-
Janek
Wiecie kto u nas na wydziale sie zajmuje studentami, ktorzy chca jechac na erasmusa?
Kto z Was juz byl i jak sobie poradzil z zaliczeniem przedmiotow? Podobno najlepiej jechac na 7 semestrze?
Jestem kompletnie zielony w tej tematyce a za rok chcialbym gdzies pojechac i to chyba najwyzszy czas, zeby zaczac sie ogarniac w tej kwestii.
Pozdrawiam -
Piotr Narloch
Przed pokojem samorządu masz wypisane uczelnie wraz z adresami internetowymi, z którymi nasz wydział ma podpisane umowy na wymianę studentów. Wybór jest dość ciekawy.
Co do wyjazdu na 7 sem. to teraz pozmieniali wam chyba rozkład zajęć, więc nie wiem jak masz z przedmiotami. W ciemno mozna założyc, ze wszyskie betony i mechaniki musisz zaliczyć tu.
Na wydziale Erazumsem zajmuje sie dr hab. Minasowiecz - prodziekan ds. Rozwoju, zeby wyjechać wystarczy chcieć - zadnej rekrutacji, raczej fromalne zgłoszenie chęci wyjazdu. Co roku dr Minasowicz i samorząd organizują jedno spotkanie, na którym opowiadają o możliwosciach wyjazdu. Następnie (tylko raz w roku, w ustalonym terninie) mozna złozyć podanie na wyjazd i inne dokumenty.
Jak się trochę zorientujesz i poczytasz na stronach wymienionych uczelni o dostępnych programach dla studentów budownictwa, to wydaje mi sie ze dojdziesz do wniosku, ze leiej jechać na studiach miagisterskich. Na studiach inż. jest mniejszy wybór przedmiotów oraz tylko czasami studia są po angielsku.
W przypadku studiów magisterskich, na każej z tych uczelni jest wersja anglojęzyczna.
-
Kiedy odbywają się wymienione: spotkanie informacyjne oraz ustalony termin składania dokumentów? Orientacyjnie oczywiście, kiedy się go po prostu spodziewać :-) -
poke
Myślę, że najlepiej jechać na 8 semestrze bo nie masz praktycznie na nim nic do zaliczania. Musisz zdobyć mało punktów ECTS, a więc weźmiesz sobie mało przedmiotów, a resztę czasy będziesz miał na inne sprawy. Pracę napiszesz w wakacje. Poza tym wiesz, wiosna lepsza pogoda zaraz wakacje itp. Ewentualnie można na cały 4 rok, jak cię w PL nic nie trzyma, bo potem można żałować, że krótko. Z tego co pamiętam można jechać dopiero jak się ma zaliczony cały 2 rok. Lista uczelni gdzieś tam jest, ale jak chcesz jechać gdzieś konkretnie i jest odpowiednio wcześnie to najlepiej po prostu napisać do konkretnej uczelni i spytać się czy nie podpiszą umowy z twoją. Całość wymaga pewnie trochę zachodu i czasu, ale można sobie wtedy wybrać miasto naprawdę ci odpowiadające.
Co do zaliczeń najlepiej też napisać do uczelni, gdzie chcesz jechać, a konkretniej do konkretnego koordynatora wydziałowego. Czasami są wykłady po angielsku, czasami nie ma, a czasami są lecz i tak gadają po swojemu. Nawet jak nie ma wykładów po angielsku czasami można się dogadać na jakiś indywidualny tok. Należy po prostu przejrzeć stronę internetową, a jak się ma wątpliwości napisać mejla. Z moich obserwacji wynika, że w krajach których język jest dość popularny, jak Francja, czy Hiszpania o wykłady po angielsku trudno. Ogólnie komunikacja w tym języku tam może być utrudniona, jednak jak wspomniałem wszystko zależy od uczelni i prowadzących. W mniejszych uczelniach raczej powinni iść na rękę, a w większych z tym może być różnie bo i tak będzie tam pełno ERASMUS-ów i będą mieli to gdzieś.
Pan Prodziekan Minasowicz jest naprawdę osobą w porządku. Nie wiem, jak będzie w przyszłym roku, ale w tym zaliczał bez problemu. Wystarczyło wybrać sobie przedmioty w miarę odpowiadające lub za odpowiednią ilość ECTS i po powrocie zaliczał na podstawie ocen. Ogólnie z tego co mówił to może po prostu zaliczyć ci i tyle. Kolega zaliczył np.: Betony III. Mechaniki też pewnie by przeszły i betony 1 i 2, ale jak np.: byś zaliczył tylko 1 lub 2 i Lewiński lub Knauff by to zobaczyli np.: przy jakimś egzaminie to mogliby się czepiać. W przeciwnym wypadku nawet o tym nie będą wiedzieli pewnie. Ogółem trzeba po prostu się dogadać z Panem Minasowiczem co do przedmiotów. Niektórych przedmiotów nie ma w programach uczelni, więc wtedy pozwalał wziąć jakiś inny.
Ogólnie: WARTO!!!
-
-
poke
Co do spotkania to idź się spytaj po prostu. Jak będzie jakieś wyznaczone to ci powiedzą, a jak nie to wyglądaj kartki. Sekretariat jest na piątym, zaraz w korytarzu obok sali 501. Spytaj się Minasowicz lub Pani Pasek. W samorządzie też mogą coś wiedzieć. -
Bogusia
Ja właśnie wyjechałam na 7. semestr, a jeżeli uda się przedłużyć, zostanę z chęcią na cały rok. Rekrutacja jest - jak powiedział kolega - banalna: chcesz - jedziesz. Byle mieć zaliczone WM, MK etc. Co do tego, co będzie po powrocie, jeszcze się oczywiście nie wypowiadam, ale tak czy inaczej (i tu również powtórzę słowa kolegi) na pewno WARTO :) -
Bogusia
A terminy spotkań zawsze są przekazywane przez Samorząd newsletterem. W zeszłym roku, z tego co pamiętam, były dwa: jedno jesienią, drugie jakoś w lutym/marcu, jakiś miesiąc przed rekrutacją.
- Przeglądaj grona w kategorii Szkoły i Edukacja
- Przeglądaj grona w okolicy Warszawa
- Załóż własne grono tematyczne
|
|
Wydział Inżynierii Lądowej (IL) Politechniki Warszawskiej (PW) http://www.il.pw.edu.pl
Miejsca grona (3)
-
Coffeetura Krakowskie Przedmieście 4/6, Warszawa
-
RETRO Kolejowa 8/10, Warszawa
-
RiO Club & Lounge Pańska, Warszawa
- Dodaj miejsce