Radiohead [2767]

Zapisz się
Dodaj kartkę Dodaj bana
Powód wlepienia kartki
Wybierz wątek docelowy z listy lub wpisz jego ID
  • Kasia

ok computer, chociaz ciezko porownywac z kid a....
  • blueberry pie

ok computer - sentyment i pierwsza plyta od ktorej zaczelo sie slyszenie radiohead
  • maja

Kid A - cała ja
  • koala

akurat są to dwie moje ulubione płyty, z których nie mog wybrać lepszej, bo poprostu obydwie są dla mnie eno,enalne; )
  • koala

w mojej odpowiedzi nie miało być jakiegoś "eno;enalne" tylko 'fenomenalne'. palce mi się poplątały; ]
  • satyr

Kid A - lepsza,
  • .Maryś.

ok computer- stamtąd pochodzą moje ulubione kawałki :) ale tak ogólnie to trudno powiedzieć, obie trzymają poziom :)
  • ejnstejn87

Kid A:) jak dla mnie bardziej elektroniczna;]
  • Anonim

nie sposób porównywac ich zawartości muzycznej.

Jeśli jednak ktoś tak jak ja interesuje się dyskografią zespołu to jako wydawnictwo to zdecydowanie KID A. bez singli, bez teledysków, tekstów w książeczce.

poza tym to pierwsza płyta jaką kupiłem, znając zespół jedynie z nazwy i popularności :) więc jesteście w stanie sobie wyobrazić moje odczucia jak odworzyłem książeczke, a chwile poźniej usłyszałem dźwięki które odmieniły moje zycie :)
  • 1=2

pomidor
  • Anonim

Odpowiedź brzmi: Amnesiac, wiem że nie jest tak genialna ale najprzyjemniej mi się jej słucha... gdyby do Kid A były single to prawdopodobnie większość Amnesiaca trafiłaby na b-side'y, co świadczy o poziomie zespołu :P

Ale jeżeli miałbym między tymi dwiema wybierać to jakimiś 3% wygrywa OK Computer za "Lucky"
  • Anonim

>A Wolf At The Door napisał:
    >gdyby do Kid A
    >były single to prawdopodobnie większość Amnesiaca
    >trafiłaby na b-side'y, co świadczy o poziomie zespołu :P

...a to niewątpliwie popsułoby klimat i orginalnośc płyty.
    w ogole wyjątkowo dużo z tej sesji nagraniowej trafiło na b-side'y singli z Amnesiac, wiadac ze im tego brakowało :P
  • IDIOTEQ

W sondażu przeprowadzonym przez magazyn "Q" płyta grupy pokonała inne wielkie wydawnictwa, m.in. Oasis czy Nirvany.

Krążek z 1997 roku, z takimi przebojami jak "Paranoid Android" czy "Karma Police", został uznany przez czytelników pisma najlepszym ostatnich 25 lat. Drugie miejsce przypadło w udziale "Nevermind" Nirvany. Trzecie i czwarte miejsce na liście należy do Oasis z albumami "(What's the Story) Morning Glory?" and "Definitely Maybe".

Pozostała najlepsza 10 prezentuje się tak:

5. Arctic Monkeys - "Whatever People Say I Am, That's What I Am Not"

6. U2 - "The Joshua Tree"

7. The Stone Roses - "The Stone Roses"

8. Radiohead - "The Bends"

9. U2 - "Achtung Baby"

10. Muse - "Black Holes & Revelations".

tuba.pl
  • hani

widzę że temat odżył

jak dla mnie Kid A. niby OK Computer ma Paranoid Android, Karma Police etc... i rzeczywiście jest to jeden z najlepszych albumów ever...

ale Kid A ma "The National Anthem". zwycięzca.
  • Damian ...

Radiohead jest takim wyjątkowym zespołem, którego każdy album jest "inny". Zawiera inne treści, inne melodie oraz jest tworzony w formie odmiennej od poprzednich albumów. Dlatego uważam, że zarówno album OK Computer jak i Kid A są na tyle najlepsze, że w moim rankingu te dwa albumy zajmują pierwsze miejsce ex aequo. :-)