-
Anonim
wiecie moze jak wyglada egzamin ustny z wytrzymalosci materialow 1?? macie moze jakeis pytania albo materiały??
bo ja nie wiem od czego tu zacząc sie tego uczyc i nie wiem co?
jakby ktos był chenty poratowac pytaniami to prosze pisać.
pozdro -
AI
O ustalonej godzinie (a zazwyczj 0,5h później) wchodzicie do sali i piszecie pisemną część egzaminu ustnego (swoją grogą paradoks sam w sobie:), po czym udajecie się pod kanciape Wichniewicza i Anieli, douczacie sie, modlicie żeby nie trafić do "Wichra" i czekacie na właściwą część egzaminu.
Do ustnego praktycznie niezbędne są słynne kartki "metropolitan" na których opracowana jest większość zagadnień, nie mniej jednak przydałby sie zeszyt koleżnki uczęszczającej na wykłady (żeby ewentualnie uzupełnić braki z "metropolitanów")."metropolita ny"powinny być w xero na 3 pietrze, ew. ktoś w akademiku napewno je ma.
Radze sie wziąść za to poważnie bo jak nie zaliczycie ustnego to znowu pisemny przed wami (chyba że mieliście 75% z pisemnego, o ile nic nie pozmieniali) , a kolejne terminy są zazwyczaj trudniejsze:(. Niektórym to ten egzmamin sie połowe studiów ciągnie.
Powodzenia
Pozdro -
Dasa
Swego czasu w xero byly dostepne metropolitany z wydymalki 1 (ustny i pisemny) (zreszta nie tylko z tego przedmiotu) ale nie wiem czy nadal mozna je nabyc (bo ostanio z niektorych przedmiotów niestety nie ma ich)....
-
((( d[-_-]b )))
nie strasz Wichniewiczem :P ja go dość miło wspominam
choć faktycznie Aniela lepsza -
-
Szuli
ta część pisemna jest teoretyczna czy pojawiają sie także zadania?
i podstawowe - łatwo ściągać :)
jaka jest zdawalność ustnego?
z góry dzięki za info;]
-
Dasa
Wlasciwie wiekszosc pytan to teoria ale zdarzaja sie tez zadania (choc nie sa one takie same jak na pisemnym)
Co do sciagania to raczej mozna ale to te zalezy kto bedzie w sali siedzial...Aniela raczej nic nie widzi a Wichniew moze co nie co zobaczyc .....
Zdawalnosc jest wyzsza niz przy np wydymalce 2.....zalezy tez od humoru
pytajcych...czasami praktycznie wszyscy zaliczaja a czasami tylko nieliczni
-
Anonim
no dzieki za informacje.
pozostaje sie "tylko" nauczyc
a karteczki metropolitanu juz mam. -
BYS; )
-
Anonim
najlepsze ubezpieczenie na egzaminy z wm 1 i 2 to tylko w Metropolitan Life... -
Anonim
dzisiaj zadne pytanie nie bylo z metropolitana!! trzeba szukac nowego ubezpieczyciela -
Szuli
To skoro nie z metropolitana to skąd pytania były?
Może jakieś przykładowe?
Cokolwiek :] -
Anonim
moje przykładowe:
1. narysowany trojkat prostokatny o boku a i napisac wzor na Jz z całek
2. wyjasnic pojecia: moment skrecajacy, kat odksztalcenia postaciowego i jeszcze jakies inne glupie
3. trzy belki bez obciazenia tylko uklad przyjety i napisac rownania osi odksztalconej
4. w przestrzennym ukladzie sigma1=sigma2=sigma3=sigma i potem zmieniono sigma3= - sigma i trzeba bylo kola Mohra narysowac do tego i jak zmieni sie Tau max -
Anonim
-
Marcin M
-
BYS; )
a moj zestawik byl:
1. Wyprowadzic na podstawie rysunku (kwadratowa tarcza-rozciagana dwoosiowo:) wzory na odksztalcenia glowne - chodzi tutaj o prawa hooke'a
2. wyprowadzic wzor ( i obliczyc) energie sprezysta przy skrecaniu - dany byl rysunek preta o przekroju kolowym
3. dana belka i jej obciazenie termiczne - podac rownanie osi odksztalconej - dla zainteresowanych podobny przyklad byl na wykladzie :)
4. dane bylo jedno z rownan nierozdzielnosci. Nalezalo opisac nieco ten wzorek - podac co jest podstawa do jego wyprowadzenia, jak przedstawic go za pomoca sigma, co eliminuje sie w tych rownaniach, ile jest tych rownan, jakie maja wplyw na material itp.
-
Anonim
moja pytanka:
1. tw betriego czy jakos tak
2.byla belka narysowac momenty bez obliczania i odksztalcenie
3. wyprowadzic prawo hooka przy czystym scinaniu (ten takei kwadrat pod katem 45 sotpni to sie powtorzylo z metropolitana.
4. to napisac rownania wyjsciowe dla tych rownani z ktorych wyprowadza sie kat napr. glownych. i narysowac rysunek. czyli ten taki trojkacik tez metropolitana.
ale pytalem sie kolegow to wielu nie potorzyly sie te z metropolitana czesciowo sie na nich opieraly ale trzeba bylo pomyslec.
a wichniweicz nie jest taki zly na jak slyszalem. -
Anonim
moje z poniedzialku:
1. sigma 1=20MPa, sigma 2=8MPa, sigma 3=2MPa. O bezpieczeństwie decyduje tau. jakie będą naprężenia maksymalne. jeśli sigma 2=zero to bezpieczeństwo pogorszy sie, polepszy, czy będzie bez zmian. poprzeć kołami Mohra.
trzeba wyliczyć te tau, przynajmniej tak mi powiedziała Aniela :)
2. wyprowadzić wzór na Epsilon w przypadku dwuosiowego rozciągania. wypisać analogiczne wzory dla rozciągania trójosiowego (bez wyprowadzania) i wzory na kąt postaciowy
Aniela pyta z jakiej zasady korzysta sie przy tym wyprowadzeniu (zasada superpozycji)
3. Wyprowadzic składniki wzoru M-M dotyczczące wymuszonego osiadania podpory i błędu montażu (za krótki pręt) wyjaśnić reguły znakowania
4. belka długa, przegubowa z utwierdzeniami z obu stron. narysować wykres momentów i odkształcenie. bez obliczeń. podac warunki brzegowe i różniczkowe do wyliczenia stałych całkowania.
-
Kober
-
Wiktor
Ja wiem:
-Było trzeba wyprowadzić wzór na tau xz (były dane rysunki)
-dane były sigmy = 120 i -80 było trzeba znaleźć sigme 2 tak aby układ był postaciowy (czy jakoś tam inaczej)
-znależć naprężenia główne w przypadku gdy pręt jest skręcany
-opisać pętlę histerezy
Dodam jeszcze na koniec, że po dwóch wieczorach nauki można to zaliczyć na 3(u Wichniewicza). Powodzenia wszystkim którzy mają to jeszcze przed sobą bo ja naszczęście nie muszę już o tym myśleć :) -
Dasa
>Wiktor napisał
ja naszczęście nie muszę
>już o tym myśleć :)
Twoje szczescie nie bedzie trwac wiecznie===> Wydymalka 2 jest wiekszym wyzwaniem niz 1.... Raczka-linho tak latwo nie popuszcza:)
- Przeglądaj grona w kategorii Szkoły i Edukacja
- Przeglądaj grona w okolicy Warszawa
- Załóż własne grono tematyczne