-
Ewka.
ola pewnie ze masz szanse wyjechac ! ja jestem w podobnej sytuacji (2 z matematyki) już pisalam do różnych biur w tej sprawie i zawsze dostawalam odpowiedz ze szansa jest i jezeli pozostale oceny sa dobre to wiekszego problemu nie ma, a poza tym kazda aplikacja rozpatrywana jest z osobna. Nawet jeśli twoja aplikacja zostanie odrzucona to biuro zwraca ci twoje pieniądze. A z czego się orientuję to fundacja CIEE zwraca uwagę na średną z ostatnich 3 lat a nie jednostkowe oceny (średnia >3,5) -
ola.
jeśli chodzi o średnią to nigdy nie miałam poniżej 4,0 i to moja jedyna dwója. Więc dziękuje Ci bardzo, za dodanie otuchy!:* -
♥ Jenuś ♥
ogółem mam pytanie takie... (taaki stary trochę ten temat, ale mam nadzieje iż ktoś odpisze).
Myślicie, że jak zawaliłam zupełnie 1 gimnazjum (same prawie dwóje na świadectwie i zachowanie bodajże poprawne), natomiast w kl. 2 gimnazjum zachowanie wzorowe, czerwony pasek (4,85) i prawdopodobnie w 3 gimnazjum szykuje się tak samo, to będę miała jakiś problem z tym, aby mi tam dalej zaakceptowali aplikacje? :(
No bo w sumie, to było 1,5 lat temu.. a w dniu wymiany będzie 2 lata temu.. więc trochę głupio jak by mieli mi nie zaakceptować, bo 2 lata temu chodziłam do beznadziejnej szkoły i chcieli się mnie z niej pozbyć. *-*
-
patrycja
Sprawa wygląda tak, że musisz przedstawić swoje oceny z 3 ostatnich lat nauki, jezeli 1 klasa gimnazjum zalicza się do tych 3 ostatnich lat to możesz mieć problem. Nie myslałaś może, żeby poczekać jeszcze rok i uważać na swoje oceny? Wtedy wezmą Ci oceny z 2,3 gim i z 1 klasy liceum czy jakiejś innej szkoły. Jednak z doświadczenia wiem, ze w liceum trudno jest nie mieć żadnych dwój więc też nie byłoby łatwo.
A no i zawsze możesz przetłumaczyć swoje 2 na C- ( ktoś już tak robił )
Ja jestem teraz w 1 lo i mam straszne oceny, mam nawet jedną 1 na semestr, ale już dawno zlozylam aplikacje z ocenami z gimnazjum ( czerwony pasek zawsze ) wiec mam farta, jednak w sumie troche się boje, że coś nie tak może się okazać później przez moje terazniejsze oceny, nie wiem czy szkola w usa nie bedzie chciala moich ocen przy wybieraniu mi tych juniors czy seniors wiec czeka mnie duzo nauki. Życzę Ci powodzenia, najlepiej porozmawiaj z biurem z którym chcesz lecieć. -
-
Kacha
dokładniej tak tak jak patrycja napisała patrza na oceny z 3 ostatnich lat wiec mozesz miec kłopot -
♥ Jenuś ♥
To nie fajnie; /
Wcześniej się tym nie przejmowałam, bo planowałam jechać z Rotary.. ale tak.. to kurczę, będzie porażka. -
♥ Jenuś ♥
Jeeeszcze jedno pytanie...
Jak jestem w 3 GIM, to oni mi biorą oceny z 1,2,3 GIM... czy z 6,1,2 ? -
Ola
Jeśli składasz w trakcie 3 gimnazjum, to liczą się oceny z 6 klasy, 1 i 2 gim. Ja byłam w takiej sytuacji o te się liczyły :) -
♥ Jenuś ♥
Szlag. ^^ I oczywiście nie może być żadnych 2, si?
Kurczę, poczekała bym rok, ale idę z nową reformą i wole być na te całe wybieranie przedmiotów w kl. 2. ehh.; / -
Ola
Właśnie, o co chodzi z tym wybieraniem przedmiotów, bo ja jestem teraz w Stanach i jak wrócę to idę do pierwszej klasy z nową podstawą i nie za bardzo orientuję się o co chodzi :) ? -
♥ Jenuś ♥
Pierwszy rok będziemy chodzić normalnie, a na drugim roku wybieramy przedmioty jakie będziemy chcieli dalej przerabiać.. trochę jak w stanach (wreszcie). Dokładnie nie wiem co i jak... jakieś tam będą obowiązkowe, a resztę prawdopodobnie będziemy wybierać sami...
Orientujesz się może, czy w Rotary biorą też z 3 ostatnich lat czy tylko z roku? Bo coś gdzieś czytałam, że tylko z roku... bo ja odpadne jak mi wezmą oceny z 6, 1 i 2... O ile 2 klasę mam świetnie, to w pierwszej tylko trzy tróje, dwie piątki i reszta to dwóje... a 6 klasy w ogóle ocen nie pamiętam. -
Ola
Aha, dzięki :)
Szczerze mówiąc nie mam pojęcia jak jest z Rotary. Może napisz do jednej z dziewczyn, które pojechały z Rotary i prowadzą blogi. Może odpiszą Ci w komentarzu :) -
♥ Jenuś ♥
-
Anonim
z tą nową podstawą ma być tak (z tego co nam powiedzili ostatnio, nie mam pojęcia po co; D), że od 2 roku wybiera się przedmoty, których będziesz się uczyła w rozszerzonym zakresie.
a z Rotaty świadectwo tylko z ostatniego roku; ) -
myszqa 13
ja chciałabym w tym roku na 1 liceum wyjechać do USA...ocen aż tak złych nie mam...to znaczy się mam 2 z chemii a z reszty 3 i mam dwiue 5 i jedną 6.3 mam też z angielskiego niestety ale to tylko dlatego ponieważ pani straaaasznie zaniżała w mojej klasie oceny i za jeden błąd w opowiadaniu(przez to że nie napisałam "s" na końcu jakiegoś wyrazu) automatycznie obniżała ocenę.miałam na angielskim zajęcia z native speakerami-z Amerykanką i z Anglikiem...oboje powiedzieli mi,że świetnie mówie po angielsku i,że mam świetny akcent.czy skoro na koniec mam 3 ale dość dużo osób mówi mi że b.dobrze mówie po angielsku to fundacja mnie przyjmie?jak myślicie?i czy będa brali pod uwagę tą 2 z chemii?? -
Kacha
mysle ze na jedna 2 przymkna oko, ja tez ide z jedna 2(tyle ze z matmy z 1lo) w sumie to mam 2 bo jeszcze z niemca ale tego to nawet pewnie pod uwage nie wezma; p ciekawe co powiedza na brak ocen z angielskiego; D -
Anonim
niby nie powinni patrzeć na tą jedną czy 2 słabsze oceny, ale jednak szkoła wolałaby przyjąć kogoś, u kogo widzi same B na świadectwie. tak mi się wydaje. aha no i lepiej pomyślcie jaki przedmioty tam chciałybyście wybrać, żeby nie było niespodzianek potem; ] -
♥ Jenuś ♥
Nie masz co się przejmować...
Ocena z Chemii raczej nic nie zrobi.. a z angielskiego 3 jest okey. :) -
ania ania
W JDJ (jdj.com.pl) jak ma się gorsze oceny proponują szkoły prywatne. Ja na szczęście ze swoimi się kwalifikuję:)