-
Świstak
nigdy nie jest za późno na nadrabianie zaległości.. Co robić? uczyć się -
Coco
Lepiej zdawać fizykę, czy chemię, by dostać się na wasz wydział, i potem sobie jakoś radzić? Nie mam pojęcia o obu przedmiotach i zastanawiam się, który jest u was prowadzony od podstaw, a przy którym jest wymagany jakiś większy poziom wiedzy? -
Tompior
Na studiach wszystko jest prowadzone praktycznie od podstaw.
Z doświadczenia wiem, że bardziej przydaje się znajomość chemii licealnej, bo tutaj czasami ta wiedza jest niestety wymagana.
Na fizyce ze wszystkim lecimy od zera, i nie ma potrzeby pamiętać niczego, co robiliśmy w liceum. -
Coco
dzięki :) to bardzo dobrze.. nie wiem czy jest sens by pytać "jak tam jest".. choć w sumie mam dużo wątpliwości czy się przepisywać, czy nie.. i czy to czasem nie jest chwilowe zainteresowanie.. -
-
R.
-
Emilia Chabiera
a jak jest z biologią? wolałabym, aby nie było jej wcale:P zastanawiam się jeszcze nad inżynierią środowiska, tylko takich inżynierów będzie zapewne więcej, wiec trudniej o pracę:P -
długosz.
Hej. Studiuję na inżynierii środowiska (też na PW) i chcę się teraz przenieść na inżynierię materiałową i liczę na to, że wszystkie przedmioty typu chemia , fizyka 1, fizyka 2 , matma 1 i 2 , grafika inzynierska i informatyka mi przepiszą i zostaną mi same "ciekawe przedmioty' :D nie orientujecie sie jak to jest z przepisywaniem ocen? :)
<--- jak ktoś lubi masowe kierunki to zapraszam na IŚ, ale tam raczej nikt z nikim się nie liczy i nie ma co się oszukiwać, że wszystkiego trzeba sie samemu w domu nauczyć, bo na ćwiczeniach maruje się tylko czas.
-
R.
-
Łukasz Żydekk
Witam. Dostałem się na inżynierię materiałową na AGH. Mam jedno pytanie. Wyczytałem gdzieś, że ważne jest rozróżnianie kolorów w tym zawodzie. A ja mam wrodzony daltonizm. Będzie mi to przeszkadzać w tym zawodzie ? Czy w ogóle przejdę badania lekarskie ? -
kasia_kiwi
Jestem na trzecim roku materiałówki na PW i mam w grupie kolegę, który jest daltonistą. Więc chyba nie stanowi to dużego problemu :) -
Łukasz Żydekk
No to mnie uspokoiłaś :) A badania na studia robimy w medycynie pracy czy u lekarza rodzinnego ?
Może mi coś powiesz o tym kierunku? Ciężko tam jest ? Na co jest największy nacisk? Z góry dziękuje za odpowiedz :) -
kasia_kiwi
Na PW badania można zrobić w przychodniach studenckich. Przypuszczam, że na AGH jest podobnie, ale nie jestem w stanie udzielić Ci dokładnej odpowiedzi.
Jeżeli chodzi o inżynierię materiałową to trudno mi powiedzieć jak wygląda studiowanie na AGH, ale może różnić się od materiałówki na PW. Wiem, że na WAT inżynieria materiałowa skupia się bardziej na praktyce niż na teorii, a u nas wręcz przeciwnie. Tak więc musisz zapytać kogoś kto studiuje na Twojej przyszłej uczelni :)
Mogę Ci jedynie powiedzieć, że u nas nie jest ciężko. Wiadomo, że trzeba się uczyć, ale nie aż tak, żeby zarywać noce - chyba, że mówimy o sesji; )
Inżynieria materiałowa opiera się na chemii i fizyce i tego jest sporo przez pierwsze dwa lata. Jak jest dalej wiem tylko z opowieści :) Oprócz tego prawie wszystko czego się uczymy to rzeczy związane stricte z kierunkiem. -
makaron
Mam jedno pytanie: Dostałem się na Politechnikę Warszawską i Śląską. Wybrałem jednak Śląską, ponieważ związane jest to z miejscem zamieszkania.Jednak nie jestem do końca przekonany do tej uczelni. Chciałbym się dowiedzieć czy po pierwszym semestrze mogę się przenieś do Warszawy (o ile będą miejsca)? Może ktoś zna kogoś kto zmieniał tak uczelnię? Za wszystkie rady związane z moim pytaniem z góry dziękuje.