XI LO im. Mikołaja Reja w Warszawie [1830]

Zapisz się
  • 1
  • 2
Dodaj kartkę Dodaj bana
Powód wlepienia kartki
Wybierz wątek docelowy z listy lub wpisz jego ID
  • kropek

kobieta legenda...

to jest temat nie dla nowej 1a i tym podobnych po prostu nie macie mozliwosci spotkac tej wspanialej Pani;D

pierwsze pytanie ktos pamieta jak myszka miala na imie??
    drugie: jakiego koloru miala piornik??
    trzecie: co dawala uczniom obchodzacym urodziny???
  • Generał Daimos

1) Alicja Zielińska
    2) piórnik z Kubusiem Puchatkiem.
    3) Batonik lub cukierek.

Myszka mieszka gdzieś na Mariensztacie, spotkałem ja w poniedziałek w okolicach BUWu.
    Przeszła na emeryture, kiedy rocznik '82 miał mature.
  • Anonim

Myszka miała rewelacyjną wprost pamięć. Zaczęłam łacinę w 2 klasie (human) i już po niecałych dwóch tygodniach nauki, kiedy to po raz pierwszy zaliczyłam nieobecność na łacinie, następnego dnia zostałam zatrzymana, niczym dezerter, na korytarzu przez Sz.P. Myszkę, która podejrzliwym tonem zapytała "Urszulo Pytkowska z IIc, dlaczego nie było Cie wczoraj na lekcji łaciny???"
    A piórnik miała koloru różowego :)
  • Generał Daimos

Nikt już nie pamieta łaciny z Myszką?
  • Anonim

alez pamięta, pamięta:)
    najbardziej bawiło mnie, jak kazała wychodzić na środek klasy, ustawiac się przodem do tablicy a tyłem do uczniow i klepać deklinacje.
    I miała rozkoszny smiech, zupełnie jak mała dziewczynka.
  • kropek

i pieknie wymawiala grecka litere 'Pi' :D
  • Bułka Paryska

Raczej literke Pi...
    A jesli chodzi o urodziny to mi kiedys powiedziala, zebym juz wiecej cukiereczkow nie jadla, bo i tak jestem gruba....
  • Generał Daimos

Ponownie spotkałem Myszke na ulicy.
  • Bart

Ja za to uwielbiałem jak ktoś robił jakieś tłumaczenie tekstu które oczywiście Pania Myszka znała doskonale na pamięć, więc z uwagą słuchała wypocin biednego ucznia rozkosznie machając nóżkami, potakując i potwierdzając, jak ktoś dobrze robi, by nagle zaskoczyć kogoś tekstem "O to jest błąd" i roześmiać się. Była doskonała nie ma co.
  • Generał Daimos

A jak Kula odpowiadał? Nawet Myszka dobrze sie wtedy bawiła.
  • Lidka A la sombra del sol

Kiedys z okazji Bozego Narodzenia postanowilismy dac jej w prezencie filizanke. Na widok paczuszki oczka jej sie zaswiecily i z wielka nadzieja w glosie zapytala: Czy to sa slodycze, Lidko Piekarczyk?

Bo nigdy nie wymieniala samego imienia, zawsze w parze z nazwiskiem.

• Generał Daimos

Jak ja spotkałem ostatnio na ulicy, to też zwróciła sie do mnie z imienia i nazwiska. Ale i tak najlepsze były odpowiedzi. Odpowiadasz, odpowiadasz i nagle zapominasz o czymś, co było na lekcji w II klasie, jakieś 2 lata wcześniej. Robisz błąd i dopiero wtedy zaczyna się zabawa...
  • Marta.... jest pięknie :-))

To jest aktycznie kobieta legenda...drugiej takiej chyba zwyczajnie nie ma... a szkoda,bo takiej pasji(nieco z przymusu; -) ) do lalciny zarazic nikt inny chyba nie da rady...
  • kropek

wow to ona umiala kogokolwiek czyms zarazic?? pomimo sentymentu, ktory niewatpliwie wyplywa z juz dlugiego niewidzenia Myszki, uwazam, ze byla zla nauczycielka.
    ja jednak mialem doczynienia z Myszka-nauczycielka greki a nie laciny;)
  • Lidka A la sombra del sol

dla mnie do byl ideal nauczyciela - pytala tylko z tego, co sama powiedziala. wiadomo bylo, ze niczym Cie nie zaskoczy. na dluzsza mete to nudne, ale w przypadku greki - bardzo wygodne rozwiazanie.
  • Mag K

Lekcyji z nią nie da się zapomnieć :)
    Aczkowliek łacinę tak :) hehehe...
  • Żwirek

zgodzę się z przedmówcą - lekcje greki nie szły jej najlepiej. poza tym potrafiła się do człowieka uprzedzić. ja czego bym nie robił, to zawsze dostawałem 3. dla sprawiedliwości trzeba dodać, że to 3 nie bylo trudno dostać, ale niestety nic wiecej.
    z racji tego ze nie cierpie niesprawiedliwosci wszelakiej, to myszki wtedy szczerze nie cierpialem i po zakonczeniu tych męczarni spalilem książkę do greki na ognisku u znajomego na działce.
    lacine cale szczescie mialem z prof. Agnieszką Jasińską i bardzo miło wspominam te zajęcia. kultura autyczna ze strycharczyk (pozniej chyba z Jasińską), ale całe szczęście przychodzili wykladowcy z uniwerku, a ona tylko siedziała cicho.

reasumując - teraz koncze prawo na uw i w sumie wszystko to bardzo miło wspominam. nawet myszkę, która primo mogla byc duzo gorsza, a secundo to tak na prawde wcale zla nie byla :)

pozdrawiam wszystkich Ryjaków :)
  • a l

Niezapomniany tekst Myszki podczas greki:
    Uczeń X: tłumaczy tekst, jakoś idzie, wymowa napisana nad tekstem, jakoś idzie akcentowanie...Myszka co chwila się podśmiewa, bo jej widzenie tekstu jest inne, a widzi świetnie, bo bryle duże i grube...Uczeń spokojny, będzie 3...Pod koniec Myszka, roześmiana, uhahana: "Pan X, dobrze, dobrze, bardzo dobrze...eeee...pała"!
    I jak jej nie kochać???
  • Żwirek

no wlasnie za takie akcje :)
  • Greta

Chciałam zasygnalizować, ze Myszka musi mieszkać gdzieś na Powiślu. Przeprowadziłam się na Lipową i codziennie spotykam ja w sklepie...ciągle się waham czy się odtajnić...
  • 1
  • 2
| |

Grono sympatyków, absolwentow i uczniów tej zacnej uczelni. Macte Amino!

XI Liceum Ogólnokształcące im. Mikołaja Reja

• do

Grona tematyczne:

Dołącz grono

Fotki

Miejsca grona (4)