Reggae! [15504]

Zapisz się
Dodaj kartkę Dodaj bana
Powód wlepienia kartki
Wybierz wątek docelowy z listy lub wpisz jego ID
  • Łukasz czego szukasz

Czy ktoś jest w stanie wreszcie rozwiać moje wątpliwości dotyczące specyfikacji tych gatunków? Czy ragga to reggae na elektronicznych riddimach, czy raggamuffin to nawijka a dhl to śpiewanie do podkładów? Czy może są zupełnie inne kryteria?
  • Ras Sepomatik

jest taki wątek na deplach ..wypowaidaja sie specjalisci
    a tak wg mnie :
    reggae to uteory z dusza z sercem/ spiewane/
    ragga - tak raczej riddimy elektroniczne/lastikowe bardziejjak mówi dj Ok "kokainowe:/ wykrzykiwane nie koniecznie z rytmem ale z rymem//
    raggamuffin to dla mnie rytmiczne szybkie skoczne rymowanie po jamajsku:P

no jakos tak mniej wiecej
  • Ras Sepomatik

dalej roots&culture,roots-dancehall reggae-dancehall , ragga-dancehall, slacknes ...
    dalej ragga-jungle, breakcore :P

masa różnych ewolucji ...

• aasiulkaa

Dancehall narodził się w latach 80-tych razem z ragga. Dancehall podobnie jak ragga nie unika mocnych tematów, jednak na poły śpiewający, na poły rapujący z jamajskim zaśpiewem dancehallowi wokaliści nazywani sing-jayami chętniej opowiadają o balangach czy seksie, niż życiu w getcie. Ich muzyka, zgodnie z nazwą, przeznaczona jest przede wszystkim do zabawy i najłatwiej usłyszeć ją w salach tanecznych. Czasami bywa nazywana dosadnie, ale obrazowo "muzyką do potrząsania tyłkami". Dancehall miał już swoje 15 minut. W latach 80. gwiazdą był Yellowman, dziesięć lat później światowe sukcesy święcił Shabba Ranks. Powołujący się na jamajskie korzenie Shaggy czerpał też z raggamuffin i dancehallu. Tymi gatunkami inspirowali się również Brytyjczycy. Po części z dancehallu i ragga wyrosła taneczna muzyka jungle. Dancehall jednak szczególnie silnie wpłynął na hip-hop. Można nawet powiedzieć, że oba nurty przemawiają do tej samej publiczności. To nie dziwi. Hip-hop wiele zawdzięcza reggae. Wszak to Jamajczycy z Kool Hercem na czele na początku lat 70. przenieśli na amerykański grunt kulturę didżejską. Dziś hip-hop zatacza pełne koło. Coraz bardziej komercjalizujący się gatunek, szukając nowych inspiracji, wraca do swoich korzeni i na nowo odkrywa jamajskie rytmy. Nie sięga jednak po klasyczne reggae, lecz jego nowoczesne odmiany - hedonistyczny dancehall i zadziorne raggamuffin.

RAGGAMUFFIN

Styl wyłonił się w latach 80. z klasycznego reggae. Raggamuffin lub jak kto woli ragga to określenie dynamicznego reggae z ostrymi społecznie tekstami. Pierwotnie termin "raggamuffin" oznaczał młodzież z murzyńskich gett w stolicy Jamajki Kingston. To muzyka karaibskich gangsterów. Ragga wiele zawdzięczał zarówno odnoszący spore sukcesy komercyjne na początku lat 90. Apache Indian, jak i jedna z najciekawszych dziś formacji Asian Dub Foundation

Dlugo ale przynajmniej jasno;]
  • Anonim

" Dancehall narodził się w latach 80-tych razem z ragga. "

nie wiem gdzie wyczytalas te rewelacje ale prosze juz ich nie rozpowszechniaj ; )
  • aasiulkaa

masz racje.. sorry za blad;] zlego słowka uzyłam;]
| |

UWAGA! Bardzo prosimy nie zakładać tematów z cyklu "znacie?lubicie?co o nich myślicie?". Jeżeli...

Fotki

Miejsca grona (4)