Rok w USA [539]

Zapisz się
Dodaj kartkę Dodaj bana
Powód wlepienia kartki
Wybierz wątek docelowy z listy lub wpisz jego ID
  • Danio Klin

Siemacie, mam na imię Daniel i mam 15 lat (właśnie idę do III klasy gimnazjum; )) Planuje a raczej już wiem że wyjade na ostatnią klase liceum na rok szkolny do High School. Ogólnie to potem chce wrócić na studia i potem starać się ze wszystkich sił o zalegalizowanie pobytu, no ale teraz to już nie chce mi się rozpisywać... Jeszcze pewnie tutaj napisze ale wtedy się o wiele bardziej rozpisze; ) Jak już wspominałem chciałbym wyjechać na ostatnią klasę liceum do High School (będzie to rok szkolny 2012/2013), ale na stronach większości programów pisze że wymagany wiek to ... - 18/18,5 Ja swoją osiemnastkę będę miał w przedostatniej klasie liceum (czyli jak jeszcze będę w Polsce) a dokładniej 5 kwietnia (czyli w Stanach skończe już 19), rozumiem że ten wiek to w chwili wyjazdu i nie powinienem mieć problemów z wyjazdem? Z góry dziękuję za rozwianie moich wątpliwości, pozdrawiam! Jeszcze się "usłyszymy" na bank, ale pewnie już odezwe się pod innym nickiem; )
  • ♥ Kasia

wow kolego niezłe opowiadanie tu napisales lol

krótka odpowiedz na Twoj referat - nie, nie bedziesz miał żadnych problemu z wyjazdem.
  • Danio Klin

Oj dzięki wielkie! Kamień z serca mi spadł i to nie wiesz jak wielki! :D Bo widzisz to dla mnie taki priorytet i najbliższe 3 lata mam zamiar poświęcić na realizacje marzeń, a raczej na przygotowania do ich realizacji; ) Ale o tym jeszcze usłyszycie; >

PS. No coś ty, to były tylko pare krótkich linijek... Umiem lepiej, zresztą jeszcze zobaczycie :D
  • ♥ Kasia

no to moge sie tylko modlic o to zebys podczas 2 letniej kariery w liceum nauczył sie pisać krótko zwięzle i na temat :)
  • Danio Klin

Oj tam, nie czepiaj się już tak; p Musiałem dopisać niektóre informacje ponieważ chciałem odpowiedź na jedno krótkie pytanie a znając życie by były setki "dobrych rad" odnośnie planowania wyjazdu, przynajmniej tak mi się wydaje bo często z takimi zachowaniami spotkałem się na innych forach... Zresztą, lepiej napisać więcej a wszystko dokładnie wytłumaczyć żeby później nie było jakiś niedomówień :) Jeszcze raz wielkie dzięki Ci za pomoc!!!; )
  • Danio Klin

A czy aby napewno nie będę miał? Bo Ewa napisała kiedyś tutaj (jak przeglądałem stare tematy), że "większość organizatorów wyjazdów ma wymóg że nie możesz przekroczyć 19 roku podczas pobytu), może się pomyliła?
  • Danio Klin

To jak to wkońcu jest, bo na stronie Lingwisty też jest w wymaganiam że "uczeń podczas jego pobytu w Stanach nie może przekroczyć 18 roku życia" :( Jak jest np. z Alamtura, WhyNotUSA czy Perfectu?? Proszę, rozwiejcie moje wątpliwości bo nie mogę o tym przestać myśleć :(
  • ♥ Kasia

tak jak napisałam nie bedziesz mial problemu. dwie dziewczyny (Polki) ktore byly ze mna na wymianie z 2 roznych organizacji tzn tej samej polskiej furnel travel i 2 roznych w stanach CETUSA i jeszcze jakiejs nie pamietam, skonczyly 19 lat podczas pobytu w USA.
  • Danio Klin

Big thanks! Ufff... Mogę spać spokojnie, jeszcze raz dziękuje :D
  • Mateusz Gugałka

problemu raczej nie będzie :)

z tego co zrozumiałem to chcesz zostać potem w stanach na studia, tak?
  • Danio Klin

Ehhh... Teraz to już nic nie wiem. Wydatek na rok szkolny w High School będzie dla mojej mamy niewyobrażalnym wydatkiem, więc o pomocy przy studiach nie ma szans. Zastanawiałem się nad pójściem do Community College i mimo że chce mieszkać potem w Stanach to jest sens? Nie chce zasuwać za marne pieniądze! Najbardziej bym chciał iść na Uniwersytet, nawet mam upatrzony University of Florida (tani i dobry) no tak tani, dla rezydentów (4000 rocznie) ale dla zagranicznych to już ponad 15000! Nigdy nie będę miał takich pieniędzy... :( Podejrzewam że teraz pare dni będę chodził przybity, a potem znowu odżyją nadzieje i zacznę coś kombinować :)/:(
  • ♥ Kasia

człowieku masz jeszcze 2 lata zanim w ogole polecisz do stanow na wymiane przestan sie tak teraz tym wszystkim martiwc.
  • Danio Klin

No niby tak, ale pieniądze się nagle z nieba nie wezmą... Pozatym nie jest to dla mnie to taki jednorazowy wypad a raczej wiążę ze Stanami swoją przyszłość, więc prosze nie dziw się że tak podchodzę do sprawy, ale jeszcze o tym napisze
  • Marta

optymalnie moim zdaniem jes tak po pierwszej LO wyjechac. ja byłam w Stanach wróciłam, poszłam na chillu do 2 kl a nie odrazu do 3, na kochana maturke.. hha i jest luz.

a co do Danio Klin- ja też planuje isc najpierw do Community College, tylko że w Cali. ale i tak jeszcze mam 2 lata do namysłu.
  • Anonim

ja teraz jestem z Furnel Travel i juz mam skonczone 18 lat...
    19 urodziny mam 12 czerwca a wracam 30 do domu, wiec bez problemow wyjedziesz....
  • Natalien

Ile trzeba mieć lat, by dostać się do typowego amerykańskiego collegu? W ogóle college to jest u nich to samo, co nasze studia czy też to samo, co liceum?
| |

Zapraszam wszystkich, którzy byli, są teraz lub planuja wyjazd do USA w ramach programów Acadamic...

Fotki

Miejsca grona (0)