- 1
- 2
-
Anonim
1. Chce zapytac kogos, kto juz pisal kolokwium z tego przedmiotu, jakie byly na nim pytania. A jak komus ciezko sie nimi podzielic/przypomniec/nie wnikam czemu, to przynajmniej jakie typu byly to pytania.
I czy trzeba czytac lekture obowiazkowo z konspektu, czy moze wystarczyto, co bylo na zajeciach ; )
2. Do kiedy mozemy oddawac raporty? -
katarzyn rusiłowicz
-
Anonim
Chodziłam na te zajęcia w zeszłym roku więc dobrze nie pamiętam ale chyba kluczowe było to co on mówi na zajęciach. Literatura nie jest aż tak konieczna. -
katarzyn rusiłowicz
-
-
Rysia
-
Kasia G
Żadna osóbka, która pisała w czwartek o 13.45 koło z ciekawości nie zagląda na grono? =] -
Anonim
Ja juz sie dowiedzialem co nieco o tym kolosie i podobno troche szczegolowy, ale wystarczaja tresci z zajec. Te koncepcje itd., jest to test, jesli dobrze pamietam.
Czy obie grupy srodowe tez pisza dopiero w nadchodzacym tygodniu? -
Katarzyna
grupo czwartek 10 lub inna nie mająca kolosa w zeszłym tyg. mam zapytanie
co było na ostatnich zajęciach? -
Kasia G
Ja jestem z grupy środa 16, ale, o ile wiem, idziemy równo, więc mogę odpowiedzieć. W ubiegłym tygodniu było badanie wpływu zapachu drapieżnika i alkoholu na szczurki. Siedzieliśmy w piwnicy całe zajęcia i za tydzień po kolosie mamy wykonać analizę statystyczną do tego.
Odnośnie kolosa to chyba tylko tyle się dowiedzieliśmy, że będą 24 pytania.
I mam pytanie co do eksperymentu z wpływem światła (przed świętami) w teście otwartego pola. W wynikach, które przysłał mi dr Osiński mam pod tą tabelką, którą analizowaliśmy na zajęciach jeszcze coś takiego jak:
korelacje słabe światło --> korelacja Perasona, istotność (dwustronna), N
i identycznie dla silnego światła.
Czy na to też mam patrzeć i coś pisać o tych korelacjach z tych tabelek?
W ogóle były te drugie tabelki na zajęciach? -
Katarzyna
Ale moje pytanie było co było w czwartek ten :) a nie co było tydzień temu i co będzie za tydzień :)
co do tabelek nie umiem Ci pomóc...
a sama mam pytanie jakie było natężenie światła w zwierzętarni?
-
Rysia
"I mam pytanie co do eksperymentu z wpływem światła (przed świętami) w teście otwartego pola. W wynikach, które przysłał mi dr Osiński mam pod tą tabelką, którą analizowaliśmy na zajęciach jeszcze coś takiego jak:
korelacje słabe światło --> korelacja Perasona, istotność (dwustronna), N
i identycznie dla silnego światła."
Nie wiem, czy mówię teraz o dobrym eksperymencia, ale mam zanotowane 1 gr - słabe światło - 2,5 Lx
2 gr- silne światło - 700Lx
Co do pytania o ostatnie zajęcia to strraszne nudy i masa teorii odnośnie modeli umysłowych u zwierząt.... ale tego nie będzie na kolosie; )))
PS
Niech ktoś się odezwie, z grupy, która najgorsze ma już za sobą !!! -
Kasia G
>Kasik napisała:
>Ale moje pytanie było co było w czwartek ten :) a nie co
>było tydzień temu i co będzie za tydzień :)
A my to właśnie mieliśmy w ten czwartek. Cóż, widać jesteśmy do tyłu, bo nas modeli umysłowych u zwierząt nie było. Cóż, nie chciałam wprowadzać w błąd.
>Rysia napisała:
>Nie wiem, czy mówię teraz o dobrym eksperymencia, ale mam
>zanotowane 1 gr - słabe światło - 2,5 Lx
>2 gr- silne światło - 700Lx
>
To wiem.
Chodziło mi o to, że oprócz tabelki z wynikami analizy statystycznej wykonanej testem t-studenta (którą omawialiśmy na zajęciach),
dostałam w jednym pliku od dr Osińskiego również tabelke pod nazwa korealcja Pearsona i pytanie brzmi:
Czy ktoś pamięta czy ta tabelka też była omawiana na zajęciach?
Może nie umiem tego za dobrze wytłumaczyć, bo pierwszakowi cała ta statystyka jest jeszcze obca =].
I dziękuję bardzo Rysiu za próbę pomocy =].
-
Katarzyna
ja tez pięknie dziękuję!!
a może pamięta Pani jak było z tą zwierzętarnią?? :)
a ile stron ma być raport?? -
Kasia G
Zapisałam, że raport ma mieć około 3 stron. Zależy jak rozpiszemy się we wprowadzeniu teoretycznym i dyskusji =].
Co do tego natężenia światła w zwierzętarni, to nie zanotowałam. Mam jedynie wartości dla skinner box'ów i lampek.
Zaczęłam dzisiaj pisać raport i jak zwykle nasuwają się tysiące głupich wątpliwości. Więc... tak dla pewności, w teście t-Studenta:
* patrzymy na "założono równość wariancji"?
* zapisujemy istotność (dwustronną)?
I jakby ktoś pamiętał, czy mówiliśmy o korelacji Pearsona, to dalej czekam na odpowiedź =]. -
Katarzyna
na pewno patrzysz na średnią jeśli jest na i na istotność
istotność jest najważniejsza bo ona pokazuje czy wynik sie liczy czy nie. co do pierwszej * to nie wiem...
do do tej korelacji to ja nie patrzyłam ale tak sobie myślę ze to chyba chodzi ze coś ze sobą koreluje tzn coś na coś wpływa i jeśli jest przy czymś duża istotność to by wychodziło ze koreluje a jak nie to nie... tak na chłopski rozum nie mając tego przed oczami... :P -
Kasia G
Tak, o korelacjach już się nasłuchałam na genetyce =].
Tylko pytanie, czy to w ogóle na ciekawości omawialiśmy Pearsona, czy tylko ja coś przegapiłam.
Dzięki. -
:)
Hey,
a propos pytań na kolokwium: o ile nie zmienil wersji testu, to nie trzeba chyba nawet czytać literatury wystarczą materiały z zajęć. były pytania o teorię ciekawości i nudy, m.in zarzuty do teaorii ciekawości, o poziomy pobudzenia, które są optymalne w danej teorii (np. najnizasza u Berlyne'a), sporo było o ekstrawerji i introwersji, np. jak bada się ekstrawersję u szczura. No i tyle pamiętam. W każdym razie, w zeszłym tygodniu test był w zasadzie z samych zajęć, bez literatury.
Pozdrawiam,
Magda -
Rysia
-
Rysia
-
Rysia
sorry za ten ostatni post - miałam go wpisać gdzie indziej. Proszę o jego wykreslenie ze stenogramu posiedzenia :p
- 1
- 2