-
Ziemba
-
Mechanik Jerzy Kudelski
-
Anonim
-
"pytanie patriotyczne.. tylko polscy wykonawcy.. "
no to patriota ze mnie jak z mysiej dupy neseser :-/ -
-
Pele
-
Mechanik Jerzy Kudelski
-
B
-
Anula:D
wcale nie szit polskie reggae tak jak zgraniczne jest baaaaaaaaardzo fajne;p -
wcale nie szit polskie reggae tak jak zgraniczne jest baaaaaaaaardzo fajne;p -
Pele
-
blachon
myslisz, ze jak urodziny masz to mozesz tutaj krytykowac to co polskie ?!; PPP wszystkiego najlepszego :) -
powiem tak że są gusta i guściki.jedni lubią to jedni tamto ale kurcze jak można nie lubic polskiego reggae.pzyznam szczerze że mnie zdziwiłeś??a mam oytanko jestem strasznie ciekawa dlaczego nie lubisz polskiego reegae????pozdro=)))))) -
Anonim
wlasnie dlatego ze sa gusta i gusciki... zreszta na poczatku mojej "podrozy" z reggae strasznie sie jaralem polskim reggae, tylko ze z czasem stwierdzilem, ze przy calym bogactwie tej muzyki polski jej odpowiednik jest tylko popierdolka po wlasciwym nurcie, ale popierdolka na tyle monotonna i grana na chwytach A-dur, G-dur, ze mozna uuuuuuuumrzec z nudow... do tego polskie zespoly wymieniane w gronie to najczesciej: habakuk (od lat ten sam styl, muzyki moze i przyjemna, aczkolwiek dla mnie juz troche nudna) i maleo reggae rockers (wybaczcie, ale dla mnie maleo gra poprostu duza liczbe kowerow, bylem na 3 jego koncertach i na kazdym zagral moze 3-4 swoje utwory... reszta to latanie po swiecie... w koncu jego plyta "za zu zi" nie jest zla... a jedyne za co moge go pochwalic w tej chwili to za probe dansalowego grania w 2003 z positive ferment... doceniam darka za to co robil wczesniej, czyli Houk itp., a nawet za to co robi aktualnie - chodzi mi o projekt 2Tm2,3, dla niektorych dosc smieszny, dla mnie orajt)
Jezeli oblicze polskiego reggae beda stanowic wlasnie tacy wykonawcy grajacy gdzies na granicy reggae, to ludzie bardzo szybko zapomna o Geddeonie, R.A.P, Izraelu (ktory nota bene byl swego czasu na polskim piedestale, ale dzisiaj odbiorcy nie pamietaja o takich zespolach, i przedkladaja wlasnie muzyke wyzej wymieniona nad jakies tam polskie "dziedzictwo", w koncu to izrael zrobil pierwszy polski kawalek na sleng tengu :D ), czy Bakszyszu (podobna sytuoacja jak z Izraelem)...
a jak mozna nie lubic polskiego reggae ? tak samo jak nie lubi sie czegokolwiek.. i nie jest to sprawa dziwna... pytanie brzmi... jak mozna "sluchac reggae" sluchajac tylko zespolow pokroju Habakuk, MRR, czy z zagranicznych Gentlemana i Boba Marleya (ktorych sam bardzo lubie i slucham, ale nie sa oni dla mnie wytyczajacymi nurt)... tego ja nie rozumiem... -
Anonim
-
Anonim
-
ale sie rozpisałes; )ja jestem bardzo tolerancyjna i w kazdym zespole i jego muzyce znajde cos dla siebie:)lubię słuchac reggae a to chyba najważniejsze:):):):):):)pozdr awiam -
o7.maciek
wiesz, reggae jest na tyle uniwersalną muzyką, ze duza ilosc osob slucha jej jako tej "drugiej" albo nawet i "trzeciej" w kolejności lubianych.
np. " Tak, jestem fanem hip hopu, r`n`b , a nawet czasem posłucham sobie boba, gentlemana lub indios bravos, bo miło pitolą."
Nie zależ im na większym wgłębianiu się, jedynie by sobie "tak o" dla polepszenia humoru posłuchać miłych dźwięków.
drugą sprawą jest to, że mało się o rege mowi w mediach ( w szczegolnosci tych skierowanych do mlodych ludzi ) , tam kroluje poski hh i jakies moze ostrzejsze kiczowate brzmienia typu evanescence ( chyba tak to sie pisze ). jestem w ogole ciekawy, czy gdzies zostanie wspomniane wydanie nowej płyty vavamuffinow.
no, ale POPCORN sie wybija; D
-
Anonim
-
szkoda że nie którzy słychają reggae jako tej drugiej lub trzeciej:)a nie wiem czy wiesz ale hh sie wywodzi z reggae:) pozdro;)
-
o7.maciek