- 1
- 2
-
T.W.
Witam,
na trzech stronach wątków wstecz nie znalazłem podobnego tematu, więc pozwolę go sobie założyc :)
Właśnie dostałem się na biotechnologię PW i mam pytanie do studiujących już tam osób:
Czy wiążecie swoją przyszlośc zawodową z biotechnologią i czy są możliwości znalezienia po niej dobrej pracy?
Dzięki:)
Tomek -
OneHotMinute vel Kacz
Cytując Liska:
"czym sie różni pizza od biotechnologa?
pizza jest w stanie wykarmić 4 osobową rodzinę%) " -
T.W.
:O
Ktoś podziela tę opinię?
Bo mówi się, że to taki przyszlościowy kierunek i inne takie pierdoły....
-
Anonim
Tak, ja.
Jak ja zaczynałem studia też mówiono, że to taki przyszłościowy kierunek. Minęło 5 lat, i dalej to taki przyszłościowy kierunek. -
-
Liske
po biotechnologii możesz być przedstawicielem handlowym i zapindalać po przychodniach , albo pracować w labie analitycznym za stawkę porównywalną do kasjera w supermarkecie :) -
Albo zostać na doktoracie, albo wyjechać na doktorat za granicę, albo wyjechać i pracować za granicą. Albo się przekwalifikować, albo założyć własną firmę. Co kto lubi. Jeśli chcesz się zatrudnić jako "biotechnolog" to jest naprawdę ciężko. Pocieszające jest to, że po naszym kierunku znamy się na wystarczającej ilości dziedzin, żeby odnaleźć się w większości zawodów... Kwestia dostosowywania się do warunków.
Ale abstrahując od bardzo drażniącej (zwłaszcza piąty rok) kwestii - co jam co, ale mi tam się studiuje dotychczas zajebiście :D nawet fakt, że nas właśnie na chemiczny przenieśli już tak bardzo nie boli... :D -
Liske
no studiuje się zajebiście. Ja myslałem o tym, żeby założyć własną firmę i robić gotowe bazy userów z postami. co ty na to? :p -
-
Liske
-
Anonim
LOL :D
co po biotechnologii? cóż, może drugi, rozsądniejszy kierunek?
bo owszem, studiuje się fajnie, ale od razu przestrzegam że specjalizacja na iś-iu to totalna pomyłka, aż żal dupę ściska. lepiej od razu iść na isiową biotechnologię (u nich to chyba jest "bioinżynieria"). [w każdym razie gdybym miała wybierać drugi raz, to stanęłabym przed sporym dylematem. z jednej strony świetni ludzie i atmosfera, z drugiej bezsensowne studia :], ale to tak nawiasem mówiąc].
nie wiem co to będzie, jakoś nie czuję się panią świata i biotechnologii, o którą wszyscy będą się zabijać :> -
Liske
-
Anonim
-
Krzyś
Podpisuje sie pod tym co wyzej ...
Studia (LUDZIE) super ... zupelnie przeciwnie do perspektyw pracy ... -
KASIEŃKA
No niestety muszę potwierdzić to, co wszyscy powyżej piszą:(
Ale nie załamuj się aż tak - pomyśl, że możesz jeszcze zrezygnować a niektórzy jak ja i Krzyś już są mgr kierunku, który w Polsce nie ma sensu...
Choć może za pięć lat...:)
No chyba, że planujesz wyjechać za granicę - wówczas te studia mają pewien sens. Tu rzeczywiście zostaniesz wykształcony w miarę solidnie i na zachodzie pewnie Cię zechca za pieniądze troche wyższe niż kasjera...
Pocieszające jest również to, że inne biotechnologie (szczególnie ta na UW) są jeszcze gorzej przystosowane do rynku pracy niż nasza politechniczna...
No chyba że planujesz karierę naukową - wówczas biotechnologia jest chyba w miarę ciekawą alternatywą - ach ta interdyscyplinarność...
No i może na koniec dodam, że ja dalej próbuję (podkreślam, że tylko PRÓBUJĘ) wierzyć w to, że powinno się studiowac to, co się lubi - w końcu po sgh tez (choć z mniejszym prawdopodobieństwem) można byc bezrobotnym. Z drugiej strony czy po LO można powiedzieć że się lubi biotechnologię, skoro do konca nie wiadomo, co to jest (ja wciąż nie wiem).
No ale Ci ludzie... (w tym miejscu serdecznie pozdrawiam jedyny pełnowartościowy rocznik mcb:) Piotruś tylko nie zabijaj... -
Holy_M
Jak Piotrus nie zabije, to ja chociaz zbije! Przy najblizszej okazji, ktora podobno juz niedlugo...;) -
OneHotMinute vel Kacz
-
Wiktor
-
rozrewolwerowany rewolwerowiec
>Ana napisała:
>LOL :D
>
>co po biotechnologii? cóż, może drugi, rozsądniejszy
>kierunek?
>
>bo owszem, studiuje się fajnie, ale od razu przestrzegam
>że specjalizacja na iś-iu to totalna pomyłka, aż żal
>dupę ściska. lepiej od razu iść na isiową
>biotechnologię (u nich to chyba jest "bioinżynieria"). [w
>każdym razie gdybym miała wybierać drugi raz, to
>stanęłabym przed sporym dylematem. z jednej strony
>świetni ludzie i atmosfera, z drugiej bezsensowne studia
>:], ale to tak nawiasem mówiąc].
>
Oj Aniu nie narzekaj nie jest tak źle mi sie tam podoba :) i ten cudowny zapach na laboratoriach... który prwadopodobnie będzie już nam towarzyszył do końca życia no chyba że sie przekwalifikujemy z szambonurka na zgarniacza skratek;)
Fakt faktem z perspektywami pracy jest średnio... przynajmniej jeden Bartkiewicz z całego IS-iu w nas wierzy, chociaż tym bym sie zbytnio nie podniecał...
Zawsze będę miło wspominał minę ludzi na targach praktyk jak im mówiłem ze studiuję biotechnolgię... zawsze padało pytanie ale technologie czego??? :]
nie bój nic jeszcze będą się o ciebie zabijać na rynku pracy zwłaszcza jak im powiesz, że skończyłaś inżynierie środowiska na wydziale chemicznym :):):):)
-
Anonim
>rozrewolwerowany rewolwerowiec napisał
>Oj Aniu nie narzekaj nie jest tak źle mi sie tam podoba :)
>i ten cudowny zapach na laboratoriach... który
>prwadopodobnie będzie już nam towarzyszył do końca
>życia no chyba że sie przekwalifikujemy z szambonurka na
>zgarniacza skratek;)
ba, rozpieszczają nas z semestru na semestr, najpierw woda, potem ścieki, teraz będą odpady :DDD
-
- 1
- 2
- Przeglądaj grona w kategorii Szkoły i Edukacja
- Przeglądaj grona w okolicy Warszawa
- Załóż własne grono tematyczne