Radiohead [2767]

Zapisz się
Dodaj kartkę Dodaj bana
Powód wlepienia kartki
Wybierz wątek docelowy z listy lub wpisz jego ID
  • Qbek502

dziwne... gdy przeglądam forum Radiohead, widzę tylko "który utwór najlepszy" itp. no dobra, rozumiem że zespół to muzyka, ale przecież nie tylko! tymbardziej jeżeli ludzie grają ze sobą kilkanaście lat, w niezmienionym składzie, widać coś ich łączy.
    z doświadczenia wiem, że zespół to nie tylko muzyka. czesem muza schodzi na drugi plan, a najważniejsze jest... filozofia. przecież Thom nie śpiewa tylko dlatego, żebyśmy mogli później wybierać która piosenka najbardziej się nam podoba... chodzi o przesłanie... zajrzyjcie tutaj: http://www.greenplastic.com/coldsto... polecam całą stronę greenplastic, jest fantastyczna.
    wejdźcie na stronę Radiohead, przecież już na pierwszej stronie widzimy link do the big ask i warchildmusic, tu nie chodzi tylko o muzykę... albo na jednym z koncertów powiedział: "if you're not doing anything this thursday, how about you come to London, and tell mr Bush, how much we 'really' like him".

pamiętajcie że zespół to nie tylko muzyka...
  • Anonim

... emocje...

dla mnie najważniejsze jest to co czuje kiedy słucham rh, najczęsciej nocą, patrząc w gwiazdy. na drugi plan schodzą słowa... zaczyna sie alchemia
  • Anonim

teksty sa wazne- wiadomo, jakis przekaz.
    ale muzyka jest na tyle genialna, ze wydaje mi sie ,ze mozna słuchac rh dla niej samej.
    poza tym dla mnie tom to nie idol, tylko facet ktory ma swietny głos i (c)haryzme... nie musze sie chyba zgadzac z jego pogladami politycznymi, zeby sluchac rh
  • mefju

Ja też nie jestem zwolennikem przeginania z ideologią, ale w wypadku Radiohead bardzo do mnie to przemawia... to jest chyba jakaś całość i teksty i strona w necie i wywiady udzielane przez Thoma udział w różnych inicjatywach polityczno-społecznych...
    Choć muzyka sama broni się sama... i tak
  • Qbek502

ano... nie chodzi mi dokładnie tylko o jego poglądy polityczne, ale właśnie o tą całość, którą tworzy Radiohead. no ba, muzaa broni się sama, chociaż jak mówię, każdy szczegół składa się na ogólny sukces...
  • budzio

Ludzie!W Polsce nie ma żadnego porządnego serwisu o RADIOHEAD!Na zagranicznych portalach jest mnóstwo wiadomości o RADIOHEAD. Teksty, filozofia i masa innych rzeczy!Dlaczego w naszym kraju nie powstanie serwis o tymże zespole?Bo jak się Qbek zdenerwuje to zrobie taki serwis!Ale ktoś mi musi pomóc tłumaczyć teksty z angielskiego!

Teksty... muzyka... RADIOHEAD... tego potrzebuje...
  • dreiundzwanzig [pada mi w twarz]

hmmm. no nie wiem. wg. mnie angielski nie jest aż taką przeszkodą..
  • Judith

Przecież teksty zespołu to jego filozofia...
  • Anonim

Dobrze mówi dziewcze! dobrze mówi...
  • Walczący z wiatrakami

Taaak. brakuje dobrego serwisu (Take the money run, którego link jest umieszcony jako oficjalna Polska strona o RH na stronie RH był aktualizowany przeszło rok temu) barkuje rónież forum Radiogłowych w Polsce (jedynym najbardziej udzielajacym się na jaki natrafiłem jest to, na gronie. Podobnie jest z forum filozoficznym). Wystarczy chęci i umiejetnosci. Tych pierwszych zapewne nam nie brakuje. Pełno wśród nas ludzi, którzy mogliby napisać naprawdę ciekawe recenzje, wrażenia, interpretacje etc.etc. Brakuje tylko Webmastera (i tu już problem. ot co) no i serwera. Chyba, że się mylę i coś takiego juz od dawna istnieje. Jeżeli tak, to wybaczcie i podajcie mi z łaski swojej adres.

Wrócmy jednak do filozofii zespołu, bo o dziwo, w przypadku Radiohead, jest ona wyjątkowo wyraźna. I nie byłbym zdziwiony, gdyby to dzięki właśnie RH narodziłaby się nowa, wspólczesna generacja romantyków i sentymantalistów. Oj muszę kończyc, ale to naprawdę długi temat...
  • Anonim

myślę że mówienie o jakiejkolwiek filozofii ze strony rh to pewna przesada, czy choćby tworzenie jakiś nowych generacji jak to było powyżej podane. oni po prostu tworzą świetne kawałki, a thom pisze do nich genialne teksty które mniej lub bardziej do nas trafiają, a wg mnie jest to dlatego genialne, że pisze o różnych rzeczach zdarzeniach które moga przydarzyć się każdemu w specyficzny sposób, nie idąc na łatwiznę i nie po najprostszej linii oporu. a dlaczego tak bardzo to do nas przemawia?
    może z tego samego powodu o którym mówił zespół:
    "cała filozofia (a jednak) płyty >OK Computer< opiera się na chęci przepiłowania kratek w klatce przez >umęczoną świnię na antybiotykach< (jak w fitter, happier). Przepraszam za bezpośredniość, szczególnie, że my się z tą świnią przecież utożsamiamy.....

więc może dlatego to do nas trafia bo też się tak czujemy?
    (a moze nie :?)
  • Gilda

Teksty Radiohead niesamowicie grają na emocjach. Są bardzo obrazowe i tworzą świetne metafory. Uderzają prostotą.
    Czy jest to filozofia? Trudne pytanie, w sumie bardziej byłabym za tym, że wspaniale wpasowują się w to, co czują słuchacze, potrafią dotrzeć do tego, co każdy kryje gdzieś głęboko w sobie i dają poczucie, że ktoś jeszcze czuł kiedyś to samo, tak mocno, że aż napisał o tym piosenkę. To daje ulgę, przynosi swego rodzaju ukojenie.
    Po przebrnięciu przez oficjalną stronę Radiohead byłam pod dużym wrażeniem, bo w sumie faktycznie stworzyli oni coś na kształt prądu myślowego. Filozofia to jednak mocne słowo. Oni nie wnoszą nic nowego, tylko pięknie opisują to, co już istanieje gdzieś w nas i pozwalają nam to w sobie odkryć. A to bardzo ładne i jak najbardziej potrzebne.
    Pozdrawiam