PSYCHOLOGIA UW [3629]

Zapisz się
Dodaj kartkę Dodaj bana
Powód wlepienia kartki
Wybierz wątek docelowy z listy lub wpisz jego ID
  • mistress

Mam wielka prosbe do straszycvh rocznikow :) Wytlumaczcie prosze, jak wyglada caly proces poszukiwania tutora, zdobywania pinkodu, pisania pracy itd :) Bo doszly mnie sluchy, ze za tutorem trzeba sie zaczac rozgladac JUZ.
    No wiec jak to jest? Jakies wskazowki co do wyboru dziedziny, tutora, tematu itd?
    Z gory dzieki za kazda odpowiedz.
  • Anonim

najlepiej zrobisz, jeśli najpierw chociaż mniej więcej pomyślisz jaka tematyka Cię interesuje:) (oczywiście to w momencie gdy nie masz pomysłu na temat pracy), wierzę że masz jakieś preferencje tematyczne:) Potem możesz się rozejrzeć kto się taką tematyką zajmuje i dopiero wtedy pytać ludzi jak wygląda współpraca z danym tutorem:) wydaje mi się, ze taka droga znalezienia tutora jest najlepsza;)

istnieje jeszcze inna: pytanie kto jest fajny we współpracy ze studentem i wtedy tutor całkowicie narzuca Ci temat pracy:P (ale niestety w tym przypadku może zdarzyć się tak, że będziesz pisać o czymś co Cię kompletnie nie interesuje:P => czego nie polecam:P )

Gdy już wybierzesz tutora, idziesz do niego => prosisz o pinkod i wpisujesz w odpowiednim czasie i odpowiednim miejscu:P

Powodzenia;)
  • Dominika

nie zapomnij zapytać czy Cię dany "kandydat na tutora" zechce; )
  • mistress

Wielkie dzieki dziewczyny!!!
    Powiedzmy, ze przejrzalam najlepszych (wg rankingu ze strony) tutorow, wybralam sobie jednego, ktory 'robi' w dziedzinie dosc mnie interesujacej (chociaz prawde mowiac nie widze swojej w niej przyszlosci ale swoja droga w zadnej jeszcze nie widze tak na prawde:( ), mam m/w doprecyzowana scislejsza dziedzine z ktorej chcialabym cos napisac, to kiedy mam zagadywac tutora?? Juz?? Pozniej?? Moze napisac wstpnego maila? Nie wiem jak to bedzie w sumie, bo z tego co widze w katalogu - ma jedno miejsce dla dzinnych tylko :( wiec rywalizacja o miejsce moze byc duza... Na jakiej zasadzie wybieraja tutorzy swoich 'wychowankow'? Ocen? Rozmowy? Sympatii? Kto pierwszy ten lepszy?
    Jak to bylo u Was? I czemu tutora trzeba rok wczesniej wybierac :D?
    Sorry, ze tyle pytan :)
  • alav

Ja jestem z pierwszego roku i obawiałem się, że najlepsi/najbardziej mnie interesujący tutorzy szybko zostaną pozajmowani. Dlatego też odezwałem się do upatrzonej przeze mnie osoby już w listopadzie i od tamtej pory mam zaklepany pinkod. Polecam zająć się tym jak najszybciej:)
  • mistress

O, toz to interesujaca informacja; ) Zagadales tak ot, na korytarzu, czy na dyzurze? Przez maila?? Kurde, szczwana bestia z Ciebie.. :D mam nadzieje, ze mi tez sie uda... Hmmm wypada wyslac maila :>?
  • alav

Napisałem maila, myślę, że wypada:) choć niekoniecznie każdy pracownik wydziału musi regularnie sprawdzać pocztę, zawsze pewniej pójść na dyżur i porozmawiać.

Owszem, szczwana;)
  • mistress

Dzieki wielkie Alav :) Jakbys mial jeszcze jakies szczwane pomysly, to wiesz, ja chetnie uslysze :P
  • Kasia G

Skoro jesteśmy przy pracach rocznych. Jak bardzo PRECYZYJNY musi być temat, z którym idziemy do potencjalnego tutora?
  • Ideaa

to zależy od osoby ... niektórzy chcą aby student od razu miał gotowy temat, inni sami narzucają, a inni dają wolną rękę i dają trochę czasu na wymyślenie tematu...

niemniej jednak chyba zawsze lepiej mieć chociaż mniej więcej sprecyzowane o czym chce się pisać
  • Dominika

A te limity w necie to olejcie. Nigdy nie wiadomo na ile to aktualne. Kierujcie się zasadą: znalazłem fajną osobę-piszę lub idę na dyżur i pytam. Inaczej nigdy się nie dowiecie. Ja zazwyczaj rozglądałam się za tutorem pod koniec lutego/na początku marca. Ale to prawda, że im wcześniej tym lepiej, jeśli zależy wam na konkretnej osobie. Bo później będziecie sobie w brodę pluli.
    A czemu wybór rok wcześniej? Oficjalnie wybór tutora odbywa się jakoś w maju (a to że wszyscy szukają wcześniej jest skutkiem tego, że często decyduje zasada: kto pierwszy ten lepszy). Od tutora dostaje się pinkod, bez którego nie zapiszecie się na zajęcia. A zapisy są jakoś w maju czy czerwcu :) Na tym wydziale wszystko odbywa się sporo wcześniej. Jeszcze nie myślisz o sesji, a już każą Ci się zapisywać na następny semestr; )
    Powodzenia w łowieniu tutorów
  • mistress

O :) To fajnie, bo moj wymarzony tutora ma tylko 1 miejsce dla dziennych :( moze sie uda :)
    A jak potem wyglada to pisanie pracy?? Na ile tutor faktycznie pomaga?
  • Dominika

odpowiedź jest typowo "psychologiczna": to zależy; ) dlatego warto pytać innych studentów o to jak się pracuje z danym tutorem, czego wymaga i na ile pomaga
  • Mrs. Stench

a jezeli przy danym wykladowcy rubryczka 'prace' jest pusta to znaczy ze nie tutoruje? jak mozna sprawdzic czy ktos jest tutorem?
  • Nati- niedobra kobieta :))

halo...pobudka... przeciez nie ma jeszcze aktualnego spisu tutorow na przyszly rok akademicki... na zeszloroczny nie ma co patrzec bo to co roku sie zmienia...

Pzdr,
    Nati
  • mistress

ok, to dobrze wiedziec; ]
  • Mrs. Stench

siejesz panike Mistress :D
  • mistress

To co powiesz o Alavie ktory juz w listopadzie to zalatwil :P :D
    Ale w tym przynajmniej jestem dobra ^^
  • Tusiak

Ja miałam "zaklepane" w zeszłym roku miejsce jakoś w marcu... Chyba teraz też załatwię to zaraz na początku semestru... I tak - sieję panikę :)
  • Sarah Meagan

A czy ktoś byłby tak miły wysłać mi na hermione.nsz@gmail.com przykładowy spis treści pracy teoretycznej i empirycznej? Tematyka dowolna, bo jestem tylko ciekawa, jaką to ma mieć formę, ściągać treści nie mam zamiaru :)) Matko, wkopałam się z robieniem obu prac w jeden rok..
| |

Psychologia UW - mekka polskiej niedojrzałości emocjonalnej :)

Fotki

Miejsca grona (5)