PSYCHOLOGIA UW [3630]

Zapisz się
Dodaj kartkę Dodaj bana
Powód wlepienia kartki
Wybierz wątek docelowy z listy lub wpisz jego ID
  • I

Notatki z pierwszego wykładu znajdują się tu:

http://wiki.biol.uw.edu.pl/w/Psycho...

enjoy :)
  • Olka

a moze ktos napisac co bylo dzisiaj na wykladzie? ogolnie jak to wszystko wyglada? bo dla mnie zabraklo miejsca a pozniej (jak juz mnie nie bylo) okazalo sie ze wszyscy poszli na aule...
  • Konrad

Niezłe te notatki. Tylko nie ma info o LAM i podstawowych relacjach semantycznych. I z tego co zrozumiałem bogacenie się słownictwa odnosi się właśnie do LAM a nie do LAD.

Na wykładzie, poza tym co w linku z notatkami, przy wpisywaniu się na listę obecności każdy pisał proponowane godziny w jakich może odrabiać zajęcia, które się nie odbyły. Będzie test ABCD jednokrotnego wyboru. Slajdy może będą w internecie (taką dostałem odpowiedź na pytanie).
    Z ważnych rzeczy:
    - Ważny jest rozdział 8 z książki Berko Glissena (nie wiem czy dobrze napisałem, ale to jest w literaturze obowiązkowej do sprawdzenia jak on się dokładnie nazywał).
    - Nie mylić Noama Chomsky'ego (autor LAM) z Nimem Chimpskim (szympans uczony mowy)
    - Znać 3 pierwsze podstawowe relacje semantyczne i ich kolejność pojawiania się (Na przykładzie Dog bite cat):
    1. Wykonawca + Czynność (Dog bite)
    2. Czynność + Przedmiot (Bite cat)
    3. Wykonawca + Przedmiot (Dog cat)
  • Olka

aha czyli byla lista.... a podobno to wyklad!?
    p.s. dziekuje za informacje :)
  • Konrad

Tak, wykład. Na niektórych wykładach-fakultetach jest sprawdzana lista obecności. Mniej więcej na połowie zajęć fakultatywnych oznaczonych jako wykład, na które chodziłem, była sprawdzana lista.
  • wiki

> Niezłe te notatki. Tylko nie ma info o LAM i podstawowych relacjach
    >semantycznych. I z tego co zrozumiałem bogacenie się słownictwa
    >odnosi się właśnie do LAM a nie do LAD.
    ( + cała reszta informacji)

Te notatki mają tę piękną właściwość że mogą być współedytowane :-) Jeśli potrafisz je uzupełnić (a potrafisz) to gorąco zapraszam do tego. Logowanie jest jak w USOSie, edycja jest prosta i baardzo szybka (prostsza niż w wikipedii). Naprawdę zachęcam do spróbowania. I uzupełnienia. Wszyscy będą wdzięczni.
  • Konrad

Napisałem przebieg eksperymentu Psametyka, LAM & LAD, dopisałem trochę do analizy dystrybucyjnej Bloomfielda (to było właściwie zbędne ale może pomoże nieobecnym w zrozumieniu o co chodzi) i trochę o podstawowych relacjach semantycznych. Z tym że na slajdach było dużo więcej o tych relacjach a ja tego nie przepisałem, coś o negacji, dopełnieniu...jak ktoś to ma to niech dopisze, a jak nie to czekamy aż slajdy może się pojawią.
  • .::Kasieńka::.

to te zajecia jednak dzisiaj były? Bo ja sie gdzies doczytałam ze znowu odwołała...chyba, ze cos sobie wymyśliłam :P a była mowa co do dokładnych terminów odrabiania?ustalone cos zostało?
  • I

ale super fajnie, że dopisałeś to wszystko o Chomskim <hurra>

a co do listy, to chyba chodziło tylko o jednorazowe wpisanie propozycji terminów do odrobienia 2 pierwszych wykładów i więcej już listy nie będzie. Czy się mylę?
  • Jagger (ek)

tak tak, też mi się tak wydaje ! :)
  • eNa

super, podziwiam i chylę czoła. I dziękuję.
  • Anonim

Nie było mnie na dzisiejszych zajęciach o 19:30 . Czy wiadomo już coś o dodatkowych wykładach? W zeszłym tygodniu podawaliśmy sugestie i prof. Bokus miała je przeanalizowac ...
  • m.

nic na ten temat Pani Profesor nie mówiła.

Zaproponowała żebyśmy zaczynali 15 minut wcześniej, ale nie wiem, czy to ma by ten czas na odrabianie, czy kończyc bedziemy tez 15 minut wczesniej..

pozdrawiam
    m.
  • I

Hej, wpisałam wykład 4 (formalnie, ale praktycznie 5) tu:
    http://wiki.biol.uw.edu.pl -> po lewej szukaj: Psycholingwistyka

Jednocześnie nie było mnie na 2 poprzednich wykładach. Czy ktoś mógłby wpisać/wkleić notatki?
  • Krostek

Czy Pani Bokus wyznaczyła już termin egzaminu? Czy piszemy go na ostatnich zajęciach?
  • czorek

Witam, mam kilka pytań związanych z fakultetem:

1) Jak było z listą obecności? Czy była to jednorazowa rzeczy, czy też na każdych zajęciach trzbea było się wpisać i jestem z tego powodu udupiony?
    2) Kiedy jest zaliczenie?

Dzięki i pozdro 600.
  • Anonim

Lista nie była sprawdzana. Zaliczenie (test 1-krotnego wyboru + pytanie otwarte dla ambitnych): na ostatnich zajęciach jest termin zerowy, termin pierwszy 3 czerwca (godzina zależy od terminu na który się chodzi, niestety nie pamiętam- czy dokładnie tak jak były zajęcia czy jakoś inaczej)
  • czorek

Dużo dzięki; ]
  • .::Kasieńka::.

zna ktoś może login i hasło do materiałów zamieszczonych pod kursem? Bo właśnie je zobaczyłam :P
  • EwaP

Takie samo, jak podajesz normalnie w HALU (pesel i hasło).
| |

Psychologia UW - mekka polskiej niedojrzałości emocjonalnej :)

Fotki

Miejsca grona (5)