-
Maksymilian Radomski
Cześć,
W tym roku kończę gimnazjum. Swoją przyszłość (prawdopodobnie) chciałbym wiązać z inżynierią. Przedmioty ścisłe, czyli matematyka,fizyka,chemia należą do moich ulubionych. Po prostu nie muszę się dużo uczyć - wystarczy zrozumieć o co chodzi i lecieć z koksem. A więc mam dopiero 16lat, jednak wybór liceum to ważna kwestia. Myślę nad liceami ogólnokształcącymi o profilach mat-fiz-ang/ mat-fiz-chem/ mat-fiz . W trzech liceach fizyka jest połączona od razu z astronomią. Poznaliście trochę moją sytuację, przejdźmy do konkretów. Interesuje mnie jak wygląda praca inżyniera. Co prawda nigdy nie miałem do czynienia z jakimiś budowami itp, ale interesują mnie nowoczesne budowle. Lubię ogladąć na discovery programy jak budują drapacze chmur, jakieś metra, szybkie koleje i inne. Wiem, że te wszystkie rzeczy mnie interesują. Niestety nie wiem jak wygląda praca inżyniera !! Nie umiem sobie wyobrazić co robi inżynier. Kończę studia, mam wiedzę czysto teoretyczną i co robię ? Dostaje prace i co mogę robić ? Poza tym czy odpowiedzialność inżyniera jest tak duża jak mówią niektórzy? Czy za jakiś błąd w planie/budowie odpowiada inżynier ? Poza tym jestem zaradny, ale mam takie przeczucie, że po prostu na budowie nie będę wiedział co się dzieje. Jestem przekonany że jak pójdę do pracy po prostu się tam nie odnajdę. Byłbym bardzo szczęśliwy, jeśli doświadczeni inżynierowie powiedzą mi szczerze, jak wygląda ich praca, czego mogę się spodziewać, jakie są ich obowiązki i jaką odpowiedzialność dźwigają. Studia dla mnie to nie problem, uczę się bardzo szybko wszystkiego, teorii i praktyki. Jednak jakbyście mogli mnie przekonać, że robię dobrze wybierając taki kierunek =) . Z góry dziękuje i proszę o szybkie,rozsądne wypowiedzi :)
Pozdrawiam !! -
Michał Siejda
-
Maksymilian Radomski
Wciąż potrzebuję pomocy, poprzednia wypowiedz mnie nie zadowala hehe xd -
Anonim
"W tym roku kończę gimnazjum. Swoją przyszłość (prawdopodobnie) chciałbym wiązać z inżynierią. "
Prawdopodobnie - to słowo bardzo dobrze odzwierciedla, co będziesz robić w życiu. W czasie liceum dużo może się Tobie zmienić.
"Przedmioty ścisłe, czyli matematyka,fizyka,chemia należą do moich ulubionych. Po prostu nie muszę się dużo uczyć - wystarczy zrozumieć o co chodzi i lecieć z koksem. A więc mam dopiero 16lat, jednak wybór liceum to ważna kwestia. Myślę nad liceami ogólnokształcącymi o profilach mat-fiz-ang/ mat-fiz-chem/ mat-fiz . W trzech liceach fizyka jest połączona od razu z astronomią. "
Każdy z tych profili jest dobry. Jeżeli nie masz problemów z tymi przedmiotami, na pewno dostaniesz się na kierunek budownictwo.
"Interesuje mnie jak wygląda praca inżyniera. Co prawda nigdy nie miałem do czynienia z jakimiś budowami itp, ale interesują mnie nowoczesne budowle. Lubię ogladąć na discovery programy jak budują drapacze chmur, jakieś metra, szybkie koleje i inne. Wiem, że te wszystkie rzeczy mnie interesują. Niestety nie wiem jak wygląda praca inżyniera !! Nie umiem sobie wyobrazić co robi inżynier. Kończę studia, mam wiedzę czysto teoretyczną i co robię ? "
Właśnie najpierw trzeba skończyć studia. To, że umiesz matematykę i fizykę to jest tylko atutem w tym, że będziesz dobrze ogarniał mechanikę, wytrzymałość materiałów. Jeżeli będziesz dobrze to ogarniać, to ogarniesz też teorię konstrukcji, żelbetu lub metali, a to pozwoli Tobie zaliczać projekty z tych przedmiotów. I tu zaczyna się bajka, bo budownictwo to nie jest rozwiązanie całki z matmy i równi pochyłej z fizyki tylko siedzenie przed kompem i robienie z każdego przedmiotu projektowego 50 -100 str. projektu, chodzenie z tym po kilka razy do nauczycieli, którzy poprawią błędy, a na sam koniec jeszcze musisz narysować rysunki tego co policzyleś, co zajmuje czasami prawie tyle samo czasu co obliczenia, tylko wkurwia bardziej bo trzeba to robić gdy sesja się zaczyna i przeplata się wszystko z egzaminami. I noc staje się dniem. A jak już dokopią Tobie ćwiczeniami, to jeszcze egzaminy trzeba pozdawać. Mam dziewczynę, która studiuje 2 kierunki humanistyczne, a i tak mam większy zapierdziel od niej.
Po drugie jak chcesz zobaczyć co dzieje się na wydziale il pw to proponuje zastanowic się: jak zbudowany jest kiosk ruchu, supermarket a la blaszak, dom jednorodzinny lub kamienica przedwojenna? Bo prędzej tego bedziesz się tu uczył, niż budynków z discovery - po prostu najpierw trzeba nauczyć się podstwowych podstaw. A jak projektuje się wiezowiec. Robi to grupa specjalistów, począwszy od architekta, który nadaje ładny kształt i funkcjonalność, później jest doopiero inżynier budownictwa, który nie dość że spełnia zachcianki architekta, to jeszcze inżyniera sanitarnego i elektryka, którzy muszą gdzieś wrabać te instalacje i utrudniają życie. Do tego jeszcze przydałby się przy takim wieżowcu spec od aerodynamiki i różnych innych tego typu. Zreszta wiesz dobrze ile w Polsce jest wieżowców i mostów. Najczęściej robi to jakiś profesor 70 -letni (patrz Biliszczuk i most we wrocławiu) albo zagraniczna firma (patrz zadaszenie stadionu narodowego).
-
-
Anonim
PArt 2:
"Dostaje prace i co mogę robić ? "
Możesz głównie robić na budowie lub w biurze projektowym. Te dwie opcje opiszę, bo można jeszcze pracować w wielu pokrewnych dziedzinach, w betoniarniach sklepach budowlanych itp. Na budowie zaczynasz od inżyniera, tzn. nadzorujesz ekipą robotnikó, którzy robią fundament, strop, słup. Zamawiasz/pobierasz materiął dla nich, kontrolujesz czy dobrze robią, bawisz się dokumentacją. Nagle okazuje się, że całki i wzory są nieużywane, a trzeba się raczej znać na prawie budowlanym, bhp i robić to co jest w projekcie (czyli na rysunkach). W biurze projektowym robisz bardziej to co jest na studiach tylko jeszcze więcej. I liczą się rysunki, bo obliczenia nikogo nie interesują. Możesz nawet ich nie drukować inwestorowi. Jego interesują rysunki. Praca jest trochę hujowa, bo nie chodzi tu o budowanie. Ludziom, inwestorowi, firmom budowlanym chodzi o KASĘ. Przetarg na budowę wygrywa firma, która zrobi najtaniej i najszybciej. Wiąże się to z tym, że na budowie pracuje się 10 h, a z powodu naciągniętego harmonogramu (bo wygra przetarg ten kto zrobi najszybciej) okazuje się, że trzeba czasami betonować do nocy. Słynne jest powiedzenie (o ironio), że pracuje się od 7 do 7. W biurze jest podobnie, tylko że często robisz 8 h plus nadgodziny. O to czy będziesz ogarniał co się dzieje na budowie to sie nie martw, bo studia Cie do tego nauczą, szczególnie jak jesteś ogarnięty nauce.
"Poza tym czy odpowiedzialność inżyniera jest tak duża jak mówią niektórzy? Czy za jakiś błąd w planie/budowie odpowiada inżynier ? Poza tym jestem zaradny, ale mam takie przeczucie, że po prostu na budowie nie będę wiedział co się dzieje. Jestem przekonany że jak pójdę do pracy po prostu się tam nie odnajdę. "
Jednak, żeby pełnić samodzielną funkcję na budowie lub w projektowaniu (co daje lepsze pieniądze, więc każdy do tego dąży), trzeba miec uprawnienia. Dostaniesz je, gdy będziesz pracować 2 lata na budowie lub 2 lata w biurze. Wtedy Ty jesteś odpowiedzialny za to co wybudują ludzie, którymi zarządzasz lub co zaprojektują. Dajesz na to swój podpis. Jeżeli coś się stanie to jesteś w kręgu zainteresowania prokuratora. Nawet jeżeli coś spieprzył robol bez Twojej wiedzy, albo jeżeli robol zginał na budowie ze swojej winy. Grozi wtedy za to postępowanie dyscyplinarne (które może odebrać Ci uprawnienia - w najgorszym przypadku, często jest to tylko czasowy zakaz wykonywania samodzielnej funkcji w bud.), postepowanie karne (czyli ryzyko więzienia, np. na budowie supermarketu w suwałkach zgineło 3 ludzi i jeden stracił rękę - kierownikowi grozi 8 lat wiięzienia bez zawiasów - ale to skrajność) i postepowanie cywilne (odszkodowanie dla inwestora, który nie może uruchomić biznesu bo mu się coś zawalił lub rodzina, która domaga się miliona, bo ich ojciec budoiwlaniec spadł z rusztowania). Ale jak robisz wszystko zgodnie z prawem to będzie dobrze. Jednak jak widzę starych inżynierów, to są łysi i ze zmarszczkami - to świadczy o stresie w tej pracy. Jeżeli nie masz uprawnień to teoretycznie nic Ci nie grozi - chyba że, np. widziałeś jak robotnik pracuje bez uprzęży i jeżeli ktoś Ci udowodni, że nic nie krzyczałeś żeby ją założył, a on się spieprzył to możesz mieć problemy. W końcu też jesteś w kierownictwie budowy. Ale to rzadkość i nie ma co się tym przejmować. Bo budownictwo jest dużo ciekawsze niż inne zawody. Bym nie zamienił go na żaden inny kierunek. Chyba wyczerpująco co??
-
RaaDeeK
Małe spostowanie, żeby go nie wystraszyć:
Projekty mają po 50 stron obliczeń (nie pamiętam, żeby jakiś miał 100). Wszyscy robią je z przodków, czyli wstawiają swoje dane do gotowego projektu, który sam liczy czy wszystko jest ok. Nie trwa to jakoś super długo. Chodzi się do nauczycieli i czeka w kolejkach kilka godzin, aż Ci sprawdzą czy nie ma błędów (jak robisz z dobrego przoda, to ich nie ma). Na końcu są rysunki, które rzeczywiście zajmują sporo czasu, ale też są przodki, w związku z czym wiesz co masz rysować, jak i gdzie. Projekty na studiach to jak praca domowa na cały semestr. Masz jeden projekt, czasem dwa (z jednego przedmiotu, a przedmiotów na których są projekty jest kilka w semestrze) i robisz go przez 3-4miechy. Nie jest tak źle. Jak jesteś systematyczny to na luzie podchodzisz do sesji. Nie musisz nic robić po nocach (o ile jesteś systematyczny :P ), chyba, że rysunek odręczny bo to największe gówno było moim zdaniem.
A o robocie nic nie wiem, więc słuchaj starszego kolegi :) -
Giba
Betony miały ponad 80 stron;p
hm... Pamiętam Radka przez konsultacjami z betonów na koniec czerwca,
kilkanaście osób oddaje w terminie projekt.
A Radek wpada zziajany i pierwsze pytanie:
"Kto mi wyśle całego przodka?"
;p -
kosa64
Po gimnazjum nie można powiedzieć, czy ogarniasz jakiś przedmiot. Tyle w temacie. -
Damian
Ludzie, typek se jaja robi. A wy sie dajecie wciagac w dysukusje.
Ja w tym roku koncze przedszkole i zastanawiam sie nad IL-em -
Maksymilian Radomski
Bardzo dziękuje za pomoc ! Z wypowiedzi umiem sobie już lepiej wyobraźić jak wygląda praca inżyniera :) Tak jak piszecie mam jeszcze 3 lata przed sobą - zdecyduje na jaki kierunek isc, co mnie interesuje. Pozdrawiam i dziękuje !!
- Przeglądaj grona w kategorii Szkoły i Edukacja
- Przeglądaj grona w okolicy Warszawa
- Załóż własne grono tematyczne