PSYCHOLOGIA UW [3630]

Zapisz się
Dodaj kartkę Dodaj bana
Powód wlepienia kartki
Wybierz wątek docelowy z listy lub wpisz jego ID
  • Anna

Czy możliwy jest indywidualny tok studiów, tzn zrobienie wszystkich przedmiotów z 5 lat w np 3 lata? Zależy mi na czasie, bo będzie to drugi kierunek, a nie chcę skończyć studiów w wieku 28 lat...
    Miał ktoś podobną sytuację? Jak to rozwiązać?
  • El comendante Semp

Nie ma z tym problemów. Znam ludzi, którzy kończyli te studia w 3 lata, a bez większego ciśnienia jesteś w stanie zrobić to w 4. Poza tym pamiętaj, że zawsze możesz przepisać ileś punktów (chyba 40 ECTS) z innego kierunku. A indywidualny tok studiów jest tutaj z definicji - każdy układa sobie własny plan. Czasem ważne jest jednak zachowanie kolejności przedmiotów. No i jeśli myślisz o wieczorowych to musisz i tak zapłacić za 5 lat, ale jeśli chcesz wpaść na dzienne to oczywiście nic nie płacisz.
  • Anna

Dzieki za odpowiedź, aż mi się humor poprawił :)
    Z Politechniki chyba wiele mi nie przepiszą. Myślę o wieczorowych, bo nie poprawiałam matury. Zapłacę oczywiście całość.
    Czy muszę składać jakieś podanie o ten indywidualny tok, wybierać tutora czy po prostu wybieram sobie więcej przedmiotów przy zapisach?
  • El comendante Semp

No to cieszę się, że humor się poprawił, ale z drugiej strony nie chcę Cię rozleniwiać, bo aby skończyć to wszystko w 3-4 lata to trzeba rozsądnie planować siatkę zajęć od początku. Podania o indywidualny tok się nie składa. Jeśli chcesz skończyć w 4 lata to chyba ogólnie obejdzie się bez jakichkolwiek podań , ale jeśli chcesz skończyć po 3 to musisz jakoś przeskoczyć fakt, że na 2 roku pisze się pracę teoretyczną, na 3 empiryczną, a na 4-5 magisterską, a jeśli chcesz w 3 lata to trzeba jakoś zaczarować, żeby w 2 roku pisać jednocześnie teoretyczną i empiryczną, ale o to już się dopytasz będąc na pierwszym.; )
    Aby szybciej to wszystko skończyć wybierasz sobie po prostu więcej przedmiotów przy zapisach. Ja obrałem taką strategię, żeby brać jak najwięcej rzeczy na 1 i 2 roku. Początkowo też myślałem o skończeniu wcześniej, ale tak mi się spodobało (ale są tacy, którym się bardzo nie podoba; )), że zamiast tego wziąłem sobie praktycznie cały wolny semestr na trzecim roku a i tak miałem absolutorium na czwartym, więc później zacząłem sobie dokupywać punkty. W roku musisz wyrobić 60 ECTS, więc zrób sobie tak, że podczas zapisów na pierwszy semestr zapisz się na nieco mniej niż 50 ECTS. Podczas selekcji wylecisz z pewnej liczby przedmiotów, ale nigdy nie wiesz, czy to będą 2 przedmioty czy 8 przedmiotów. W kolejnych semestrach bierz sobie nieco mniej w zależności od tego ile punktów złowisz w pierwszym, no i nie zapomnij pokombinować z przepisaniem przedmiotów, być może z Politechniki też się da. Przedmioty są różnie punktowane ale jadąc około 10 przedmiotami na semestr powinnaś wyrobić tyle ile Ci trzeba.
  • Anna

dzieki wielkie za wyczerpująca wypowiedź, rozwiałes moje wątpliwości :)
    teraz wystarczy sie dostać na studia i jakoś sensownie to poukładać...
  • El comendante Semp

Jakby co pytaj. :)
  • Nati- niedobra kobieta :))

Wez jeszcze pod uwage ze jesli bedziesz na wieczorowych i chcesz skonczyc studia w 3 lata to i tak musisz zaplacic za 5 lat bo taki jest regulamin... Z drugiej strony nie wiem czemu to taka tragedia konczyc studia w wieku 28 lat ?!? Na naszym wydziale studiowanie to sama przyjemnosc...
  • kati

I można jeździć na Majatony;)
  • Nati- niedobra kobieta :))

>kati napisała:
    >I można jeździć na Majatony;)

:))
  • Anna

>Nati- niedobra kobieta :)) napisała:
    >Wez jeszcze pod uwage ze jesli bedziesz na wieczorowych i
    >chcesz skonczyc studia w 3 lata to i tak musisz zaplacic za
    >5 lat bo taki jest regulamin... Z drugiej strony nie wiem
    >czemu to taka tragedia konczyc studia w wieku 28 lat ?!? Na
    >naszym wydziale studiowanie to sama przyjemnosc...

Wiem, ze musze zapłacić, liczę sie z tym, choć to nie mało.
    Może i nie tragedia, ale zależy mi na czasie, chciałabym jak najszybciej zacząć pracować :)
  • El comendante Semp

>Ann. wrote:
    > nie tragedia, ale zależy mi na czasie, chciałabym
    >jak najszybciej zacząć pracować :)

O, to akurat nie jest argument! Te studia da się pogodzić z pracą. No chyba, że myślisz o pracy w której warunkiem koniecznym są już ukończone studia psychologiczne.
    Dla mnie te studia były naprawdę świetnym uzupełnieniem życia zawodowego, czasem pracowałem na etat od rana do wieczora, a czasem na zlecenie jako freelancer i mogłem dobierać sobie przedmioty pod kątem tego, co akurat interesowało mnie zawodowo, próbować różnych rzeczy, sprawdzać. Też kiedyś myślałem, o tym, żeby skończyć te studia wcześniej, ale doszedłem do wniosku, że nie jest to dobry pomysł ani z punktu widzenia CV (zamiast wpisywać sobie, że skończyłem wcześniej, wolę wpisać, że zrobiłem więcej fajnych warsztatów), a tym bardziej z punktu widzenia życia towarzyskiego (wydział psychologii jako miejsce spotkań ciekawych ludzi, jeśli tylko jesteś odpowiednio otwarta na doświadczenie).

• cami.

Ależ wygrzebałam stary temat :) ale żeby nie zaśmiecać to się tu spytam:

Mam pytanie w drugą stronę, ale też o ITS. Czy jest możliwość rozłożenia sobie pierwszego roku na dwa lata? I czy nikt nie robi z tym problemów? Jeśli (; ) ) Bozia da i się dostanę to ciężko mi będzie pogodzić dwa kierunki i jeszcze pracę na pełny etat, a takie rozłożenie roku na dwa lata bardzo by mi pomogło.
    Oczywiście potem raczej nie ma problemu, żeby nadrobić ten rok i skończyć tok studiów w planowanym 5letnim czasie?

Będę wdzięczna za jakieś rzetelne informacje :)
  • D.

sie zrobic 4 i 5 rok razem (w 1 roku)? mam sporą nadwyżke z lat poprzednich, czy wystarczy wyrobić dużo specy i magisterke napisac?
  • malgozrata

z tego, co się orientuję, to trzeba mieć zgodę dziekana, żeby się przenieść na wyższy rok, czy robić 2 lata w rok- na 4 i 5 roku masz punkty ECTS za seminarium mgr, trzeba by z promotorem ustalic, jak ci potwierdzi zrobienie 2 razy wiecej godzin z tego seminarium.
| |

Psychologia UW - mekka polskiej niedojrzałości emocjonalnej :)

Fotki

Miejsca grona (5)