- 1
- 2
-
Kamil
Czy aby naprawdę jesteśmy w swoich sądach obiektywni? Proszę o odpowiedź. -
Maverick
Oczywiscie ze nie jestesmy i jeszcze nigdy nie zdarzylo sie by w jakiejkolwiek sprawie jakikolwiek czlowiek byl do konca obiektywny. Zawsze bazujemy tylko na tym waskim skrawku informacji ktore dane nam bylo poznac. Inna sprawa, ze jedni bazuja na wezszym skrawku niz inni, bo nie chca poznac innych elementow ukladanki... -
Beton partyjny
-
Kamil
Otóż to. Obiektywizm. Wiedziałem że coś mi nie pasuje. Czyli nie można być obiektywnym, tak mam wnioskować? -
-
Maverick
Moim zdaniem. Wydaje mi sie ze mozna byc tylko mniej lub bardziej subiektywnym; ) -
Beton partyjny
Chyba można...Są fakty obiektywne, takie jak to że niebo jest zazwyczaj niebieskie, że jest 7 kontynentów, że Hitler rozpętał wojnę. Uważam że pewnych faktów nie należy podważać, bo powstałby balagan. Są natomiast inne sprawy, które postrzegamy subiektywnie, fakty subiektywne i o nich dyskusja jest jak najbardziej na miejscu:) -
Anonim
A to nawet ciekawe co piszecie, bo nie spodziewalem sie takich odp...; )
Jesli o mnie chodzi to uwazam, ze obiektywizm to nic innego jak zbior dostatetecznie duzej ilosci ocen subiektywnych, dlatego tez 90% ludzi na swiecie wie, ze Hitler wywolal II wojne sw., ze Stalin zniewolil Polske, ze jestesmy dzielami ewolucji itp. Tyle, ze te 10% ludzi zawsze bedzie myslalo, iz Polacy napadli na Niemcow na granicy w 1939, ze Stalin wyzwolil nas od Niemcow i dal wolnosc i ze spadl meteoryt z kodem DNA.... itp... Tak wiec jesli sie glebiej zastanowic, to potwierdza sie wlasnie zdanie jw prof. filozofii chyba z KULu Wojnilowicza czy jakos tak... gosc ma racje...
W zasadzie to tez potwierdzenie tego co wyzej napisal Maverick. Czy mozna byc obiketywnym do konca?... nie, zawsze nasza wypowiedz bedzie subiektywna, moze byc tylko bardziej racjonalna (jak np. normalnych ludzi spoza kregu Rodziny Tego Grona), bo bazujaca na szerszym spojrzeniu i korelujaca z otoczeniem, badz mniej lub w ogole nieracjonalna. -
Anonim
Problem Maverick, ze my nigdy nie wyperswadowujemy (trudno slowo; ) ) zakochanym w RM tego, ze to nieracjonalne, bo wlasnie Ci ludzie opieraja sie na obiektywnych, ich zdaniem, przeslankach, ktore dla pozostalych sa subiektywne. To jest problem -
Beton partyjny
"ze Stalin zniewolil Polske, ze jestesmy dzielami ewolucji itp"
Nie do końca to się zgadza, że o obiektywności decyduje wiekszość subiektywnych opinii, bo np co do Stalina to większość Rosjan współczesnych ma na jego temat pozytywne zdanie i żadnym obiektywizmem tego nie odeprzesz. Co do ewolucji jest to jedna z teorii, jest jeszcze teoria kracjonistyczna, model monogenezy. -
Anonim
Carlito Brigante... obiektywnie :) to dzis istnieja Katowice... a nie Stlaiongród; ) :):):) -
Anonim
No tak Carlito... tyle, ze ja nie napisalem wiekszosc w sensie narod... to raczej wiekszosc w znaczeniu globalnym... tzn. ponadnarodowym. Kazde dziecko w normlanym kraju bedzie sie uczyc ze Stalin to tyran i łotr... obiektywnie patrzac... Subiektywizm jednego narodu jescze w stosunku do wlasnej historii nie nakresla obiektywnego spjrzenia ogolu... to wlasnie kwestia racjonalnosci -
Maverick
Kilka faktow, ktore pomoga moze w OBIEKTYWNYM ujeciu problemu:
http://wiadomosci.onet.pl/1261628,1...
http://wiadomosci.onet.pl/1255702,1...
http://wiadomosci.onet.pl/1217824,7... -
meritus
Nie rozśmieszaj ludzi. Te dwa ostatnie artykuły są tak obiektywne jak nie wiem co.
Oskarżanie o tworzenie jakiegoś ugrupowania, o którym pierwszy raz słyszę. A już wiem, to jest sławetna Partia Maryja, obok Maybacha najważniejsze wytwory pożytecznych idiotów.
A w sprawie manipulacji Koszernej wypowiedział się Dom Ojczysty i prof. Nowak:
http://www.naszdziennik.pl/index.ph...
http://www.naszdziennik.pl/index.ph... -
Anonim
-
Beton partyjny
>Łukasz napisał
>No tak Carlito... tyle, ze ja nie napisalem wiekszosc w
>sensie narod... to raczej wiekszosc w znaczeniu globalnym...
>tzn. ponadnarodowym. Kazde dziecko w normlanym kraju bedzie
>sie uczyc ze Stalin to tyran i łotr... obiektywnie
>patrzac... Subiektywizm jednego narodu jescze w stosunku do
>wlasnej historii nie nakresla obiektywnego spjrzenia
>ogolu... to wlasnie kwestia racjonalnosci
Globalizm czyli większość? Ha! Okaże się że większość ludzkości jesdtniewyksztalcona. -
Anonim
Do Twojej wiadomosci Hrabiatko:
Wg Slownika Jez Polskiego:
Globalny - w sensie ogolnym, nadrzednym do czegos, zagregowanym, zgeneralizowanym
Wiec swoja opinie podtrzymuje. Globalizm, jak zapewne wiesz, to calkiem inne zjawisko, szczegolnie o podlozu ekonomicznym. -
Beton partyjny
Tak, to też jest idiotyczny wymysł, bo ponadnarodowy, ten globalizm wyniszcza gospodarki wielu biednych państw. -
Anonim
Niestety jest juz nie do powstrzymania, bo dotyczy miedzynarodowych koncernow i korporacji, nierzadko silniejszych od panstw narodowych, malo - dotyczy wszystkiego co sie dzis dotkniesz. Parady antyglobalistow sa bezsensem moim zdaniem. -
Maverick
Przykro mi to mowic ale inteligentnych ludzi to wcale nie rozsmiesza, bo ludzie na poziomie wiedza ze po przeczytaniu artykulu nalezy przeczytac komentarze ludzi na dole. Mozna tam zobaczyc reakcje zwolennikow RM, ktorych wypowiedzi przypominaja wypowiedzi sekciarzy. No bo jak nazwac wypowiedz typu "RM zostalo stworzone przez Matke Boska" ?
Albo ostatni apel o ktorym nawet w gazetach pisali, by nie dac sie mamic mediom i nie czytac po prostu prasy i nie ogladac telewizji ktora oskarza Ojca Rydzyka o zbrodnie ktorych nie popelnil?
Meritus, to sa rzeczy z ktorych sie mozna smiac, smiac przez lzy.
Wlasnie z ta intecnja zamiescilem linki gdyz widac w tych komentarzach jak na dloni zaslepienie Radiomaryjowcow. -
meritus
Też mnie zaskakuje ilość wypowiedzi broniących Radia Maryja. Czy są one reprezentatywne nie wiem. A nie widzę też uzasadnienia, by ubliżać ich autorom.
A może komentarze domagające się zamordowania o.Rydzyka? Bo takie też się zdarzają.
- 1
- 2