PSYCHOLOGIA UW [3630]

Zapisz się
Dodaj kartkę Dodaj bana
Powód wlepienia kartki
Wybierz wątek docelowy z listy lub wpisz jego ID
  • ~Ania~

Cześć:)! Słuchajcie, czy ktoś z Was orientuje się na czym polega test predyspozycji na psychologię? UW podaje jedynie lakoniczną informacje, iż polega on na 'rozumieniu tekstu naukowego'. Zdawaliscie cos takiego w poprzednich latach? Czy do tego da sie w ogóle przygotować?
    z góry dzieki za info! :)
  • STZ

... chyba juz bylo na ten temat w jakims watku, ja nie wiem, bo to nie moje lata ... :)

STZ
  • El comendante Semp

Chyba czyta się 10 stronicowy tekst, później go zabierają i odpowiadasz na pytania do tekstu. Takie czytanie ze zrozumieniem. Nie bardzo wiem jak można się do tego przygotować jakoś specjalnie. A jak szkolili do czytania ze zrozumieniem na nowej maturze (bo chyba jest taka opcja, że czyta się i odpowiada na pytania do tekstu)?
  • Żyłek

Mawiają, że jak oddasz zamiast 10 - 11 stron, z czego ta 11 to koperta, to ponoć można dostać bonusy; P

oczywiście just joking ... mam nadzieję ...
  • Dominika

taki egzamin bedzie na naszym wydziale po raz pierwszy. wczesniej zdawalismy po prostu jeden przedmiot wiecej. a teraz zrobili zamiast niego "test predyspozycji". watpie zeby mozna bylo sie do niego przygotowac - starac sie jak najwiecej zapamietac i zrozumiec i tyle :)
  • ~Ania~

hmm... zastanawiam się, czy zapisywać się na kurs przygotowujący do tego testu. Nie wiem czy umiejetność czytania ze zrozumieniem i logicznego analizowania tekstu wystarczy, by napisac to dobrze :/.Ale czego moga nauczyc na takim kursie? Ewentualnie mogą wyczulic nas, na co zwracać uwagę...

ah ta rekrutacja'05; ]
  • Szczerze mówiąc myślę, że warto się zapisać - w końcu to zawsze będzie jakiś kontakt z wykładowcami :) Poza tym zawsze można się czegoś nauczyć - poznać fachową terminologię, sposoby rozwiązywania takich zadań itp. Niestety mamy tego pecha, ze jesteśmy królikami doświadczalnymi :( i sami musimy sobie jakoś poradzić :)
    Aniu, jeśli się zapiszesz na kurs, to może się tam spotkamy :)
  • El comendante Semp

Właśnie tak. Myślę, że czytać ze zrozumieniem się nie nauczysz, ale może poznasz kilka podstaowowych pojęć psych albo i nauczysz się kilku rzeczy, dzięki czemu nawet jak nie zapamiętasz informacji z tekstu, to będziesz mieć jakąś elementarną wiedzę z tej dziedziny i bedziesz mogła coś wydedukować. Ja bym poszedł, jeśli cena jest w miarę rozsądna. Wiadomo, że w takich sytuacjach porzedegzamiunacyjnych człoiwiek wszystkiego się chwyta. :)
  • psi_kus

Wiesz, zawsze zależy kto prowadzi takie przygotowania...
  • ..::Lucy::..

oj 3ba poczytac duzo tekstow takivch nawet maturkowych ale dluzszych i odp na pytania do nich...
  • Anonim

zwroc uwage ze test na psychologie jest wielokrotnego wyboru, wiec rozni sie od tych "maturkowych"
  • Anonim

podobno sam Uniwerek odradza te kursy :/
  • Alicja w drodze

A kto je organizuje? Nie wlasnie Uniwersytet?
  • ..::Lucy::..

wiem, ze sie rozni, ale da sie przezyc ...
  • xxx

Ile kosztuje ten kurs i czy są jeszce zapisy?
  • over and out

lol, a czy egzam nie jest jakos w przyszlym tygodniu?; )
  • *)(* Asia *)(*

Ja wyczytałam, że 12 lipca jest test predyspozycji.
  • też słyszałam tę plotkę :) i że będzie o godzinie 9:00 :)
  • Emilia

Test Predyspozycji jest 12 lipca od 9 do 12.
    Pierwszy raz obowiązuje taka forma egzaminu na nasz kierunek, więc szczegółów nie zna nikt; ) Mogę powiedzieć tylko tyle, że najpierw jest godzina na czytanie tekstu naukowego na ok. 10 stron... w trakcie czytania można robić notatki. Potem tekst jest zabierany, ale notatki można sobie zostawić. Test ma sprawdzać rozumienie tekstu i składa się z pytań otwartych, czyli takich, że więcej niż jedna odpowiedź może być poprawna, a żeby uzyskać punkt trzeba zaznaczyć wszystkie poprawne, jakie są.
    To tyle:)
    Poza tym z tego co wiem, do testu dopuszczane jest 500 osób z najlepszymi ocenami z matury (tzn z języka oraz dwóch przedmiotów z trzech do wyboru: polski, matematyka, biologia. wszystko na poziomie podstawowym).
    Oczywiście tyczy się to osób z nową maturą.

Powodzenia !!! :)))))
  • Emilia

A jeśli chodzi o przygotowanie, to pomocna będzie orientacja w terminach psychologicznych, gdyż pewnie będą pojawiać sięw tekście... rozumienie ich może ułatwić zrozumienie tekstu :)
| |

Psychologia UW - mekka polskiej niedojrzałości emocjonalnej :)

Fotki

Miejsca grona (5)