- 1
- 2
-
..::Lucy::..
Spieszyłam się wychodząc i zapomniałam się dowiedzieć, kiedy wyniki i wpisy. Będę wdzięczna za info :) -
Kinga
wydaje mi się, że Hubert nie podał terminu. Powiedział na pewno, że wyniki wywiesi na drzwiach i być może w internecie. -
um garoto
we wtorek od 12 [wpisy 12-16] w sali 108 - tam, gdzie pies Albert doznał wzwodu na widok białego futra szczura; ). -
Narysuj mi baranka
-
-
Kiedy jest egzamin?
Czy aktualne są informacje, że materiały do nauki są w ksero i w czytelni? -
g
-
---
Ja pytałem w ubiegłym tygodniu przed salą i ma być na zajęciach 18.01. Nic więcej nie wiem :). -
Sydzia
Materiały w ksero i czytelni + literatura na platformie. Test jednokrotnego wyboru, około 40 pytań. -
Michał D
A czy ktoś z Was może mi podać hasło dostępu do kursu na platformie? Będę bardzo wdzięczny :) -
ania
czy ktoś pamięta jakie były pytania na egzaminie? bo poprawka 1marca i każda pomoc jest mile widziana :D -
Anonim
to co pamiętałam, spisałam zaraz po egzaminie. Masz szczęście, bo właśnie miałam kasować stare pliki.
Moje odpowiedzi z błędem alfa= 0,05. Poza Szaszem, bo o to spytałam Suszka po egzaminie.
Poglądy Szasza (histerycy symulują)
przykład zbiorowej histerii w dawnych wiekach (taniec św. Wita)
reakcja upozorowana (radzenie sobie z niechcianymi impulsami przez przyjęcie przeciwstawnych im impulsów)
ostateczna wersja podziału Freuda na świadomość etc (nie wiem na 100%, ale na pewno bez słowa podświadomość)
kobieta wg Freuda (ma słabsze superego)
Kohut relacja z matką we wczesnym dzieciństwie (odzwierciedlenie)
w której pozycji życiowej jest tendencja do wynajdywania kozłów ofiarnych (ja jestem OK, ty nie jesteś OK)
dobre warunki do rozwoju intymności wg Berne'a (brak gier)
co powinien terapeuta wg Rogersa (miłować pacjenta jako bliźniego)
kto wymyślił pojęcie samoaktualizacji (Goldstein! Rogers nie wymyślił, tylko wprowadził do psychologii)
mechanizm obronny, w którym pacjent kieruje agresję na siebie (retrofleksja)
technika krzeseł- w której metodzie terapii? (Gestalt)
cykl świadomości w Gestalt- uwaga, mobilizacja, akcja etc
kto wymyślił pojęcie pancerza cielesnego (do wyboru Reich, Lowen, Rolf, Pierrakos... moja odp. Ch** wie :(
która z wymienionych technik NIE występuje w bioenergetyce (ostatnia odpowiedź: wszystkie występują)
osoba która unika bliskości wg Lowena (typ schizoidalny)
psychoza wg Lainga (dominacja fałszywego Ja)
metafora szukania sensu życia wg Frankla (raczej głęboki ocean, bo wszystko inne brzmiało absurdalnie)
które z wymienionych przekonań jest racjonalne (mam problem, ale potrafię sobie z nim poradzić)
w nerwicy eksperymentalnej (psy straciły możliwość różnicowania bodźca, po którym była gratyfikacja i po którym nie było)
triangulacja (włączenie przez rodzinę osób trzecich do problemu)
delegacja objawu (przesunięcie objawu na wybranego członka rodziny w ściśle określonym celu)
na kim bazuje teoria NLP (Satir)
piramida z NLP, misje, przekonania etc
„eksperymenty terapeutyczne” jako technika terapii (któryś z postmodernistów) -
ania
- 1
- 2