pw-mcb™ [471]

Zapisz się
Dodaj kartkę Dodaj bana
Powód wlepienia kartki
Wybierz wątek docelowy z listy lub wpisz jego ID
  • Olga

Mam prośbę do osób z 3 roku i wyższych lat. Mianowicie niedługo będziemy musieli zdecydować jakie przedmioty obieralne weźmiemy. Jako osoba z natury bardzo leniwa; ) nie chcę wkopać się w jakiś strasznie trudny przedmiot, jednocześnie nie chcę wybrać czegoś, co z pozoru wydaje się ciekawe (jeżeli cokolwiek na tych studiach moźe być ciekawe :P ), a w praktyce okazuje się okropnym nudziarstwem. Proszę starsze roczniki o podzielenie się swoimi wrażeniami, spostrzeżeniami, co moze nam się przydać i do czego, bądż nie, mile widziane ploteczki o prowadzących jeżeli są prawdziwe, a nie wyssane z palca;) Z góry dzięki!
  • brak fotografii

w ciemno na kupe 1 mozesz isc. poza tym organy sa bardzo latwe
  • Liske

kupa jest zdupy. dla ludzi o niskim mniemaniu o sobie. Na kupie będziecie sie uczyć jak zraszać chodniki - pod jakim kątem szlauf trzymać i ile metrów typowy robotnik moze przejść z miotłą po chodniku. tragedia. Oczywiśćie na koniec dostaje się 5 za darmo praktycznie.

Generalnie nie polecam analitycznych metod , bo jest to w zasadzie to samo co na analitach na 2 roku. Na GC nawet rozdzielaliśmy te same alkohole; (

Technologii organicznej nie brałęm ale słyszałem, że jest nudna i zhuja. na zaliczeniu mozna sciągać (przepisać wszystko); )

Ja natomiast polecam:

KONIECZNIE laborki z mechaniki płynów! Tu mnie poprze Tomek i Krzysiu. Laborki są pod każdym względem och i ach. na koniec chyba nikt nie miał 3. same 4 i 5.

metody spektroskopowe, bo pan Janusz świetnie tłumaczy; )W piątek mamy zaliczenie, więc zobaczymy czy dobrze też ocenia =)

Organy 2 dla tych co lubią organy; ) laborki z orgnaów 2 to najlepsze co można wybrać; )

pozdrawiam wszystkie młode kłosy
  • Anonim

>Liske napisał
    >kupa jest zdupy. dla ludzi o niskim mniemaniu o sobie. Na
    >kupie będziecie sie uczyć jak zraszać
    >chodniki - pod jakim kątem szlauf trzymać i ile
    >metrów typowy robotnik moze przejść z
    >miotłą po chodniku. tragedia. Oczywiśćie
    >na koniec dostaje się 5 za darmo praktycznie.

Liske sam jesteś z dupy. Ja chodziłam na Suzy i na Piwosie chodzę jest przyjemnie i akurat mało kto ma 5 ciołku
    A ty masz niskie mniemanie o sobie czy tylko mi sie tak wydaje?

• Krzyś

W zupelnosci zgadzam sie z Liskiem, co do Mechaniki Plynow - rewelacyjne laborki, ktore ucza myslec, a nie uczyc sie na pamiec i bez sensu.
    Rozniez Metody Spektroskopowe z prof. Januszem sa ciekawe i mozna wyniesc ciekawe info z nich.
    A analitow tez nie polecam - wyklad zenujaco prosty, a laborki nudne.
    A dla osob teskniacych troszke ze Chaefem Termodynamike Molekularna z Panem Tadziem:)
  • Karinks

O właśnie, możesz powiedzieć cos więcej na temat Termodynamiki?? Do czego może się przydać?? I czy jest ciekawa?? Bo własnie krążą mi po głowie szalone pomysły;)
  • Karinks

A i jeszcze do czego może się przydać mechanika płynów? Czy dla kogoś kto nie wiąże przyszłości z IŚem nie jest to sztuka dla sztuki??
  • Anonim

Co do technologii organicznej, to taka zapchajdziura. Na nic to się nie przyda, no bo po co znać warunki przebiegu krakingu katalitycznego <rotfl>
    Jeżeli komuś brakuje 3 godzin do wyrobienia normy to może iść na ten przedmiot.
    No i polecam laborki z organów, nieprzeciętna zabawa, zwłaszcza z łatwo parującymi rozpuszczalnikami organicznymi:D, a trafiają się też takie rodzynki jak np.: izobutyloamina.
  • Anonim

A wracając do tematu, to wiem że istnije możliwość odrabiania przedmiotów obieralnych na innych wydziałach PW, lub na innych uczelniach. Nie wiem jakie są formalności z tym związane, ale jest taka ewentualność.
    Poszukajcie, popytajcie, pochodźcie może coś ciekawego znajdziecie, podobno można się zalapać nawet na laborki.
  • Krzyś

Wlasnie - dobrze ze Szymon wspomnial - mozna robic obieralne poza PW lub na innym wydziale. Co do robiena na innym wydziale, to tzrba miec zgode pani Malinowskiej i prowadzcego przedmiot, a potem nalezy zglosic to do dziekanatu.
    Ja chodzilem w tym sem na wyklad Systemy podawana leków na Ichipie prowadzone przez dr Ciacha i byl on rewelacyjny...po prostu ten czlowiek ma bardzo obszerna wiedze z wielu dziedzin ktora sie dzieli ze studentami - POLECAM.
    A co do Termo, to raczej takie pofilozofowanie o chemii fizycznej i trosze inne spojrzenie na jej istote niz to bylo na 2 sem. Dla koneserów:)
    A mechanika plynow uczy scislego podejscia do rzeczy, rzetelnego i przemyslanego pisania sprawozdan a przede wszystkim MYŚLENIA - Polecam wszystkim, kto tylko mnie pyta.
  • Asiołek:)

>Liske napisał

>Ja natomiast polecam:
    >
    >KONIECZNIE laborki z mechaniki płynów! Tu mnie
    >poprze Tomek i Krzysiu. Laborki są pod każdym
    >względem och i ach. na koniec chyba nikt nie miał
    >3. same 4 i 5.

Ja też Cię poprę:)
  • Liske

>Asia Kruczyk napisała:

>
    >Ja też Cię poprę:)
    >

O to ja bardzo chętnie; D
  • ツMoNiA ツ

No dobra do mechaniki płynów to raczej mnie przekonaliście:D a co sadzicie o matmie? nudna? trudna?
  • Olga

O wlasnie matma! Chętnie posłucham o tym także :)
  • Gosia

Na matmie jest śmiesznie. Łatwo zaliczyć (na kolokwiach można mieć wszystkie notatki :). Ale ja osobiście niewiele z tego wyniosłam.
  • Sikor

a jesli chodzi o przedmioty obieralne to polecam termodynamike u Hofmana, najciekawsza z tej calej listy
  • Gosia

Sikor, bo na nic innego nie chodziłeś...; )
  • Sikor

a wlasnie ze chodzilem, zrobiona mam jeszcze matme II
  • Gosia

A to ja przepraszam; )
  • Pafcio

matma jest beznadziejna! jeśli cały czas będzie z tym samymprowadzącym to odradzam. szkoda czasu.
| |

Grono dla studentów biotechnologii na PW

Politechnika Warszawska

• do
Grona tematyczne:

Fotki

Miejsca grona (1)