Rok w USA [539]

Zapisz się
Dodaj kartkę Dodaj bana
Powód wlepienia kartki
Wybierz wątek docelowy z listy lub wpisz jego ID
  • Rilla :)

Hej, przejrzalam tematy i nie znalazlam takiego wiec postanowilam zalozyc nowy. Powinnam tez zalozylam nowe konto na gronie, ale to mam juz od dawna, a z grona dotychczas nie korzystalam stad taki dziwny profil. No ale to niewazne..
    Wiem, ze praktycznie kazdy z was mial rozny poziom jezyka przed wyjazdem i od tego sporo zalezy, ale okreslcie prosze wasza znajomosc angielskiego po powrocie. Czy jest to juz poziom w okolicy CPE? Pytam, gdyz z jednej strony jasne, rok w Stanach powinien dac bardzo wiele, ale czy az tyle? Szczegolnie, ze CPE to akurat bardzo trudny i specyficzny w wymaganiach egzamin, ktory przeciez nie wymaga jedynie bieglego porozumiewania sie. Czy wiec blizej CAE?
    Szczegolnie obawiam sie tego wlasnie, ze po takim wyjezdzie bede mowic biegle, ale nie wiem czy moge oczekiwac, ze bez problemu napisze np. esej (nie mowiac juz o historycznym; P). Bylabym wdzieczna, gdybyscie podzielili sie doswiadczeniami. I jeszcze tym, jak "pielegnujecie" jezyk po powrocie, czy duzo sie zapomina?

Pozwole sobie podbic :P
  • Ewa

na CPE nie licz. Może są jacyś genialni ludzie z dużym wyczuciem językowym, którzy mogliby toto zdać bez konkretnego przygotowania, ale przypuszczam, że to są wyjątki. Jestem w trakcie przygotowywania się do CPE, a w USA byłam trzy lata temu, CPE zamierzam zdawać za rok. Konia z rzędem temu, kto będzie znał po wyjeździe do USA wszystkie fajne idiomy, wyrażenia i słówka z kosmosu, których na CPE wymagają, a z którymi przeciętny Amerykanin się w życiu nie spotyka. Ja kiedyś spytałam moją host rodzinę o jakiś idiom i spojrzeli na mnie jak na głupią, nie mając pojęcia o co ja ich pytam; )
    Natomiast CAE - raczej tak. Zależy to rzecz jasna od wyczucia językowego delikwenta, jego osłuchania się i ogólnych zdolności (z tego co wiem, exchange studentom niezmiennie najgorzej idzie writing, bo w USA zwykle tego nie ćwiczą, bądź też nauczyciele są BARDZO pobłażliwi.)

Dziekuje za wyczerpujaca odpowiedz i zycze powodzenia :)
    Moglabys jeszcze tylko napisac na jakim poziomie bylas przed wyjazdem? (choc wiem, trzy lata minely, wiec co innego jakbys pojechala pod koniec liceum)
  • Ewa

Jakoś tak w pobliżu FCE, chociaż wcale nie jestem przekonana, czy bym go wtedy zdała (no, na C to może tak). Ale weź poprawkę na to, że jechałam przed liceum.
| |

Zapraszam wszystkich, którzy byli, są teraz lub planuja wyjazd do USA w ramach programów Acadamic...

Fotki

Miejsca grona (0)