Psychologia [9030]

Zapisz się
Dodaj kartkę Dodaj bana
Powód wlepienia kartki
Wybierz wątek docelowy z listy lub wpisz jego ID
  • TIGER

chciałbym przyroczyć ciekawy text oto on:

"JA MAM 12 LAT I TEŻ SIĘ JUŻ BZYKAM. MI SIĘ AKURAT NIE ZDARZYŁO JESZCZE ROBIĆ TEGO W SZKOLNYM KIBLU, ALE NIE WYKLUCZAM TAKIEJ OPCJI. PEWNIE BYŁOBY FAJNIE - LUBIĘ SEX W MIEJSCACH PUBLICZNYCH. O CO ROBIĆ TAKIE WIELKIE HALO? PRZECIEŻ SEX JEST NAJNORMALNIEJSZĄ RZECZĄ NA ŚWIECIE! WSZYSCY TO ROBIOM WIĘC CZEMU MŁODYM NIE WOLNO? JAK BĘDĘ STARA TO NIKT MNIE JUŻ NIE BĘDZIE CHCIAŁ, A TERAZ SKORO MAM POWODZENIE TO KORZYSTAM Z NIEGO. TO JEST NORMALNE I TYLE!"
    Znalazłem go dziś w necie na stronie uwagi. Znalazłem po obejżeniu filmu jak to dziewczyna 12-13 lat miała zrobić "lodzika" koledze. a moje pytanie brzmi co sie dzieje do hcolery jasnej czy dziś sex 12 letniej dziewczynki to nic dziwnego??
    co sie dzieje w szkołach dlaczego stały sie domami publicznymi bimbrowniami ktoś mi powie co sie dzieje??
  • Anonim

to przez media i te dziewczęce gazetki w których piszą o seks nowościach czy coś...
  • Anonim

Niektórzy zapominają o wieku "tartacznym" :P

Współczuję takim dziewczynkom, nie dość że się rodzice nimi nie zajmują to jeszcze sobie ładne opinie wyrabiają za młodu... Kurnaaa seks w szkolnym kiblu... Gdzie mi w wieku 12 lat seksu się chciało... Nawet o tym nie myślałam, guma, skakanka znajomi WF. ALe seks, co to jest???

Wiecie to jest chyba jedyny powód dla którego wprowadziłabym cenzurę w mediach i prasie. To co teraz wypisują i pokazują w pismach dla młodych ocieka seksem. Myślę że to jest jeden z powodów tak zwiększonej liczby małych działaczek na rzecz nieletnich w ciąży.

W dupach im się poprzewracało! :P A poza tym jak nie mają nic do roboty to się łapią za zabawy nie dla dzieci.
  • moniaa

chciałabym wierzyć, że to głupi żart :/
  • Raffi

>Vinn 0 Rh+ napisała:
    >Współczuję takim dziewczynkom, nie
    >dość że się rodzice nimi nie
    >zajmują to jeszcze sobie ładne opinie
    >wyrabiają za młodu... Kurnaaa seks w szkolnym
    >kiblu...

Dokładnie. Myślę, że wiele z nich w dorosłości będzie tego żałować. Albo będzie po gimnazjum bez sznas na pracę i dalszą naukę (bo dziecko), albo może być, że w przyszłości takie gowniarskie zachowanie zamknie przed nimi jakieś drzwi (do pracy, prawdziwej miłości, szczęśćia....)

>Gdzie mi w wieku 12 lat seksu się
    >chciało... Nawet o tym nie myślałam, guma,
    >skakanka znajomi WF. ALe seks, co to jest???

Dokładnie. Ja się bawiłem resoraczkami, jeździłem na rowerku dookoła bloku i tym podobne. I też jakoś mnie tematyka seksu nie interesowała.

>Wiecie to jest chyba jedyny powód dla którego
    >wprowadziłabym cenzurę w mediach i prasie. To co
    >teraz wypisują i pokazują w pismach dla
    >młodych ocieka seksem.

Nie wiem czy to da efekt. Powszechnie wiadomo, ze zakazany owoc jest najsmaczniejszy. I myślę, że tylko dlatego teraz to jest takie "trendy".

>Myślę że to jest
    >jeden z powodów tak zwiększonej liczby małych
    >działaczek na rzecz nieletnich w ciąży.

Te działaczki za parę lat będą same działały przeciwko takim jak One, bo wydorośleją i zrozumieją swój błąd. To będzie rozwiązanie trwałe, choć niestety szkoda, że tyle młodych osób zmarnuje sobie życie do tego czasu, aż dzieciaki zrozumieją, że do seksu trzeba czegoś więcej niż tylko dziury i, za przeproszeniem, fiuta.
  • magda nn

wiecie, najgorsze jest to, że patologie rodzą patologie...
    ja współczuję przede wszytskim dzieciom tych dziewczyn.
  • Anonim

Takie rzeczy powinno się nagłaśniać ale nie na skalę regionalną a krajową. Nie mówię o potępianiu konkretnych osób ale zachowania. Wszędzie powinno się coś takiego wyśmiewać, wtedy może kampania odniosłaby jakiś skutek.
  • Anonim

>Vinn 0 Rh+ napisała:

>Wiecie to jest chyba jedyny powód dla którego
    >wprowadziłabym cenzurę w mediach i prasie. To co
    >teraz wypisują i pokazują w pismach dla
    >młodych ocieka seksem.

co jak co ale trzeba się z Tobą zgodzić... ale na te dziewczęce media jak już... bo wiesz nie w każdej gazecie jest o seksie.

"dziecko ma dziecko- przecież to chore !"
  • p

Znam to forum i mysle, ze wiekszosc tego typu wypowiedzi na forum (jesli nie wszystkie) to marne prowokacje dziaciakow, ktore chca zwrocic na siebie uwage i swietnie im sie to udaje, bo wszyscy forumowicze to lykaja i zaczynaja sie dlugie dyskusje wielkich moralistow ktore ciagna sie na setki i tysiace postow.

A odnosnie filmu z 12latka, to mysle ze jest to patologia dotyczaca raczej tylko pewnego marginesu tzn nie sa to sytuacje czeste. Program "Uwaga" w poszukiwaniu taniej sensacji pokazuje roznego rodzaju skrajnosci w taki sposob, zeby wygladalo to jak cos normalnego co dzieje sie w kazdej szkole, a naprawde nie sadze zeby tak bylo.
  • Anonim

ciekawe grono znalazłem: http://w8.grono.net/comm/pc/24677/
  • Little Princess :)

heh moze im mlodsze i juz uprawiaja sex tym lepiej i bardziej trendy...?
    sa taaakie fajne i w ogole...a nie maja pojecia o zyciu...skoro teraz sie tak zachowuje to co bedzie w przyszlosci..?:|
  • Paulina Kurowska

Tez czytałam ten wpis w internecie. To straszne że takie "dzieci" zachowuja się i wypowiadaja w ten sposób. Mam nadzieję że to tylko głupi żart, a jeżeli nie to współczuje w przyszłości dzieciom tej gówniary...
  • Anonim

rece opadaja.....straszne...ale coz taka jest rzeczywistosc w srodowiskach patologicznych, tam czym wczesniej zaczynasz uprawiac sex to jestes bardziej trendy....
    obarczac maozna caly system wychowania....brak zainteresowania dzieckiem przez rodzicow, brak poprawnych wzorcow, coraz mniej instytucji opiekunczo-wychowawczych a szczegolnie dla dzieciz rodzin zagrozonych patologia itp.....
  • TIGER

>anet napisała:
    >rece opadaja.....straszne...ale coz taka jest rzeczywistosc
    >w srodowiskach patologicznych, tam czym wczesniej zaczynasz
    >uprawiac sex to jestes bardziej trendy....
    >obarczac maozna caly system wychowania....brak
    >zainteresowania dzieckiem przez rodzicow, brak poprawnych
    >wzorcow, coraz mniej instytucji opiekunczo-wychowawczych a
    >szczegolnie dla dzieciz rodzin zagrozonych patologia
    >itp.....
    nie zgadzam się że ten ptoblem dotyczy tylko patologicznego środowiska chodzi tu też o dzieci z dobrych rodzin a kochającymi rodzicami tu nie ma rozrużnienia na rodziny patologiczne czy nie moim zdaniem raczej chodzi o coś innego ale nie wiem o co i po co ktoś robi takie żeczy z głupoty
  • Krzysiek

Fajny artykuł.

http://media.wp.pl/kat,38212,wid,81...
  • Krzysiek

Wszystko fajnie i pięknie, ale może zamiast wchodzić w ton moherowych beretów 'co się z tą obecną młodzieżą wyrabia' warto by pójść o krok dalej i pomyśleć - 'jak my/jak ja mogę im pomóc? Co mogę zrobić, by tak się nie działo? Kto realnie może temu zapobiegać?' Bo w tym momencie wiemy ze to co sie dzieje jest złe i niedobre i że te dziewczyny robią spory błąd w swoim życiu... Ale o tym wiadomo było i przed dyskusją... Więc - jakie są możliwości przeciwdziałania? Piszcie! Sam się chętnie pozastanawiam...

kris
  • Paulina Kurowska

Ja bardzo chętnie posłucham jak można im pomóc. Ale wydaje mi się że ten problem jest rozpowszechniony na bardzo dużą skale i że nie da się z tym nic zrobić.. te dzieciaki MYŚLĄ ze tego chca. Wiekszość z nich nawet nie wie co to sex a mowia o tym dla szpanu. Myslą ze beda fajniejsze.

Na jednym z forum przeczytałam taki wpis. Dokładnie nie po wiem jak to było ale sens był taki... "kochałem się już wiele razy ale zawsze zastanawiam się czy moja dziewczyna moze zajsc w ciaze jak kocham sie z nia przez spodnie..."

to zenujace. takie wypowiedzi to tragedia. warto by zrobić cos zeby zapobiec temu co sie dzieje tylko jak?
  • Anonim

metody zapobiegawcze!? Uwazam, ze na poczatku powinni byc uswiadomieni rodzice, bo teraz wynika z tego, ze to ich dzieci sa bardziej uswaidomione niz oni sami...; | Mysle tu o tym, ze matki, a jesli dobrze pojdzie, to nawet i ojcowie powinni prowadzic ze swoimi pociechami rozmowy na te tematy. I nie odbebnic jednej rozmowe podczas pierwszej miesiaczki i na tym zakonczyc edukacje dziecka, ale rozmawiac caly czas... Nie stwarzac chorych sytuacji gdzie z sexu robi sie temat tabu. Uwazam, ze otwarte rozmowy moga zdzialac duzo, a przynajmniej powinien to byc pierwszy krok, aby zapobiegac takim zachowaniom. Bo ktoz inny bedzie dla nas lepszym wzorcem niz rodzice!? Oczywiscie temat sexu nie powinien byc jedeynym tematem rozmow w 'naszych' domach, staruszkowie powinni stworzyc wiez z dzieckiem, potrafic rozmawaic z nim na KAZDY temat, o WSZYSTKIM... I mysle, ze to juz polowa sukcesu...
    to tak na poczatek:) a poza tym, juz bardziej ogolnie, zgadzam sie w 100% z wypowiedzia Vinn 0 Rh+, wiec nie bede juz powtarzac tych mysli:)
    pozdr
  • Klaudynaa

nie ma co sie dziwic... dziewczyna mysli ze sex to przyjemnosc dzieki ktorej cos zdobywa.. ona mysli ze dzieki temu jest lubiana przez plec przeciwna nie dostrzega tego ze za plecami ma inna opinie... sama sobie tego w glowie nie stwozyla skas to wziela ale skad?? rodzina znajomi?? my tego nie wiemy ale co zrobic?? takie zycie......
  • Krzysiek

>Ale wydaje mi się że ten problem jest
    >rozpowszechniony na bardzo dużą skale i że
    >nie da się z tym nic zrobić.. te dzieciaki
    >MYŚLĄ ze tego chca. Wiekszość z nich
    >nawet nie wie co to sex a mowia o tym dla szpanu. Myslą
    >ze beda fajniejsze.

I rzeczywiscie postrzegaja sie przez to jako bardziej fajne, niestety. Bo co je odroznia od swiata doroslych w ich oczach? Sex, miedzy innymi. I rzeczywiście chca tego.

Co można z tym zrobić? Najprościej to rozwalić szkołę i zbudować ją na nowo :P A tak na powaznie - uczyć je. Zapobiegać, pokazywać, że sex powinien być czyms więcej niz tylko samym zbliżeniem fizycznym. Wielka rola jest tu oczywiście dla rodziców i nauczycieli. co do jej wypełniania - niestety tu też bym zaczął (przynajmniej odnośnie większości nauczycielli...) od nowa...

Jest też jeszcze jedna rola. Starszych braci, sióstr, osób które mają troche więcej oleju w głowie. I mają jedną zaletę - często autorytet wśród młodszych... czy warto-warto...

kris
| |

Psychologia (od gr. psyche = dusza, i logos = słowo, myśl, rozumowanie) jest nauką zajmującą s...

Fotki

Miejsca grona (1)