Radiohead [2767]

Zapisz się
Dodaj kartkę Dodaj bana
Powód wlepienia kartki
Wybierz wątek docelowy z listy lub wpisz jego ID
  • Kasia

popieram!
  • Martaaaaaa ♫

ja też; )

ale czy to ważne który zespól ma bardziej zskomplikowane melodie i 'lepsze teksty'? według mnie nie. ważne jest to czy ich (Radio i Coldplay) muzyka do mnie trafia i jakie budzi we mnie emocje.
  • Anonim

>.ach ten basista!. <3.; ) napisała:
    >ale czy to ważne który zespól ma bardziej zskomplikowane
    >melodie (..)

Absolutnie nie. Moim zdaniem liczy się harmonia, proporcje czyli to co decyduje o pięknie. Istnieją tysiące zespołów grających naprawdę bardzo skomplikowaną muzykę, której moim zdaniem nie da się słuchać. No bo co z tego, że goście grają w metrum 9/16 (zmieniając je co dwa takty) przeskakując po drodze 20 skal muzycznych i wykazując się niesamowitymi umiejętnościami technicznymi kiedy nic z tego nie wynika. Równie dobrze można podziwiać rozwiązania zadania z matmy z dwudziestoma pięcioma niewiadomymi.

>i 'lepsze teksty'? (...)

Im lepsze tym lepiej; ). Dla mnie jest to sprawa drugorzędna. W tekst wsłuchuję się dopiero po którymś tam przesłuchaniu.

>ważne jest to
    >czy ich (Radio i Coldplay) muzyka do mnie trafia i jakie
    >budzi we mnie emocje.

Absolutnie.
    Tylko, że rozmowa o muzyce (i tak samo o filmie) ma moim zdaniem wtedy sens kiedy jednak wejdzie się głębiej w jej strukturę. Emocje są bardzo ważne dla każdego z nas z osobna, ale rozmowa o nich jest moim zdaniem zupełnie pozbawiona sensu. Rozmawiając o filmie dyskutuje się o montażu, o grze aktorów, o pracy kamery, wchodzi się głębiej w fabułę. Inaczej jaki to ma sens ?
    Można oczywiście zacytować Zappę i olać temat. No cóż, sam często tak robię; )

• Martaaaaaa ♫

jednym słowem sztuke można zrozumiec na tysiące sposobów; )
  • Kathleen de Lioncourt

Cały jej tajemniczy,wieloznaczny urok,hehe;)
  • czarna z cukrem

Nie jest wazne aby melodia byla skomlikowana. Moze byc skomplikowana ale totalnie pozbawiona emocji. Emocje, no wlasnie. Ważny element.

hm, więc chyba należymy dla wybrańców; ) skoro Radiohead nie jest dla wszystkich.; )
  • Kathleen de Lioncourt

W pewnym sensie "skomplikowanie" melodii jest ważne, bo są tacy ludzie ( ja się do niech zaliczam) że jeżeli jakaś linia melodyczna jest nudna to piosenka jako całokształt potrafi być do d*** ; ) To się nazywa zboczenie zawodowe jeżeli siedzi się w muzyce grając i robiąc coś w jej kierunku;)
    Ale ludzie niezboczeni muzycznie też potrafią być tacy;D

Emocje..Raczej "złoty środek,coś magicznego";) Emocje to raczej muzycy naładowani emocjami przy graniu;D patrz Thom York;D

Nemezi "skomplikowana ale totalnie pozbawiona emocji"..Wiesz że muzykowi jest czasami trudniej zagrać prostą melodie i ją wykonać???;D Pozdrawiam;D
  • Twardy

dla mnie pieśń"Creep" jest niesamowita...gdy jej słucham, czuję ból Thoma gdy pisał do niej słowa,to niesamowite ale cale swoje serce, wszystkie emocje jakie towarzyszyły mu przy tworzeniu tej pieśni potrafi razem z zespołem przenieść w nas, w nasze głowy, w nasze serca, to jest piękne..
  • Anonim

powiedziałbym, że wywołuje różne,
    a co równie ważne - jakieś tam rzeczy wzmacnia, osłabia, koi

zasadniczo to nie jest to aż tak jednokierunkowe :)
  • Anonim

>Kathleen de Lioncourt napisała:
    >Radiohead nietylko tworzy słowa,tworzy też muzyke..I
    >najpiękniejsze jest to że interpretacje nie są
    >ograniczone..to jest ta cała magia!!;)

i o to mi wlasnie chodzilo... dzieki Kathleen de Lioncourt:)
  • Anonim

>.ach ten basista!. <3.; ) napisała:
    >jednym słowem sztuke można zrozumiec na tysiące sposobów
    >;)

dla mnie TO jedno slowo brzmi Radiohead
  • Kathleen de Lioncourt

>i o to mi wlasnie chodzilo... dzieki Kathleen de Lioncourt:)

Niema za co;D Niema za co;D Ja dziecko muzyki i gadulstwa chętnie szukam słów;)
  • a pod górkę jeszcze ciougle.

o jeja. tego nie sposob opisac jest. Kiedy słucham Kid-A to poprostu mam w głowie jakieś niesamowite stwory idące wzgórzami. a ja stoje na moscie. i wrzosów pełno. nie nie. nie jestem w stanie ubrac w słowa moje uczucia i myśli. Moj mozdzek zbyt maly jest:) Ale kocham niewyobrazalnie.
  • .Maryś.

niewiem np jak słysze paranoid android, to przypominaja mi sie jakies stare dobre czasy. po rpostu cos mnie rozsadza od srodka i mam ochote cofnac sie w czasie... z jednej strony robi mi sie wesoło na takie wspomnienia, a z drugiej tak toszeczke smutno, ze to mineło :)
  • Kathleen de Lioncourt

"Rain down,rain down, come on rain down, on me.." <-- E M O C J E przy tym szaleją;) rozpływam się;) jak to mój kumpel perkusista ujął: orgazm na sucho;)
    Zniesmaczonych przepraszam;) określenie emocji jakie pewne interwały wywołują musi być czasami mocno dostadne;)
  • .Maryś.

dokladnie. zreszta paranoid android to jedna z pierwszych piosenek radiohead, ktore pokochalam :) mam do niej straszny sentyment