-
Ola sasq
Przejżałam całe forum i nie znalazłam nic na ten temat a więc :
Na podstawie czego w szkole w USA oceniają czy jesteś Junior czy Senior itd?
Czytałam dużo blogów osób które wyjechały i jedna dziewczyna , która wyjechała na 2 LO była Junior'em a druga wyjechała na 1 LO i była Senior'em , więc to zależy od ocen? Czy pisze się jakieś testy , pytają Cię o coś? Jak to wygląda i kto o tym decyduje?
Z góry dziękuje za wszystkie odpowiedzi!; *
-
CarmMeL <3
>Ola sasq napisała:
>Przejżałam całe forum i nie znalazłam nic na ten temat a
>więc :
>Na podstawie czego w szkole w USA oceniają czy jesteś
>Junior czy Senior itd?
>Czytałam dużo blogów osób które wyjechały i jedna
>dziewczyna , która wyjechała na 2 LO była Junior'em a
>druga wyjechała na 1 LO i była Senior'em , więc to
>zależy od ocen? Czy pisze się jakieś testy , pytają Cię
>o coś? Jak to wygląda i kto o tym decyduje?
>Z góry dziękuje za wszystkie odpowiedzi!; *
Seniorem (czyli klasa 12 ) nie zawsze się jest jak się wyjeżdża na 2 LO , ponieważ to zależy od szkoły i do jakiego stanu trafisz. Nie które szkoły nie pozwalają exchange studentów być seniorem czyli kończyć high school. Tak samo z wiekiem jeśli ktoś wyjeżdża na 2 lo i ma jeszcze 16 lat to może sie tak zdarzyć ze trafi do juniorów. Ale najczęściej jest się seniorem w wieku 17 lat. -
Ola sasq
To oni patrzą tylko na wiek?
Nie ma jakiś testów , rozmów czy coś w tym stylu?
Kto Cię informuje w jakiej klasie jesteś itd? -
Alicja ....
tak, ale tak naprawdę i tak <prawie> wszyscy chcą trafić do seniorów; -) -
-
Ninaa
Wszystko zalezy od szkoly. Moja jest fajna bo wsadzila mnie do seniorow tylko po to, ze jestem tu tylko jeden rok i chca byc przezyla jak najwiecej. Aczkolwiek nie moge dostac diploma -
Kacha
-
Ninaa
-
Ola
ja wyjechalam na 1 lo i jestem w 11 klasie czyli junior, tak naprawde dopoki nie pojdziesz do szkoly to nie wiadomo :-)) -
CarmMeL <3
>Ola sasq napisała:
>To oni patrzą tylko na wiek?
>Nie ma jakiś testów , rozmów czy coś w tym stylu?
>Kto Cię informuje w jakiej klasie jesteś itd?
Nie ma rozmów.
Informuje cię osoba w biurze. Nie wiem na 100% ale wydaje mi się że gdy juz pójdziesz do szkoły się zarejestrować itd. by wybrać przedmioty oni ci wszystko podają czy trafiasz do juniorów czy seniorów ( maja dużoo więcej fajniejszych rzeczy).
a ty na ktorą klasę chcesz wyjechac ? -
CarmMeL <3
>Kacha napisała:
>to znaczy ze jak bd jechać na 3lo to wyląduje w seniorach
>?? ^^
tak ^^; d -
Ola sasq
-
CarmMeL <3
>Ola sasq napisała:
>No oczywiscie najbardziej chcialabym do seniorow; )) .
no to najlepiej pojechać na 2 lub 3 liceum; )) -
washington
ja wpisałam po prostu w papiery rejestracyjne 12 klasę, mimo, że wyjechałam na 2 lo, czyli teoretycznie powinnam być w 11, bo w moich papierach mam 11.
moja host mum gadała z kobietą rejestrującą i nie było żadnych problemów, ale nie wiem jak będzie z high school diploma.
wie ktoś może co jest dokładnie odpowiednikiem polskiej matury i do czego uprawnia? -
Ola sasq
W USA po skończeniu liceum dostaje się High School Diploma , ale nie jest to odpowiednik matury. A żeby dostać się collegu trzeba zdać ACT lub SAT , ale to jeśli chcemy studiować w USA.; )
A jeżeli w szkole nie chcą nam dać Diploma to można zdać GED ( jest to coś w rodzaju Diploma zdawanego zaocznie poza szkołą ) który jest uznawany na polskich uniwersytetach; )