- 1
- 2
-
Tymon
Hej ! Mam pytanie dot. miesięcznego kieszonkowego podczas roku w USA. W zależności od fundacji, każda proponuje inną ilość $ na msc. od ok. 150 - 250 $. Pytam was ile wy wydajecie mniej więcej ( bo zapewne żadna osoba nie liczy skrupulatnie każdego $; ] ) ? Ja planuję wziąć na rok 09/10 po 200 $ na msc. Proszę o odpowiedzi i najlepiej jakbyście podali przykłady na co wydajecie i za ile te rzeczy są. Z góry dzięki; ] -
nowy etap:)
moze dlatego ze ja mieszkam w uzym miescie ale kasa schodzi expresowo...z 200 to ja bym tu napewno nie przezyla... -
Puchacz
ciezko powiedziec. booo $200 starczy jesli nie liczysz nic dodatkowego typu senior prom (studniowka) i innych imprez. + na zakupach mozna lekka reka wydac $500 wierz mi -
Tymon
ok, skoro z 200 $ bys nie przezyla, to w takim razie ile wydajesz ? ; ] -
-
Eydryth
ja wzielam $2200 i juz ledwo ciagne:P zostalo mi $200:P moj brat przyjezdza za tydzien to mi dowiezie xD -
Ania; )
mysle, ze warto miec konto bankowe i w zaleznosci od miesiaca rodzice zawsze moga wplacic kase (w grudniu tysiace wydatkow). Wszystko zalezy od rodziny, u mojej kupuje sobie sama jedzenie, wiec wydatki sa bardzo duze, ale 200dol. moze starczyc:) -
-
Ania; )
Jesli chce jesc warzywa, owoce, jogurty, ryby to sobie musze kupic. Moja rodzinka ma zamrazarke pelna fast foodow, a jak cos dobrego sie trafi jak np. shrimp (nie moge sobie przypomniec???) to ostatnio moja host mama byla zla, ze sobie kilka ,,wzielam" i ugotowalam.
-
ale dziwnie...ja moge jesc co chce i kiedy chce...chyba ze powiedza ze cos jest na cos przeznaczone...naszczescie moi zdrowo jedza i bardzo dobrze gotuja:D -
Tymon
ok, wszystko super i dzięki za wasze opinie. Powiedzcie mi jeszcze ile WY wzięliście ze sobą lub ile (około) miesięcznie wydajecie ? Chciałbym mieć pełen obraz; ] -
Puchacz
ja wzialem $1000 i jak sie skonczylo to co miesiac dostawalem od rodzicow jakies hajsy + urodziny i imieniny na ktore tes dostawalem hajsy bo inaczej sie nie kalkulowalo:) -
Anonim
Ja dostaje $500 co dwa tygodnie na wydatki. Nie liczac imprez, wycieczek, rzeczy do szkoly (np. na sezony sportowe, zdjecia itp.)
Ale to zalezy jaki masz "uklad" z rodzicami. Moi mi powiedzieli, ze skoro zdecydowalam sie wyleciec i byc sama na rok beda mi dawali pieniadze na co tylko bede chciala, i taka okazja moze nigdy sie nie powtorzyc, bo nie wiadomo czy kiedykolwiek wroce do U.S.
No i ja nie oszczedzam; )
Pieniadze rozplywaja sie szybciej niz myslisz. -
Turing
-
Anonim
Czy będąc seniorem trzeba się często powstrzymywać, żeby nie przekroczyć limitu $250-300 na miesiąc?? -
Tymon
Niektóre wypowiedzi zaczynają mnie dziwić .. 500$ w 2 tyg. ? Niedługo dojdzie od tego, że wyjdzie na to, że trzeba wziąć co najmniej 1500$/msc. ... Wg. mnie, te sumy to lekka przesada ... -
Eydryth
-
sumy sa rozne....ale powiem Ci ze naprawde kasa schodzi bardzo szybko.i ja nie wydaje na co mi sie podoba ale zycie tutaj kosztuje np teraz 60 za graduation 65 za yearbook pomiedzy 60-70 za prom bylam chora to 56 za leki rachunek za neta i telefon ok 85.....i jak widzisz nie wymienilam zadnych przyjemnosci jeszcze...mecze przeciez tez kosztuja...lunche jak chcesz kupowac... -
Anonim
Jak sie uprzesz to i za $50 wyzyjesz miesiecznie. Ja po prostu kocham zakupy, i korzystam z wszelkiego rodzaju rozrywek, wiec pieniadze ida. No i moi rodzice chca byc pewni, ze niczego mi nie brakuje.
-
Marto, W
o stary, $1000/mies. Tobie chyba naprawdę niczego tam nie brakuje. Cholerka, też chcę w sumie tak.
ja biorę ze sobą +/- $300, może $270-80, powinno być okei
tyle, że wcześniej trzeba odliczyć już na początku jako osobne za podręczniki itd -
Anonim
>Marto, W napisała:
>o stary, $1000/mies. Tobie chyba naprawdę niczego tam nie
>brakuje. Cholerka, też chcę w sumie tak.
>
>ja biorę ze sobą +/- $300, może $270-80, powinno być
>okei
>tyle, że wcześniej trzeba odliczyć już na początku jako
>osobne za podręczniki itd
Zdawało mi się że podr dostajesz od szkoły, tzn. wypożyczasz je na semestr/rok a później zwracasz ? :]
- 1
- 2