Dodaj kartkę Dodaj bana
Powód wlepienia kartki
Wybierz wątek docelowy z listy lub wpisz jego ID
  • Dosaj

Witam!

Chciałbym zapytać,czy ktoś słyszał o kursach NLP-neurolingwistycznego programowania?Albo może się ktoś wypowiedzieć,czy był na takich warsztatach.Temat wpadł mi w rękę zupełnie przypadkowo ale,że nigdy wcześniej o takich kursach nie słyszałem to chciałbym się coś więcej dowiedzieć,bo wydaje się to byś dość interesujące.

Pozdrawiam
  • Anonim

A co konkretnie cię interesuje jeśli chodzi o te kursy? Ile trwają? Gdzie są? Ile kosztują?

Btw, tu jest temat o NLP, może tam znajdziesz interesujące cię informacje:
    http://grono.net/forum/topic/833892...

Są też grona o NLP i możliwe, że na nich łatwiej ci będzie uzyskać dokładniejsze informacje.
  • elak

a może by tak zamknąć ?
  • Dosaj

>es_ napisał
    >A co konkretnie cię interesuje jeśli chodzi o te kursy?
    >Ile trwają? Gdzie są? Ile kosztują?
    >
    >Btw, tu jest temat o NLP, może tam znajdziesz interesujące
    >cię informacje:
    > http://grono.net/forum/topic/833892...
    >
    >Są też grona o NLP i możliwe, że na nich łatwiej ci
    >będzie uzyskać dokładniejsze informacje.

es_ jeśli chodzi o kursy to właśnie ile trwają?Ceny to tak chyba od 1500zł w górę,prawda?A szukam...hmm...czy jest może gdzieś jakaś strona która zawiera spis szkółek NLP?W Warszawie jest na pewno,ale chciałbym gdzieś bliżej w swojej okolicy.

Dzięki za link.Poczytałem sobie trochę i widzę dość rozbudowana rozmowę z psychologicznymi hasłami a ja bym chciał poznać to od strony zwykłego zjadacza chleba.
  • elak

to proponuję zacząć od tego
    http://www.allegro.pl/item307502270...

• Dosaj

>elak napisał
    >to proponuję zacząć od tego
    > http://www.allegro.pl/item307502270...
    >
    >

O tak dzięki.To tak jakbym pytał o godzinę a dostawał odpowiedź,że ładna mamy dziś pogodę.
  • Dosaj

Wracając do tematu.Już to napisałem w którymś starszym temacie-przeraża mnie podejście do NLP,że to manipulacja itp. itd.Myślałem,że zalożeniem NLP jest praca nad sobą i swoją psychiką a nie pranie mózgów kogoś innego.Nie wiem/nie rozumiem skąd się bierze taki obraz tego.
  • Anonim

> Myślałem,że zalożeniem NLP jest praca nad sobą
    > swoją psychiką a nie pranie mózgów kogoś innego.
    > Nie wiem/nie rozumiem skąd się bierze taki obraz tego.

Patrzcie! Ludzie stali się narzędziami swoich narzędzi.
    Henry David Thoreau
  • Anonim

>Wracając do tematu.Już to napisałem w którymś starszym
    >temacie-przeraża mnie podejście do NLP,że to manipulacja
    >itp. itd.Myślałem,że zalożeniem NLP jest praca nad sobą
    >i swoją psychiką a nie pranie mózgów kogoś innego.Nie
    >wiem/nie rozumiem skąd się bierze taki obraz tego.

NLP opiera się na technikach manipulacyjnych. Raz stosujesz je przeciw komuś (używanie NLP w biznesie, znajdziesz dziesiątki książek na ten temat i kursów; albo Neuro-Lingiwstyczne Podrywanie, czyli stosowanie metod manipulacyjnych by kogoś poderwać itd.), a z drugiej strony możesz je wykorzystać dla siebie, tyle, że w tym wypadku w dużym stopniu zajmujesz się manipulowaniem... sobą.

Oczywiście techniki NLP może być też stosowane w psychoterapii, zresztą wiele z nich jest pożyczonych od różnych psychoterapii, ale w tym wypadku wymaga to wiedzy i doświadczenia osoby, która je stosuje.
  • Seven3P

Zachęcam każdego kto jest ciekawy do przeczytania czym na prawdę jest NLP :

Programowanie neurolingwistyczne, jako podejście czysto komercyjne i stawiające wątłe hipotezy ponad prawdę, jest przedmiotem ostrej krytyki ze strony świata NAUKI, w tym przede wszystkim jest krytykowane przez psychologów i psychiatrów, nazywających je jedną z metod "pseudo psychlogicznych", których stosowanie przynosi więcej szkód, niż pożytku. Metodzie NLP zarzuca się nie bez przyczyny zamknięcie się we własnym wygodnym świecie, co chroni NLP przed skompromitowaniem przez świat nauki, zarzuca się arogancję i brak fachowych kompetencji terapeutów-trenerów, manipulację, cyniczny komercjalizm, wątłe podstawy teoretyczne i brak dowodów statystycznych na poparcie stawianych hipotez, ponadto brak trwałych efektów oraz amoralność, wykorzystującą niski poziom wiedzy środowisk biznesowych, które gotowe są płacić wysokie stawki trenerom NLP w nadziei, że zamienią mętną wodę w wino i dokonają cudu w przedsiębiorstwie.

NLP zarzuca się m.in.:
    - Brak dowodów potwierdzających skuteczność.
    - Brak podstaw naukowych.
    - Amoralność.
    - Arogancja i megalomania.
    - Manipulacja.
    - Koniunkturalizm i komercjalizacja.
    - Ignorancja i zamknięcie się we własnym świecie.
    - Stawianie przekonań ponad prawdę.
    - Brak rzeczowych argumentów zwolenników NLP.

Zwolennicy NLP twierdzą:

- NLP jest skuteczne. Na warsztatach NLP dzieją się rzeczy wspaniałe.
    - NLP zostało przez klasyczną psychologię wepchnięte do "getta" New Age. Stąd prawie nie prowadzi się badań naukowych z tej dziedziny, a jeśli nawet jakieś powstają, poważne czasopisma ich nie publikują. Trenerzy NLP są zrównywani przez dyplomowanych psychologów z szarlatanami. Nic dziwnego, że NLP nie wypowiada się dobrze o klasycznej psychologii.
    - Terapia NLP jest o wiele szybsza niż terapia tradycyjnymi metodami.
    - NLP jest bezkonkurencyjne w dziedzinie leczenia fobii.
    - Praktyka jest ważniejsza, niż teoria.
    - Klasyczne szkoły terapii koncentrują pacjenta na jego problemach, tym samym utrwalając je.
    - NLP pokazuje jak można się o niebo lepiej komunikować, niż robimy to zazwyczaj.
    - NLP pomaga manipulować ludźmi.
    - NLP wykorzystywane jest, jako metoda pomocna w radzeniu sobie z sytuacją zmiany.
    - Fakt, że tak wiele osób decyduje się na wydanie sporych kwot z własnej kieszeni na kursy NLP wskazuje, że warto

• Anonim

>Zwolennicy NLP twierdzą:
    >
    >- NLP jest skuteczne. Na warsztatach NLP dzieją się rzeczy
    >wspaniałe.

Na warsztatach "leczenia duchem świętym", też; ]

(...)
    >- Terapia NLP jest o wiele szybsza niż terapia tradycyjnymi
    >metodami.

To, że coś się robi szybko nie jest równoznaczne ze skutecznością...

>- NLP jest bezkonkurencyjne w dziedzinie leczenia fobii.

Nieprawda. Bezkonkurencyjna w leczeniu fobii i zalecana jest terapia poznawczo-behawioralna, która również leczy je szybko (czasem wystarcza nawet kilka godzin terapii), ale za to jej efekty są potwierdzone badaniami naukowymi, a sama terapia jest zalecana w oficjalnych wytycznych medycznych.

(...)
    >- Klasyczne szkoły terapii koncentrują pacjenta na jego
    >problemach, tym samym utrwalając je.

Nieprawda. Nieuzasadnione stwierdzenie.

>- NLP pokazuje jak można się o niebo lepiej komunikować,
    >niż robimy to zazwyczaj.

Na przykład zachowując się identycznie jak nasz rozmówca (mirroring). Skuteczna komunikacja to też szczera komunikacja, a NLP nieco o tym zapomina...

(...)
    >- Fakt, że tak wiele osób decyduje się na wydanie sporych
    >kwot z własnej kieszeni na kursy NLP wskazuje, że warto

Wiele osób gra w toto-lotka. Jeszcze więcej osób "wydaje spore kwoty z własnej kieszeni" na alkohol jako sposób na nieśmiałość i problemy emocjonalne. To nie jest żaden argument.
  • Seven3P

es...

Ja myślałem, że po argumentach PRZECIW, nikt już nie będzie czytał o tej sekciarskich wymysłach.

Nie wspomnę o tym ze argumenty "ZA" też pasują do listy "PRZECIW".

NLP jedyne co ma prawdziwe, fajne, działające na ludzi i naukowe, to NAZWĘ: Programowanie Neuro Lingwistyczne...

Powinni to nazwać po ludzku by nie wprowadzać w błąd: SZAMANIZM.
  • Anonim

Hhh, możliwe, ale ja jednak teraz stanę w obronie NLP w pewnym sensie. Ogólnie uważam, że jest nienaukowe i opiera się na dużych nadinterpretacjach wiedzy naukowej, ale z drugiej strony to są tylko techniki, jeśli używane z rozmyłem czasem mogą być pomocne--bywają stosowane w psychoterapii. Oczywiście NLP wymaga weryfikacji naukowej, bo inaczej to tylko puste spory między tymi co wierzą, że to działa i tymi co nie wierzą. Na pewno skreślanie całego NLP nie ma sensu o tyle, że czerpało z różnych nurtów psychoterapii, a niektóre techniki są żywcem wzięte stamtąd.

Tak na prawdę to skuteczność samych technik można zweryfikować naukowo i zobaczyć czy są czy nie są skuteczne. To co natomiast mnie zniesmacza w NLP to raczej filozofia, na której się opiera, że człowiek jest rodzajem plasteliny, z którego można ulepić cokolwiek i w dowolny sposób--czyli ignorowanie _podmiotowości_ osób korzystających z NLP, a z drugiej strony ignorowanie wewnętrznego świata psychicznego ludzi i wychodzenie z założenia, że wystarczy użyć odpowiedniej techniki, a człowiek zrobi to co się mu "zaprogramuje"--to przekreślanie gigantycznej wiedzy psychologicznej...
  • Dosaj

Moim zdaniem wszystko można obalić.Zawsze są za i przeciw.Dywagacje nt. czy nlp jest dobre-złe,moralne-niemoralne są po prostu bez sensu. Takich problemów można mnożyć:wiara w Boga,wiara,ze jak się będziemy modlić to Bóg nas uzdrowi-czy są na to jakieś naukowe dowody?Nie!Czy to co robi Tadeusz Rydzyk jest moralne?Czy nie jest on przejawem chamstwa i manipulacji?Czy to co robi ciągle mieści się w granicach bycia osoby duchowej?A jednak są ludzie którzy będą w to wierzyć bezgranicznie,ale nikt ich za to nie szykanuje i nazywa to w co wierzą szamanizmem,czarną magią.
    Z tego co czytam w tym i innych wątkach odnoszę wrażenie,że ma tu miejsce pewna gra słów-i w sumie dobrze.Na ogół ludzie sceptycznie nastawieni określają to "manipulacją".Manipulacja zawsze kojarzy się z czymś złym i nie dobrym.Ale to słowo ludzie którzy uważają,że nlp ma w sobie "to coś" używają słowa "kontrola"-coś co w pierwszym odczuciu nie sprawia wrażenia czegoś nie moralnego,czy złego.

Takie jest przynajmniej moje spostrzeżenie na tą sprawę.
  • Anonim

Dosaj--niestety nie masz racji. Manipulowanie kimś tak, żeby postępował wbrew swojej woli i wbrew swoim interesom jest niemoralne. Manipulacja jest czymś złym niezależnie czy nazwiemy to "kontrolą" czy czymkolwiek innym.
  • asdljk

a na ilu kursach nlp byliście? ile czasu poświeciliście się na wgłębienie się w książki na ten temat? bo moim zdaniem głupie jest ocenianie nlp wyłącznie na podstawie informacji zawartych na wikipedii czy jakiś innych portalach, gdzie zresztą większość artykułów pisana jest przez osoby niekompetentne...

nie chce mi się komentować każdego przeciw ale powiem tylko że mi osobiście nlp bardzo w życiu pomogło, pozbyłem się ograniczających mnie przekonań, myśli czy też strachu przed obcym... nauczyłem się kontrolowania swych emocji i zacząłem skupiać się na teraźniejszości i rozwoju osobistym... szczerze nie widzę w tym nic złego... tak samo nie widzę nic złego w manipulacji pod warunkiem, że istnieje relacja win-win

es_, zdjęcie fobii korzystając z technik nlp zajmuje ~10 min; ))
  • asdljk

>Dosaj napisał
    >Witam!
    >
    >Chciałbym zapytać,czy ktoś słyszał o kursach
    >NLP-neurolingwistycznego programowania?Albo może się ktoś
    >wypowiedzieć,czy był na takich warsztatach.Temat wpadł mi
    >w rękę zupełnie przypadkowo ale,że nigdy wcześniej o
    >takich kursach nie słyszałem to chciałbym się coś
    >więcej dowiedzieć,bo wydaje się to byś dość
    >interesujące.
    >
    >Pozdrawiam

a nawiązując do tematu... ^^

zależy co chcesz osiągnąć... na pewno mogę Ci polecić grupe NLPPolska założoną przez Mateusza Grzesiaka... szkolenia oczywiście nie są tanie, ale mogę Ci zagwarantować masę wiedzy i świetną zabawę...

http://www.nlppolska.pl

Jeśli jesteś z warszawy, to niedługo będzie warsztat klubu nlp warszawa prowadzony przez Adama Dębowskiego... płacisz jedynie za logistykę 40 zł a masz zajebiście spędzony dzień i kupę nowych doświadczeń...

http://www.nlpwarszawa.pl/index.php...

• Anonim

>es_, zdjęcie fobii korzystając z technik nlp zajmuje ~10
    >min; ))

To chyba nie wiesz czym jest fobia...
  • asdljk

>es_ napisał
    >>es_, zdjęcie fobii korzystając z technik nlp zajmuje ~10
    >>min; ))
    >
    >To chyba nie wiesz czym jest fobia...

w takim razie Ty nie wiesz czym jest nlp; )

kiedyś usuwanie fobii trwało lata, Ty dziś uważasz że kilka godzin... w takim razie dlaczego nie byłoby możliwe zdjęcie fobii w 10-15 min?
  • Anonim

W takim razie jak w 10-15 min się to robi? Chętnie się dowiem...
| |

Psychologia (od gr. psyche = dusza, i logos = słowo, myśl, rozumowanie) jest nauką zajmującą s...

Fotki

Miejsca grona (1)