-
KaRmElOs NiUnIoS
Kurcze w czwartek mam pierwszy termin i zamotałam się już w czasie nauki :/ ktoś może mi wytłumaczyć (łopatologicznie najlepiej) jak zamienić wyniki ze skal standardowych na centyle? jakoś nie mogę się już w tym połapać...
plizz help :) -
Anonim
Karmelku, do tego potrzebne Ci sa tablice rozkladu czestosci z tzn. takie tablice ktore pokaza Ci, jaki procent obserwacji odpowiada danemu z, i tak....
Wprowadzenie:
Skale znormalizowane maja swoje wzory
sten: 5,5 + 2z
stanin: 5 + 2z
tetron: 10 + 4z
T: 50 + 10z
Interpretacja wzoru jest taka ze (na przykladzie stena) 5,5 to srodek rozklady, 2z-odchylenie standardowe nowej skali(czyli jedna jednostka ma dlugosc 0,5).
Przejdzmy do meritum: jesli zamieniasz skale stenowa na centyle tzn masz wskazac np. 3 sten ktory to centyl, to:
1) pamietasz ze sten to przedzial, a trzeci sten to przedzial od -1,5z do -1 z.
Jak nie wiesz jak to sprawdzic wyliczasz ze wzoru. 3=5,5 + 2z
z=-1,25, a pamiętając że własnie wyliczylas SRODEK przedzialu 'dodajesz' po 0,25 z kazdej strony (cala dlugosc przedzialu to 0,5). zatem masz (-1,5;-1).
2) sprawdzasz w tablicach jaki procent obserwacji miesci sie ponizej z=-1,5 oraz z=-1 odczytujesz czestosci i podajesz przedzial.
Pamietam, ze na egzaminie byla to jakas oczywista liczba. Warto pamietac jak rozkladaja sie czestosci w rozkladzie normalnym co jedno odchylenie. Pomaga. :)
Mam nadzieje ze nic nie pochrzanilam i pomoglam. :)
Pzdr, -
KaRmElOs NiUnIoS
super dziękuję bardzo szczególnie za wzorki bo miałam tylko na teny :) -
samosiowata
Hej ja mam takie pytanie, mam nadzieję,ze sa tu dobrzy ludzie, ktorzy wiedzą i mi pomogą;)
Jak obliczyc poprawkę na zgadywanie?
Bo wzór jest taki: liczba odp.prawidłowych- liczba odp.nieprawidlowych/ (liczba dostepnych kategorii odpowiedzi-1)
Mam w teście 5 serii po 12 pytań (łącznie 60) i wynik globalny to :57, a w poszczegolnych seriach:Seria A: 12, Seria B: 11, Seria C: 12, Seria D: 11, Seria E: 11
Tylko, że np. w serii A i B jest 6 opcji odpowiedzi do wyboru, a np w serii C, D, E jest 8 opcjii.
I wlasnie nie wiem jak to teraz liczyc....:S -
-
Toha
Nie wiem czy jestem dobra, raczej nie wiem, ale może pomogę.
Tak na intuicję - dlaczego nie policzyć osobno dla tych serii, w których jest 6 i osobno dla tych, w których jest 8 opcji? I dodać to, co wyszło? Będzie logicznie. -
meeeeegi S
hej czy moge porównac teny ze stenami? jedne odpowiedzi sa polskie a drugie hiszpanskie,,,;S -
meeeeegi S
:))) bede bardzo wdzieczna za szybko odpowiedz,,;)
dokladnie mam wyniki polskie w stenach a hiszpanskie w tenach,;O -
annagie
No to przelicz steny na teny albo teny na steny, bądź też jedno i drugie na jednostki z i będziesz mogła porównać -
ஐˇmartusiaˇஐ
~~~~ DOTYCZY TESTU APIS- Z ~~~
Moze ktos moglby mi pomoc jak w Tescie APIS-Z wyznaczyc wartosc krytyczna roznic miedzy wynikiem w tescie a srednia profilu??n Prosze o pomoc
PS mam obliczona srednia profilu oraz odjelam wynik przeliczony od sredniej profilu tylko nie wiem co dalej... :/ -
Ptero
Wartości krytycznej nie wyznaczasz. Jest podana w tabelce, musisz tylko wybrać kolumnę dla odpowiedniego wieku/wykształcenia i wybranego p. Jeśli wartość bezwzględna różnicy wyniku podtestu i średniej profilu jest równa bądź większa od wartości krytycznej, to wynik podtestu różni się istotnie od średniej profilu. Różni się in plus albo in minus.
Przykładowo:
Dla dorosłych z wyższym wykształceniem wartość krytyczna podtestu Zachowania to bodajże 1,18 (przy p=0,85).
średnia profilu =5.
przypadek 1
WP=6.
6-5=1, |1|<1,18 różnica jest nieistotna statystycznie
przypadek 2
WP= 8
8-5=3, |3| > 1,18 różnica istotna (in plus), czyli wynik podtestu jest istotnie wyższy od średniej profilu
przypadek 3
WP= 2
2-5=-3, |-3|> 1,18 różnica istotna (in minus), czyli wynik podtestu jest istotnie niższy od średniej profilu
-
Nadia
Witam,
właśnie obliczam wynik APIS-Z, już mam wynik ogólny, ale nie mogę znaleźć norm niestety czyli jak ten wynik przełożyć na steny i jak zinterpretować. Czy ktoś był by w stanie mi pomóc?