
    >chwileczke...kobieta ma prawo decydowac czy chce byc
    >matką czy nie (np poprzez antykoncepcje) ale aborcja to
    >juz nie jest zapobieganie ciąży, a jej usuwanie
    >czyli powiedzmy sobie wprost morderstwo dziecka. W chwili
    >gdy dochodzi do zapłodnienia to juz jest zywy
    >człowiek tylko małych rozmiarów, a my (jako
    >ludzie) nie mamy prawa do decydowania o czyjejs smierci. Ja
    >jestem przeciwna aborcji.

A gdy antykoncepcja zawodzi? Gdy emocje wziely góre nad para nastolatków? Gdy na imprezie dwoje obcych sobie ludzi postanowiło zaszaleć? Ja nie twierdze, że zrobili dobrze,, popełnili błąd,, ale w takich sytuacjach odpowiedzilaność najczęściej ponosi tylko kobieta. A Jeśli nie stać ją na utryzmanie dziecka? nie jest gotowa? ma inne plany? czy chwila uniesienia ma tak drastrycznie wpłynąc na jej zycie i plany? wiem odrosłosć to bycie odpowiedizalnym za swoje czyny,, ale jesli istenieje inne rozwiazanie, (a aborcja istnieje choc nie jest legalna), to moze lepiej poddac sie temu zabiegowi. Pewnie ze istenije mozliwosc oddania dziecka i zrzekniecia sie opieki,,,,, ale co z nim sie stanie, bedzie mialo rodzine? Czy moze matka odda je, ale zapobiegawczo nie zzeknie sie praw do niego by zostawic sobie mozliwosc powrotu? a ono w najwaznijesyzch latach swego rozwoju bedzie wychowywac sie w domu dziecka? nie kazda mloda osoba moze liczyc na sowich rodzicow/rodzine. Opisane przeze mnie sytuacja adopcji to najdelikatniejszy ciag dalszy po narodiznach niechcianego dziecka. Sa inne,, i dobrze je znacie: smietniki, zatruwanie norwonarodzonych dzieci, porzucenie w lesie, utopienia.
    Wydaje mi sie ze skoro aborcja i tak i tak istnieje,,, to powina zostac zalegalizowana. nie dlatego ze ma byc kolejny srodkiem "antykoncepcyjnym" bo te osoby ktore nie sa zdolne by dokonywac na swoich dzieciah aborcji, tego nie zrobia,,, ale dla tych ktore uwazaja ze nie maja innego wyjscia,,, Obecnie zabieg ten jest bardzo drogi. Jak ktos nie ma kasy dopuszcza sie innych metod, jak wlansie porzycenie i inne. Legalizacja mogla by zminimalizowac liczbe dzieci porzuconych po narodzinach, bo byla by bardziej dostepna. Poza tym tkaim kobietom powinno sie zapewnic opieke psychologa. Dla nich ta sytuacja jest bardzo ciezka,,, i mocno wplywa na ich psychike. Teraz kobieta jest zdana na sama sibeie,, po zabiegu wraca do domu i jest zostawiona sobie z tmyi myslami, a potem poglebiajaca sie depresja,,, Wg mnie powinien zostac stworzony system opieki dla kobiet ktore stanely sie przed takim wyborem.
  • Anonim

Kamila na pewno masz troche racji..ale są jeszcze moralne aspekty takiej decyzji i to własnie one wpływaja na moje zdanie na ten temat. Nie chodzi mi o to co później stanie sie z takim dzieckiem (chociaz to tez jest bardzo ważne) chodzi mi raczej o to ze człowiek nie ma prawa decydowac o smierci innego człowieka. Jakby nie patrzeć to jest odebranie życia i uważam ze to jest niemoralne.
  • Anonim

>~♪~LoNkA~♪~ napisała:
    >(,,,) Jakby nie patrzeć to jest odebranie
    >życia i uważam ze to jest niemoralne.

Też tak uważam,,, ale dylemat etyczny to wybór miedzy Złym i Złym rozwiązaniem. I osoba podejmujaca decyzje sama powinna wybrać ktore zlo jest wg niej mniejsze. to ona indywidualnie wie co woli wybrać, że wszystkimi nastepstwami.
    Osobiście nie byłabym chyba w stanie tego zrobić,, ale ja mam inna sytuacje w domu w rodzinie.
    A przypadki kobiet są bardzo rózne i wcale nie są rózowe. Aborcja nie zniknie, ona byla jest i bedzie, tyle ze w podziemiu. Czasem wykonuja je osoby ktore nie sa specjalistycznie przygotowane, ale robia to bo maja z tego kase. nieprawidlowo wykonany zabieg wiaze sie z mozliwoscia uszkodzenia kobiety, a w efekcie niemoznosci zajscia ponownie w ciaze. A czasem wrecz do smierci kobiety.
    wiem powinno sie bronic zycia,,, tylko ze w wielu przypadkach i tak te niechciane dzieci szybko zakoncza swoje zycie w sposob bardziej niehumanitarny. A "matki" ktore abortowaly swoje dzieci beda miec zaburzenia psychiczne.
    Ja jestem za prawem wyboru. Do 10 tyg ciazy nie ma jeszcze płodu dziecka,, tylko zarodek - tak nazywane jest to w medycynie. może to mydlenie oczu,,, bo życie jest od momentu polaczenia sie 2 komórek,,,, ale osobiście nie widze lepszego rozwiązania.
    Aborcja będzie istaniala - to jest zlo!
    Aborcja zalegalizowana to przyzwolenie na zło, ale zmneijszenie jego skutków!

• <Previous 悪 神Next>

to może karać za każdą menstruację? wszak to prawie człowiek. o plemnikach wspominać już nie będę...
  • Anonim

mysle ze aborcja tojest indywidualna sprawa kobiety....
    sa sytuacje kiedy aborcja powina byc legalna, ale nie przechodzmy ze skrajnosci w skrajnosc...
  • kotek

wszystko jest kwestia umowy.
    ja bylbym szczesliwy moc zyc w spoleczenstwie ktore pozwalaloby na zabicie dziecka takze w jakis tam czas po urodzeniu; )
  • Vampir

Kamilka ja jestem za tylko w wymienionych przez Ciebie przypadkach. No może rozszerzyłbym "genetyczną chorobę płodu" Generalnie jeśli istniałoby zagrożenie, że dziecko urodzi się w jakimś stopniu niepełnosprawne.

W Polsce obok problemu aborcji istnieje inny ważny problem. Otóż jest to niewystarczająca wiedza z zakresu antykoncepcji, szczególnie w środowiskach uboższych. Chodzi mi o sytuacje, gdzie rodzina utrzymująca się z pół hektara nieużytków i zapomogi socjalnej posiada gromadkę 6 - 10 dzieciaków, które tak na prawdę szanse na normalne dorosłe życie mają tak mizerne jak LPR w następnych wyborach... To niestety jest w Polsce bardzo częsy i ogromny problem.
  • Lady Rebel

ja jestem za aborcja w takiej sutyacji , gdzy np kobieta zostala zgwalcona... bo jesli sie nie zabezpieczyla zawczasu to sorry , ale jej problem , bo powinna byla o tym pomyslec...ale sa sytuacje , gdy nie ma na to wplywu..i wtedy jestem za
  • Anonim

Wolność wyboru przy pełnej odpowiedzialności za to co się robi oraz gotowości ponoszenia konsekwencji.
    Aborcja powinna być legalna.
    Za dokonanie aborcji ponosi się karmiczna karę przez następne wcielenia.
    Jeśli bierze sie to na siebie, jest to problem danej osoby. Nikt i nigdy nie powinien się do tego wtrącac.

To sprawa między duszą kobiety i duszą dziecka które usuwa.
  • M@trix

Aborcja powinna byc legalna a decyzja o tym, czy sie jej poddac, zalezy kazdorazowo od innych czynnikow. Kazdy czlowiek ma prawo do dokonywania swoich wolnych wyborow. W tej kwestii polskie prawo ogranicza ta mozliwosc.

I nikt nie ma prawa do zadnej oceny postepowania innych.

Pozdrawiam :)

• Adu

W tych trzech przypadkach które wymienione są w temacie spierać się można czy dokonac aborcji czy nie z tym że ja uważam że nawet w tych trzech przypadkach nie powinno dokonywać się aborcji życie jest bezcenne jest to najwiekszy prezent jaki można ofiarować jeżeli matka zobaczy że jej dziecko się uśmiecha i jest szczęśliwe to zapomni o tym co wycierpiała żeby to dziecko wydac na świat !
  • Vampir

Adriano to teraz pomyśl co by było, gdybyś zlikwidował aborcję nawet w tych trzech przypadkach, dopuszczonych obecnie przez polskie prawo. Pomyśl sobie co by było, gdybyś musiał patrzeć na uśmiech swojego dziecka przygwożdżonego do łóżka, którego jedynymi czynnościami życiowymi byłoby oddychanie przez wyspecjalizowaną maszynę i jedzenie przez rurkę. Albo przypadek 2 - gdyby Twoja żona umarła dodatkowo przy porodzie bo nie pozwoliłeś jej żyć odbierajac prawo do usunięcia ciąży w sytuacji, gdy jej życie było poważnie zagrożone. Czy jesteś w stanie do czegoś tak okrutnego dopuścić? Przypominam, że to nie są wcale tak bardzo odosobnione przypadki...
  • Anonim

Zgadzam się z przedmówcą- w kwestii "żony"

• Anonim

..aprppo odpowiedzialności- Mężczyzna jest związany odpowiedzialnością, ALE I PRAWEM WYBORU.
    Decyzja powinna byc kompromisem obydwojga-

Niestety różnice "interesów" bardzo często ( zasłyszane )
    niszczy tą idealną proporcję.

Pamiętajmy że dziecko- ma prawo GODNEGO ŻYCIA... zapominając o tym podczas podejmowania decyzji- to Ignorancja na miarę grzechu śmierci.
  • **Ola **

aborcja-TAk ale tylko w niektorych przypadkach
  • Filip

jako wyznawca wspolczesnie martwych wartosci mowie aborcji: nie. powod jest prosty - dokonujac jej skupiamy sie na sobie, a nie zyciu drugiego - w tym momencie juz - czlowieka.

to dla mnie egoizm, a zarazem bezkarne zabojstwo. zabicie narodzonego dziecka podlega prawnej karze, natomiast zabicie nienarodzonego (choc tak samo zywego, tyle ze wewnatrz brzucha) - juz nie.

ps. nie interesuje mnie dyskusja na ten temat. powyzszym postem chcialem wylacznie podzielic sie wlasnym stanowiskiem z reszta gronowiczy.

pozdrawiam,
    filip (vel student psychologii klinicznej).
| |

Psychologia (od gr. psyche = dusza, i logos = słowo, myśl, rozumowanie) jest nauką zajmującą s...

Fotki

Miejsca grona (1)