HARDCORE | PUNK | INDIE | POST-ROCK [4665]

Zapisz się
Dodaj kartkę Dodaj bana
Powód wlepienia kartki
Wybierz wątek docelowy z listy lub wpisz jego ID
  • s314ryt

tak! to ten gatunek muzyczny:

http://en.wikipedia.org/wiki/Hip_ho...

Co sadzicie o tej muzyce?nie mowie o poslkim Tede, mowie o gatunku hip-hop. Czy kiedys tego na powaznie sluchaliscie? hip-hop to w pewnych miejscach na osi czasu prawdziwy hardcore, z tej parafii zrodzilo sie wieeelu wspanialych i ambitnych artystow. What'cha think?

=============
    news.

We wrześniu trzy razy wystąpi w Polsce jedna z legend amerykańskiej sceny hiphopowej, Afu-Ra.
    Podczas występów Afu-Ra będzie promować swój ostatni album "State Of The Arts". W produkcję krążka zaangażowani byli m.in. DJ Premier, Masta Killa (Wu-Tang Clan), Kardinal Official i niemiecka gwiazda reggae Gentelman.

Podczas mini-trasy na scenie zaprezentuje się również grupa Familia HP, promująca ostatni singel "Terror". Kawałek zapowiada trzeci materiał formacji, który ma się ukazać za kilka miesięcy.

Oto daty i miejsca koncertów:

22 września – klub "Sfinks"/Sopot; start: godz. 22:00; bilety: przedsprzedaż: 20 zł - Camden Town (Gdynia Świętojańska 86, Gdańsk GH Madison Park ul. Rajska 10); klub "Sfinks"; w dniu imprezy: 25 zł

23 września – klub "Funaberia 2"/Łódź; Start: godz. 21:00; bilety: przedsprzedaż: 15 zł - (sklep Flow ul. Traugutta 4), w dniu imprezy: 20 zł

24 września – klub "SQ"/Poznań; Start: godz. 20:00; bilety: przedsprzedaż: 25 zł - (sklep "Mayer" ul. Szkolna 17, Punkt informacyjny "Stary Browar", E 24 "Stary Browar" ul. Półwiejska 42), w dniu imprezy: 30 zł, 25 zł (z kartą klubu)

Poprzednio Afu-Ra gościł w naszym kraju w 2005 roku.

onet.pl
  • Anonim

nie slucham, nie trawie, nie rozumiem
  • czarny pastor

slucham, trawie, rozumiem :d

jesli chodzi o polski hardkor to tylko to:
    http://grogra.com/download.php?file...

a z klasyki?
    nas - illmatic
    mobb deep - infamous
    gangstarr i w ogole wszystko czego tknal sie dj premier
    wfd - nastukafszy

no i pijani powietrzem 'zawieszeni w czasie i przestrzeni'; dd
  • Mr. Self Destruct

Jej Spiryt,chyba troszkę zaczyna Ci się nudzić jeżeli takie tematy zakładasz......ale stare rzeczy typu RunDMC,czy wczesny Cypres Hill jak najbardziej lubie i słucham od czasu do czasu...
  • deadkennedy

beastie boys??

kiedys podobal mi sie atmosphere (slug jest niezlym raperem)

ale ogolnie HH nie trawie w zadnej postaci

chyba ze to kawalek snoop dog beautiful(teledysk:D)
  • czarny pastor

jak beastie boys to koniecznie goldie lookin' chain jeszcze; dd
  • slowdive

koli i kanal audytywny!!!
  • Anonim

z polskich lubię
    Fisz Emade jako Tworzywo Sztuczne (F3 przede wszystkim) i niektóre utwory O.S.T.R. i Kalibra 44
    z zagranicznych
    Beastie Boys, Public Enemy i the streets (to ostatnie chyba najbardziej)

co nie zmienia faktu, że ten rodzaj muzyki traktuje raczej jako odmianę i nie słucham zbyt często
  • czarny pastor

>slowdive napisała:
    >koli i kanal audytywny!!!

KOLI !

tak tak, sluchajcie koli, naprawde trzymaja chory klimat; d
  • Anonim

beastie boys na początkach swojej kariery grali hc :D
    Licensed to Ill zajebista płytka, uwielbiam.
  • .ori as fuck!

>♥deadkennedy napisała:
    >beastie boys??
    >
    >kiedys podobal mi sie atmosphere (slug jest niezlym
    >raperem)
    >
    >ale ogolnie HH nie trawie w zadnej postaci
    >
    >chyba ze to kawalek snoop dog beautiful(teledysk:D)

Kawalek tez jest zajebisty, nie gadaj, ze tylko vid :P
  • .shinn.

A Tribe Called Quest

The Roots

Dilated Peoples

Jazzmatazz

Pijani Powietrzem

Cypress Hill

Dizzie Rascal

i wiele innych to wielka klasa,polecam:)
  • Mr. Self Destruct

No dobra,dorzucę jeszcze Pattona vs.the X-cutioners i projekt z Rahzelem.Słyszał ktoś to pierwsze i był na koncercie drugiego?Rozjebali mnie:]
  • s314ryt

>A. Thirteen napisał
    >Jej Spiryt,chyba troszkę zaczyna Ci się
    >nudzić jeżeli takie tematy zakładasz......ale
    >stare rzeczy typu RunDMC,czy wczesny Cypres Hill jak
    >najbardziej lubie i słucham od czasu do czasu...

no widzisz.. troche to nie tak jak piszesz. Dlaczego mialoby mi sie nudzic?To bardzo wazny element w mojej przestrzeni muzycznej, pytam o to innych i widze, ze nie jest zle. Nie siedza tu ograniczone mloty lub milosnicy jednego brzmienia..
    A co do mojej nudy znowu, to jeszcze raz - dlaczego? bo widzisz tu tyle linkow, informacji, tematow? Dzisiaj pracowalem na nocna zmiane, od 22. do 5.30, wczoraj to samo, miedzy czasie bylem 120km stad w Lillehammer, przeczytalem kilka ksiazek, ucze sie na egzaminy pazdziernikowe, gotuje obiadki, ogladam duzo filmow z moja kobieta. Szukam tez zawziecie mieszkania, bo nie mam gdzie mieszkac chwilowo w stolicy, zmienilem mieszkanie i potrzebuje na gwalt jakiegos przyjemnego miejsca na kolejny rok akademicki. Przyjechala do nas mama mojej dziewczyny i przywiozla hektolitry Bacardi Reserva, Gorbatschowa, Zubrowki, Zoladkowej, Jim Beama i Campari, jedzie stad za 10 dni i zostawia nas z tym. Trzeba to miedzy wszystkimi tymi zajeciami rozpic tak, zeby nie tracic poczucia rzeczywistosci w kwestii wspomnianego przymusu przyswojenia pewnej wiedzy do szkoly :)
    .. a wiec... NIEEE !! Nie nudze sie! Tylko calkiem szybko pisze i opanowalem pare przydatnych skrotow klawiaturowych. W drodze z pralni do kuchni zmieniam upload, w drodze z recepcji do kaprysnych i marudnych skurwysynow w spa wrzucam link do koncertu Normy i Terroru :P Nie nudze sie !!!

:) peace
  • Mr. Self Destruct

Nie dodałeś jeszcze co robisz pod prysznicem;) Take Care!
  • numb

Nie mam nic przeciwko hip-hop'owi,
    oczywiscie temu, w dobrym wykonaniu.
    Niestety obecnie nie jestem w temacie, na tyle,
    by sypnac jakimis przykladami.
    Z tego, co pamietam, to najbardziej cenilem
    Kaliber44, Grammatik!!(plyta Swiatla Miasta jest rewelacyjna!!:)
    Z zagranicznych, to ONYX.

Swietnym polaczeniem jest hip-hop i jazz.
    Na jednej z plyt The Cinematic Orchestra jest zajebiscie klimatyczny kawalek z raperem na wokalu;)
    Godna polecenia jest tez alternatywa: Archive, plyta Londinium.
  • s314ryt

hehe :P

a co hh, to sluchalem odbardzo dawna, juz wtedy w Symbolic Death wyczuwalem jakas dusze hiphopowa; ))

Nie no, zaczynajac od nas, to powiedzmy, ze badalem przerozne klimaty, wlacznie z obserwacja na zywo pierwszego etapu rozwoju Slums Attack; ) ale bez sluchania tej muzyki.. to bylo tylko zjawisko.. :) Kalibru sluchalem od samego poczatku, pamietam jak na tvp2, w takim zjebanym na maksa programie muzycznym lecial ten klip/split do dwoch kawalkow, Moja Obawa i Wiecej Szmalu (chyba), ponziej kaseta i jazda.. niesamowita formacja, jak dla mnie.. ale to mozna o nich gadac i gadac... az sie skonczyli. Rownolegle z polski bardziej ambitne swojego czasu byly Katowice, cala banda Fokusa, Pijani Powietrzem (elegancka plyta:)), LARI FARI !! - to zdecydowanie Wam uploaduje - tu podklady w duzej mierze grane na zywo, calkiem niezle im to wyszlo.. Tworzywa Sztucznego nie zaliczam do hh, bo za duzo ich sluchalem, za duzo koncertow poczulem i za duzo projektow sluchalem, zeby stwierdzic banalnie, ze to hh. Na pewno O.S.T.R., ktory na zywo jest naprawde niezawodny, widzialem go m.in. w Piekarni z Tworzywem Sztucznym na promocji plyty EMADE.. eh.. po prostu masakra :)
    Z polski troche kombinatorow jeszcze bylo i wciaz jest, ale zupelnie mnie to dzisiaj nie interesuje.

Zagraniczne materialy to zupelnie inna sprawa. O rundmc, czy beastie boys nie musze chyba wspominac.. BB to wczesniej zwykly punk, pierwsze dema, plyty, wszystko swieci dumnie na polkach, ten old school jest naprawde powalajacy :)
    Zdecydowanie DE LA SOUL, miekkie, bardzo przyjemne dzwieki, THE ROOTS, ich koncerty, kolaboracje wieloma innymi gwiazdami, typowo hiphopowe dokonania SHADOWA, na pewno DJ PREMIER i Gangstarr, typowo NY RAP, Public Enemy, Eazy-E, Ice-T jakkolwiek mi wchodzil chyba tylko w BODY COUNT, choc to nie hip hop :]
    Zdecydowanie Looptroop - http://myspace.com/looptroop - jesli pragniecie jakichs nagran, slużę :) Starsze i bardziej mroczne dokonanai WU TANG CLANu tez mialy cos w sobie. To bardziej zabawa, ich filozofia, ratowanie swiata, wybranie kilkudziesieciu szczesciarzy i zaglada wszechswiata, ich powazne miny do tej dziecinnej gry, to bylo takie poszerzenie klimatu Intergalactic video by Beastie Boys :)
    Pamietam tez ONYX i ich plyte Bacdafucup z 93', jej sluchalem namietnie, z jakimis strrasznie starymi tape'ami NASa i ..... Warrena G :))) OMG :)
    Od cholery jest jeszcze godnych uwagi artystow z tego gatunku :> Polowa wyleciala mi z glowy, ale zawsze ma to miejsce kiedy chce sie zbudowac jakies zestawienie "wszystkiego co Ci sie podoba" lub "czego sluchacie oprocz...?". Mozna budowac listy w nieskonczonosc :)

• ♂ButterflyΣr♀

>s314ryt napisał
    >>A. Thirteen napisał
    >>Jej Spiryt,chyba troszkę zaczyna Ci się
    >>nudzić jeżeli takie tematy
    >zakładasz......ale
    >>stare rzeczy typu RunDMC,czy wczesny Cypres Hill jak
    >>najbardziej lubie i słucham od czasu do czasu...
    >
    >no widzisz.. troche to nie tak jak piszesz. Dlaczego mialoby
    >mi sie nudzic?To bardzo wazny element w mojej przestrzeni
    >muzycznej, pytam o to innych i widze, ze nie jest zle. Nie
    >siedza tu ograniczone mloty lub milosnicy jednego
    >brzmienia..
    >A co do mojej nudy znowu, to jeszcze raz - dlaczego? bo
    >widzisz tu tyle linkow, informacji, tematow? Dzisiaj
    >pracowalem na nocna zmiane, od 22. do 5.30, wczoraj to samo,
    >miedzy czasie bylem 120km stad w Lillehammer, przeczytalem
    >kilka ksiazek, ucze sie na egzaminy pazdziernikowe, gotuje
    >obiadki, ogladam duzo filmow z moja kobieta. Szukam tez
    >zawziecie mieszkania, bo nie mam gdzie mieszkac chwilowo w
    >stolicy, zmienilem mieszkanie i potrzebuje na gwalt jakiegos
    >przyjemnego miejsca na kolejny rok akademicki. Przyjechala
    >do nas mama mojej dziewczyny i przywiozla hektolitry Bacardi
    >Reserva, Gorbatschowa, Zubrowki, Zoladkowej, Jim Beama i
    >Campari, jedzie stad za 10 dni i zostawia nas z tym. Trzeba
    >to miedzy wszystkimi tymi zajeciami rozpic tak, zeby nie
    >tracic poczucia rzeczywistosci w kwestii wspomnianego
    >przymusu przyswojenia pewnej wiedzy do szkoly :)
    > .. a wiec... NIEEE !! Nie nudze sie! Tylko calkiem szybko
    >pisze i opanowalem pare przydatnych skrotow klawiaturowych.
    >W drodze z pralni do kuchni zmieniam upload, w drodze z
    >recepcji do kaprysnych i marudnych skurwysynow w spa wrzucam
    >link do koncertu Normy i Terroru :P Nie nudze sie !!!
    >
    >:) peace

Spi, jak to czytalem to wpadlem w taki rytm, ze moznaby z Twojej wypowiedzi calkiem niezly kawalek HH stworzyc - dobierz jeszcze pare zdrowych bit bitów i jadziesz jedziesz... kolezko z falistej tektury - przyjacielu mojej zdechlej pszczoly :P
  • s314ryt

aaahhaha :D

Borsuk Attack !!
  • ♂ButterflyΣr♀

w temacie HH to ja moge jedynie freestyle'm jakims pojechac bo obiegle wakacje ostro to tranowalismy z ziomalami..

czy mielismy inspiracje - no jaaaaasne... puste puszki po piwie szkalne butelki po vodce... przepalone pluca i zoske...tak tak ciagle gralismy z szmacioną pileczke...

wybralem sie nawet na fest. HH do Giza palilem ciagle maryche i spotykalem sie ze spolecznikami tak zwanego frontu polskiego hiphopu... w polowie to drechy nie majacy pojecia na temat tego to chcieliby uslyszec i jaka postawe przyjac by z nich emanowala ta subkultura...

a pamietacie tych "palantów" (moji ulubiency) i ponoc maja malo wspolnego z czarnym rapem :P :

http://www.naughtybynature.com/

| |

PUNK | HARDCORE | SCREAMO | EXPERIMENTAL | POST-ROCK | METAL | INDIE | PUNK-ROCK | METALCORE | GRIND...

Fotki

Miejsca grona (8)