Rok w USA [539]

Zapisz się
Dodaj kartkę Dodaj bana
Powód wlepienia kartki
Wybierz wątek docelowy z listy lub wpisz jego ID
  • Kasia

Zakładam ten wątek, ponieważ kandydaci 2010/2011 są już wszyscy praktycznie wybrani i bez sensu są tam wypowiedzi kandydatów na kolejny termin wymiany. Dlatego że zainteresowanych wymianą na rok szkolny 2011/2012 jest już dużo i cały czas przybywa, więc niech tu znajdzie się cały zbiór naszych wypowiedzi i rozmyślań dotyczących wymiany. Pozdrawiam wszystkich :)
  • Kaczka

Aktualnie kończę klasę 3 gimnazjum i chciałabym wyjechac w 2 liceum. W wakacje będe próbowała różnymi sposobami przekonac do wyjazdu rodziców. Najprawdopodbniej wybrałabym wyjazd z Almaturu.
    Pozdrawiam wszystkich przyszlych wymiencow!; )
  • Kasia

Ja jestem w podobnej sytuacji tylko rodzice zgodzili sie na 90 % już więc jest dobrze, a jeśli chodzi o biuro to zastanawiam się nad almaturem, fosterem i perfectem, bo zdania są bardzo podzielone..
  • ♥weronika♥

też chcę wyjechać na rok 2011/2012 :)
    rodzice wiedzą, że chcę pojechać i są za, ale najgorsze są opłaty...
    wybiore chyba fundacje CHI - Almatur :)
  • MONI

tylko nie foster!
  • Kaczka

no właśnie . kwota ktora trzeba przeznaczyc jest ogromna, ale taka okazja zdarza się raz w życiu.
    Jakimi argumentami przekonaliscie rodzicow, czy sami Wam ten wyjazd zaproponowali?
  • Kasia

Ja od września ich przekonywałam tzn. gadałam i gadałam, a że wiedzą bardzo dobrze o moim zamiłowaniu do usa bo co chwile coś o tym gadam no i oczywiście im mówiłam, że wymiana na studiach ( bo taką by woleli) to mi zupełnie nie odpowiada bo ja chce high school a kto wie co bedzie na studiach moze bede studiowac tam.. no i jeszcze tak szacowałam, że łącznie w ciągu roku na wszystkie wydadtki na mnie to jest ,,mniej wiecej" taki koszt jak wymiana może troche droższa jest wymiana ale to tylko raz w życiu jest i już...
    a co do pośrednika to będę próbowała rotary ale u mnie w kielcach wysyłają tylko 1 lub 2 osoby co roku wiec raczej jeśli biuro almatur.
  • Olga

Kasia, jeśli chcesz jechac z Rotary, to musisz jak najwcześniej się zgłosić. Jakby był ktoś chętny, to mogłabyś nawet na rok 2010/2011 wziąć do domu
  • Kaczka

A co do wymiany z Rotary. Ona działa tylko i wyłącznie na zasadzie - ja wyjeżdzam i ktoś do mojego domu przyjeżdza?
  • Kasia

Moi rodzice postawili warunek najpierw egzaminy.. no więc wymianą zajmę sie za tydzień bo inaczej jeszcze im się odmieni a nie chce znów pracować nad nimi przez następne pare miesięcy ...:)
    Olga, a jak u ciebie bylo z zalatwianiem wszystkiego bo u nas w Kielcach to nie ma almatura ani nic takiego, oprócz Rotary.. wszystkie rozmowy itp. miałaś telefonicznie?
  • ♥weronika♥

Moi od zawsze wiedzą, że kocham USA i bardzo chcę tam pojechać :)
    Kiedyś im wspominałam, że super byłoby na taką wymiane wyjechać, a tak od stycznia na poważnie rodzicom o tym powiedziałam i oni są na TAK. No, ale jeszcze nie wiadomo jak to z kasą bedzie :)
    Ale jestem dobrej myśli :)
  • Olga

Ja jeździłam do biura do Warszawy:)
  • MONI

Ja jestem z Warszawy, ale moje biuro why not usa jest w Rzeszowie i wszystko miałam telefonicznie, więc da się zrobić bez ŻADNEGO problemu :)
  • marusia

Ja podobnie, przez telefon, a w Rzeszowie nie byłam ani razu.
    Aplikacjee i wszystko wysyłam kurierem, a jak mam jakies pytania to na skype pisze z babeczką :)
  • Kaczka

To Wy juz sie zajęłyscie wypełnianiem aplikacji itp.?
    Myslałam ze na to czas jest około października?
  • marusia

Hehehe, my jedziemy w tym roku, tylko wam piszemy że można wszystko przez telefon załatwic:)
  • Kasia

Widze że tu dziewczyny jadą z Why not USA.. mam pytanie jeżeli chodzi tu o te świadectwa z ostatnich 3 lat robią jakieś problemy jeżeli chodzi o oceny? (tzn. jak jest tam pare 3)?
  • Alexz

Ja się wybieram na 2011/2012 . z rodzicami gadałam już od nie wiem kiedy o tym . i koniec końców oswoili się z tą myślą . = ] u mnie problem jest jedynie z językiem (to mnie najbardziej denerwuje) i nieśmiałością . ale to się jakoś da załatwić .; p co do organizacji to chyba skłaniam się najbardziej ku Almaturowi . chyba . . .
  • ♥weronika♥

ja żeby było najtaniej to we wrzesniu chyba juz zaczne aplikacje wypelniac itd... :)
  • marusia

Jeżeli chodzi o świadectwa to NIE MOŻE BYĆ ŻADNEJ DWÓJKI.
    To jest chyba najważniejszy warunek.
    Mówią jeszcze, że średnia ma być powyżej 4,0
    Ja miałam średnie: 5,0 (bo mi się liczyło świadectwo z 6 kl.) 3,90 i 4,0 no i w Polsce mnie przyjęli, czekam na odpowiedź ze Stanów.

Wchodziłam tez na stronę mojej organizacji w stanach tj. Cetusa, i wyczytałam że wymagana średnia to -B więc pewnie jakieś 3,75 a w Polsce zaokrąglili do 4,0

Pewnie napisałam to trochę niezrozumiale, ale inaczej nie potrafię.
| |

Zapraszam wszystkich, którzy byli, są teraz lub planuja wyjazd do USA w ramach programów Acadamic...

Fotki

Miejsca grona (0)