- 1
- 2
-
truth? what do you mean truth?
bo to wlasnie jest w tworczosci radiogłowych najważniejsze...a odbiór poszczególnych utworów jest indywidualny...po kazdym sluchaniu utwory nabierają nowego wymiaru, staja sie coraz bardziej zrozumiale...ciekaw jestem jak Wy je odbieracie i interpretujecie...
ja najbardziej lubie Kid A oraz Amnestiac (muzyka na tych albumach powstała w tym samym czasie, lecz wydano ją na dwóch różnych płytach) - dzieła wymykające się spod wszelkiego zaszufladkowania...
w uproszczeniu: jest to niesamowita podróż wgłąb otaczającego nas i dobrze znanego świata...no właśnie-znanego?okazu je sie, że ten świat jest przepełniony tajemniczośią...postindustrial izacja, konsumpcyjne nastawienie do życia, zanik indywidualności, przeobrażenie ludzi w szarą masę, w której brak miejsca na osobowość...
"I used to think
There is no future left at all"
jednostka nie może nic w tym świecie, nie może się od tego wszystkiego uwolnić (How To Disappear Completely)...ludzie się tutaj rodzą i odchodzą, nie pozostawiając po sobie żadnego śladu ("In a little while
I'll be gone
The moment's already passed
Yeah, it's gone")
bezlitosny świat konsumpcyjnego monopolu
("So knives out
Catch the mouse
Squash his head
Put him in the pot")
podróż opowiedziana surrealistycznymi widzeniami ("I jumped in the river and what did I see?
Black-eyed angels swam with me
A moon full of stars and astral cars"), ktore zlewają sie z rzeczywistością w tak szczególny sposób, że tracimy orientację, co się dzieje naprawdę, co nie ("Is it really happening?").... -
Maryś
Świetnie to opisałeś. . . KidA - ulubiona...
You're living in a fantasy world
You're living in a fantasy world - tworzę fikcyjny świat, w którym dzieją się nieszczęścia które mogę przeżyć, upadki po ktorych wstaje, w ktorym mur mnie ochrania a nie niszczy, w ktorym moge sie schowac i nie odczuwam potrzeby wpuszczenia kogoś do środka, swiat wyobrażen, spelnianych nadziei, swiat gdzie nie jestem tylko jednostką która umrze i zostanie zapomniana, ale swiat w ktorym zyje pelnią i coś znaczę, mam wartość człowieka a nie klienta ( choc nie wiem jak to jest zyc pelnia )
...
There are two colours in my head
What is that you tried to say? - wszystko jest we właściwym miejscu... czarne i białe, chcesz powiedzieć że są odcienie szarości? Nie ma , ludzie mówią że nie ma . . . a ja wiem że chce widzieć KOLORY, czarny i biały to nie kolory . . . chce żeby wszystko było nie na swoim miejscu, chce zeby wszystko bylo na swoim nie swoim miejscu... nie chce wstac rano, egzystowac, ogladac klan po pracy czy szkole i isc spac... to nie jest dla mnie rzeczywistosc, nie chce sie z tym godzic choc wiem ze wiekszosc juz to zrobila...
...
I'm lost at sea
Don't bother me
I've lost my way
I've lost my way - to jednak nie jest proste... życ spontanicznie, w okolicy oczekiwań innych , w świecie gdzie obowiązki i odpowiedzialność są albo zapominane albo stawiane na pierwszym miejscu...
...
Everyone is so near
Everyone has got the fear
What's going on ? - zero odwagi, zero walki o przetrwanie... zadowalam się herbatą , fotelem i kominkiem - to powinien być przerywnik - to jest "życie"
...
You can try the best you can
If you try the best you can
The best you can is good enough - święta piękna optymistyczna i na szczęście realna prawda ...
...
Red wine and sleeping pills
Help me get back to your arms - kolejne chwile spędzone w wyobraźni... dlaczego wybieramy fikcje choc wiemy ze nie dzieje sie naprawde...
...
I think you're crazy, maybe
I will see you in the next life
...
Everyone wants to be a friend
Nobody wants to be a slave
...
Standing in the shadows at the end of my bed
...
Ice age coming, ice age coming
...
That is not me
I'm not here
This isn't happening
I'm not here, I'm not here
...
THAT IS NOT ME -
Martaaaaaa ♫
zgadzam sie. swietny post :D
trzeba przyznac że muzyka Radiogłowych jest trudna. moja mama kompletnie jej nie rozumie, ale ogólnie nie słucha rocka. młodszy brat. on znowu twierdzi że to smutasy itp. coś w tym jest. ich muzyka wiadomo, nie jest do skakania i jest czasami smutna, te dziwne dźwięki... ale w kazdej nucie kryją sie uczucia. utwory sa nimi przepełnione. i to własnie w Radiohead kocham. moją ulubioną płytą i zarazem pierwszą jakiej posłuchałam jest The Bends. ale wszystkie plyty działają na mnie tak samo - inspirują mnie. dzieki temu zespołowi zaczęłam znowu malować. każda piosenka pozwala mi uwolnic siebie i przelac na papier. ich muzyka dokładnie odzwierciedla mnie i to co mi w głowie siedzi; ) zupełnie co innego czuje sluchajac Coldplay które równiez bardzo cenie, Porcupine Tree zespoł który towarzyszy mi od dawna i Red Hotów przez których ciągle kupuje sobie nowe koszulki; ) każdy zespól znam już dawno i kazdy jest mi bardo bliski, a Radiohead znam (tzn poznałam bliżej) zaledwie od wakacji a już nie moge bez nich życ! niedluo wstawie moje prace do fotek i jeżeli będziecie chcieli to zobaczycie co maluje; )
zawsze będe ten zespól ceniła bo towarzyszy mi podczas najwaznejszego okresu mojego życia i nadeje mu sens. dzięki niemu naprawde moge sie uwolnić. to jest zespól na który tak długo czekałam!
co weekend wyjeżdżam na działke. i nie wyobrażam sobie żeby ich nie sluchac i czegoś nie namalować. słuchając ich w Warszawie to nie to samo... na działce to wszystko ma moc. zamykam sie w pokoju i mam 20 pomysłów na obrazy podczas 5 minut utworu; )
cudownie że są... -
Anonim
muzyka radiohead trudna? ja ja zrozumialam i pochlonelam od razu! dla mnie to najlepszy zespol swiata! -
-
Martaaaaaa ♫
-
czarna z cukrem
sluchajac Radiohead odnajduje siebie. Czy i wam zdarzaja sie takie chwile, kiedy nie wiecie do konca co czujecie ? kiedy wiecie ze cos jest nie tak, ale co ? i chcecie dac temu ujscie ? ale jak, kiedy nie wiadomo z jakiego powodu chce sie krzyczec ze zlosci czy plakac z bezsilnosci. RH mnie uwalnia, pozwala uwolnic emocje. dzieki nim moge krzyczec, plakac. Ich slowa to moje slowa. Daja mi ulge. Sluchajac niektorych < wiekoszsci; ) > utworow czuje sie jakbym osiagala jakis wyzszy stan < jak to brzmi >, uwalniala sie od zwyklego, szarego dnia, tego co boli. wszystko to wyplywa ze mnie wraz z ich muzyka. Rowniez sa dla mnie natchnieniem. Dzieki Nim pisze. Ich tekstow nie da sie sprowadzic do prostych kilku slow, nie da sie ich zintepretowac w jeden dany sposob. To jest wlasnie to. Kazdy w RH odnajdzie siebie. a Coldplay to po prostu kolejne bostwo; ) -
Anonim
Moje porównianie może byc niezbyt wymuskane, ale wydaje mi sie trafne. Z ich piosenkami jest jak z "Misiem" i southparkiem - oglądasz, słuchasz, przeżywasz setny raz, a za każdym razem znajdujesz jakąś perełkę, która tam właśnie powinna się znaleźć i zaskakuje cię, ze tak prosta i genialna rzecz znalazła sie tam - w doskonałym miejscu i doskonałym czasie.
Woody Allen tez ma coś takiego. -
Anonim
Słowa, słowa, słowa... co one znaczą? nic, bo każde można odczytać po swojemu, ale jesli trzeba zrobić wywód na pół strony być uznanym za wiernago fana to sie wypisuje z tego grona... -
Kasia
nie potrafię tak długo i obrazowo opisać co w mnie wywołuje ich muzyka...... a w skrócie? ten d r e s z c z. niepowtarzalny, niesamowity, radioheadowy:) -
truth? what do you mean truth?
Coldplay graja muzyke latwiejsza i prostsza...dla mas...matomiast Radiohead nie...teksty Chrisa sa proste i czesto naiwne...muzyka nie specjalnie odkrywcza...
..mysle ze nie mozna porownywac Coldplay i Radiohead, to dwa inne swiaty...w Radiohead chodzi o cos znacznie wiecej...
reflect...
ale to Coldplay to dobry zespol, zeby nie bylo...:-) -
basbob
nikt chyba nie zamierza porównywac tutaj tych dwóch zespołów:)
żeby było na temat- wszytkie myśli/refleksje/uczucia które Radiohead u mnie wywołuje są niedefiniowalne. Właśnie dlatego tak ich lubie:) -
>"How to disappear completely" napisała:
>szkoda że nie była to ambitniejsza wypowiedź...
Taaak;/ mówisz że TYzrozumiałaś,ale ludzie mają ogólne określenie do "jęków" Thoma i zrób im coś..."Ale On się fajnie krzywi jak śpiewa"- to dla ludzi innego poroju niż fani radiohead..Dla Nas to "Sposób Thoma na lepsze przeżycie piosenki i pokazanie nam że muzyka jest dla niego bardzo ważna i podchodzi do niej całym ciałaem i duchem"-czyli muzyk który zasługuje na szacunek..Lecz niechce przekazać przez mój post że nietylko "zdrowe" gwiazdy muzyki na ten szacunek zasługują..Zasługują na to Ci ludzie którzy żyją dla muzyki i robią cokolwiek w jej kierunku z sercem;)
-
Radiohead nietylko tworzy słowa,tworzy też muzyke..I najpiękniejsze jest to że interpretacje nie są ograniczone..to jest ta cała magia!!;)
-
czarna z cukrem
Wg mnie Coldplay i Radiohead znajdują się dokladnie na tym samym poziomie tworczym. Różnica w interpretacji testów, owszem. Radio można po prostu odbierać na wiele sposobów. Ale to w niczym nie ujmuje Coldplay; ) Mozna uznac ze Radio maja lepsze teksty < wzglednie tak uznajmy; ) > ale za to instrumentalnie przewodzi Coldplay < takze wzglednie. to kwestia gustu >. Sa dobrzy ityle; ) ^^ -
Anonim
>nemezi napisała:
>(...) ale za to
>instrumentalnie przewodzi Coldplay (..)
????
W jakim sensie ?
Bo i złożoność melodii i umiejętności techniczne stoją u radiogłowych wyżej.
-
Corleone :)
Hmm jakos szybko sie wciągnąłem w ten rodzaj muzyki i bardzo mi sie spodobała bardzo mnie uspakaja. Ogolnie sluchajac przypominaja mi sie jakies przykre sytuacje z zycia ale szybko to mija. OGolnie muza swietna POLECAM :D -
czarna z cukrem
Tu nie chodzi o umiejetnosci techniczne.
Jezeli mialabym sie skupic tylko na tekstach, powiedzmy ze radiohead przewodzi. ale jezeli mialabym skupic sie tylko na sciezce dzwiekowej, bez tekstu wybralabym coldplay. technika nie ma tu za bardzo znaczenia. Dzwieki Coldplay maja to cos. Radio tez oczywiscie. Dlatego naprawde trudno wybrac mi pomiedzy tymi 2 zespolami. A to chyba nie jest konieczne; ) -
Anonim
W takim razie źle ciebie zrozumiałem.
Ja mam zupełnie odmienne zdanie, chodź Coldplay darzę sympatią (głównie za pierwszą płytę) :).
Może B.Eno na nowej płycie pchnie ich w trochę mniej "oczywiste" klimaty.
-
czarna z cukrem
-
Coldplay i Radiohead...mają coś wspólego;)
Coldplay-gra muzykę bardziej dostępną,mniej skomplikowaną ale o podobnej wartości artystycznej;)
Radiohead- skomplikowane brzmienia nie dla wszystkich ludzi;)
I chyba to jest to co te zespoły różni;)
- 1
- 2