Public Relations [3585]

Zapisz się
Dodaj kartkę Dodaj bana
Powód wlepienia kartki
Wybierz wątek docelowy z listy lub wpisz jego ID
  • WoTT

Witam,

jestem w trakcie (no dobra na początku:) pisania pracy licencjackiej na temat widoczności firmy w mediach.

Dość ciężko idzie mi znalezienie jakiegoś ideologiczno-teoretycznego podkładu dla tej pracy.

Większość z was jest tu zapewne fachowcami, może podpowiecie coś mądrego nowicjuszowi w tej dziedzinie? Jakieś lektury, publikacje, ciekawe strony? Z góry dzięki

Pozdrawiam
  • al

nie do końca rozumiem temat widoczności firmy w mediach???

może napisz dokładnie jak brzmi temat i o czym chcesz w niej pisać.
  • WoTT

Dzięki za zainteresowanie :)

Już tłumaczę o co mi chodzi.
    Temat dokładnie brzmi "Widoczność firmy w mediach, założenia a efekty kampanii medialnej, na podstawie Kolporter S.A.".

Chodzi o to czym, jeśli chodzi o działalność firmy interesują się media. Czyli co powinny robić aby się nimi media zainteresowały. Chodzi tutaj o wszystkie formy zaisteninia w mediach poza reklamą w "czystej formie".

Mam zbadać co robiła firma aby zaistnieć w mediach - akcje sponsoringowe itd. W jaki celu przeprowadzała takie działania? Jaki ostatecznie odniosły one efekt itp.

No to taki zarys tego co mam zrobić.

Z góry dzięki za jakąs podpowiedź, pozdrawiam.
  • al

>Chodzi o to czym, jeśli chodzi o
    >działalność firmy interesują się
    >media. Czyli co powinny robić aby się nimi media
    >zainteresowały. Chodzi tutaj o wszystkie formy
    >zaisteninia w mediach poza reklamą w "czystej formie".

Kompletnie nie orientuję się, jak wygląda strategia PR Kolportera, ale wydaje mi się, że warto by było postawić sobie pytanie w czym PR znalazł zastosowanie i mimo wszystko potraktowałbym działania Kolporteta przez pryzmat kampanii zintegrowanej. W tym kontekście można spróbować zbadać, jak PR wspierał i wspiera:

- wprowadzenie nowych produktów
    - pozycjonowanie lub zmianę pozycjonowania dojrzałego produktu
    - budowę zainteresowania określoną kategorią produktu
    - wpływanie na określone grupy docelowe
    - budowę wizerunku całego przedsiębiorstwa w sposób, który sprzyja jego produktom.

Osobiście zacząłbym od analizy sytuacji wyjściowej oraz zbadania jakie cele początkowe zostały postawione przed PR-owcami - w tym pytanie o pozycjonowanie spółki oraz jej grupy docelowe. Generalnie gdy określisz grupy docelowe łatwo pogrupujesz strategię i taktykę działania.

Jednym słowem robisz wszystko jakby "od tyłu" - zbierasz informację o narzędziach - typu MR, public affairs, sponsoring, akcje charytatywne, itp. - dzięki nim ustalasz grupy docelowe i cele PR, a analizę przeprowadzasz na podstawie badań - i tu jest największy problem. Jeśli dysponujesz badaniami to super, jeśli nie to lipa, bo jak inaczej określisz skuteczność PR?

Powodzenia!
  • WoTT

Po pierwsze wielkie dzięki za obszerną odpowiedź :)

To co napisałeś to oczywiście są bardzo dobre rady ale jak do mojego tematu chyba za dobre :) Mam na myśli, to że moja praca nie ma objąć aż tak szerokiej gamy działań PR w Kolporterze. Mam się skonczetrować tylko na widoczności medialnej - zbadać wycinki prasowe. Przy jakich okazjach Kolporterowi udało się zaistnieć w mediach? Na przykład Korona Kielce weszła do I Ligi, pojawia się wzmianka w gazecie na ten temat z dopiskiem, że duża rolę odegrał tu sponsor itd. Drugi przykład - Kolporter otwiera pod sobą nowa Spółkę Kolporter Expo, od razu wszystkie gazety o tym piszą ... itd. itd.

I teraz tak .. oczywiście zanalizwanie tych wzmianek, dlaczego sponsorują, patronują takie a nie inne imprezy. Do kogo chcą z tym dotrzeć. Do kogo to faktycznie dociera itd. to są pytania do Specjalisty PR Kolportera z którym próbuję się spotkać, natomiast mnie chodzi głównie o jakiś merytoryczny podkład pod dokładnie ten tamat WIDOCZNOŚCI W MEDIACH. Okazji firmy do zaisteninia w mediach. Czyli kiedy np. mogę wysłać dziennikarzowi na jakiś temat i kiedy jest szansa, że on go puści.

Czy jak napiszę gazecie, że wczoraj Prezes Firmy X Y spadając z szefowskiego kszesła złamał nogę ... to czy medią się tym zainteresują czy nie? No i właśnie potrzebuję tu głównie literatury. O to w moim skomplikowanie zbudowanym pytaniu głównie chodziło :)) Literatury, której znaleźć nie mogę.

Jeżeli komuś coś jeszcze przyjdzie do głowy będę bardzo wdzięczny za podpowiedź.

Alberto, dzięki za zainteresowanie i pomoc :)

Pozdrawiam!
  • al

złamana noga prezesa to case sytuacji kryzysowej!; ) - zapewne media by się tym zainteresowały, jeśli byłby to prezes Kolportera lub jakiejś innej dużej spółki - np. giełdowej ';)

Jak mówisz "otwiera pod sobą nowa Spółkę Kolporter Expo" to musisz wiedzieć, że nie dzieje się to przypadkowo - zatem jest to narzędzie realizacji określonego celu, skierowane do określonej grypy, więc wpisuje się to w to, o czym napisałem wcześniej.

"Na przykład Korona Kielce weszła do I Ligi, pojawia się wzmianka w gazecie na ten temat z dopiskiem, że duża rolę odegrał tu sponsor itd." - i tu też spojrzałbym inaczej. zacytowana wzmianka również nie jest przypadkowa, bo jest efektem długoterminowej, jak sądzę, kampanii wizerunkowej - ta z kolei długoterminowej strategii właścicielskiej mającej na celu budowanie wartości spółki.

| |

Niektórzy uważają Public Relations za eufemizm ukrywający pod płaszczykiem dostarczania obiek...

Fotki

Miejsca grona (0)