Rok w USA [539]

Zapisz się
Dodaj kartkę Dodaj bana
Powód wlepienia kartki
Wybierz wątek docelowy z listy lub wpisz jego ID
  • Ola sasq

Przejżałam całe forum i nie znalazłam nic na ten temat a więc :
    Na podstawie czego w szkole w USA oceniają czy jesteś Junior czy Senior itd?
    Czytałam dużo blogów osób które wyjechały i jedna dziewczyna , która wyjechała na 2 LO była Junior'em a druga wyjechała na 1 LO i była Senior'em , więc to zależy od ocen? Czy pisze się jakieś testy , pytają Cię o coś? Jak to wygląda i kto o tym decyduje?
    Z góry dziękuje za wszystkie odpowiedzi!; *
  • CarmMeL <3

>Ola sasq napisała:
    >Przejżałam całe forum i nie znalazłam nic na ten temat a
    >więc :
    >Na podstawie czego w szkole w USA oceniają czy jesteś
    >Junior czy Senior itd?
    >Czytałam dużo blogów osób które wyjechały i jedna
    >dziewczyna , która wyjechała na 2 LO była Junior'em a
    >druga wyjechała na 1 LO i była Senior'em , więc to
    >zależy od ocen? Czy pisze się jakieś testy , pytają Cię
    >o coś? Jak to wygląda i kto o tym decyduje?
    >Z góry dziękuje za wszystkie odpowiedzi!; *

Seniorem (czyli klasa 12 ) nie zawsze się jest jak się wyjeżdża na 2 LO , ponieważ to zależy od szkoły i do jakiego stanu trafisz. Nie które szkoły nie pozwalają exchange studentów być seniorem czyli kończyć high school. Tak samo z wiekiem jeśli ktoś wyjeżdża na 2 lo i ma jeszcze 16 lat to może sie tak zdarzyć ze trafi do juniorów. Ale najczęściej jest się seniorem w wieku 17 lat.
  • Ola sasq

To oni patrzą tylko na wiek?
    Nie ma jakiś testów , rozmów czy coś w tym stylu?
    Kto Cię informuje w jakiej klasie jesteś itd?
  • Alicja ....

tak, ale tak naprawdę i tak <prawie> wszyscy chcą trafić do seniorów; -)
  • Ninaa

Wszystko zalezy od szkoly. Moja jest fajna bo wsadzila mnie do seniorow tylko po to, ze jestem tu tylko jeden rok i chca byc przezyla jak najwiecej. Aczkolwiek nie moge dostac diploma
  • Kacha

to znaczy ze jak bd jechać na 3lo to wyląduje w seniorach ?? ^^
  • Ninaa

To znaczy, ze zalezy tylko i wylacznie od DOBREJ WOLI SZKOLY
  • Ola

ja wyjechalam na 1 lo i jestem w 11 klasie czyli junior, tak naprawde dopoki nie pojdziesz do szkoly to nie wiadomo :-))
  • CarmMeL <3

>Ola sasq napisała:
    >To oni patrzą tylko na wiek?
    >Nie ma jakiś testów , rozmów czy coś w tym stylu?
    >Kto Cię informuje w jakiej klasie jesteś itd?

Nie ma rozmów.
    Informuje cię osoba w biurze. Nie wiem na 100% ale wydaje mi się że gdy juz pójdziesz do szkoły się zarejestrować itd. by wybrać przedmioty oni ci wszystko podają czy trafiasz do juniorów czy seniorów ( maja dużoo więcej fajniejszych rzeczy).
    a ty na ktorą klasę chcesz wyjechac ?
  • CarmMeL <3

>Kacha napisała:
    >to znaczy ze jak bd jechać na 3lo to wyląduje w seniorach
    >?? ^^

tak ^^; d
  • Ola sasq

No oczywiscie najbardziej chcialabym do seniorow; )) .
  • CarmMeL <3

>Ola sasq napisała:
    >No oczywiscie najbardziej chcialabym do seniorow; )) .

no to najlepiej pojechać na 2 lub 3 liceum; ))
  • washington

ja wpisałam po prostu w papiery rejestracyjne 12 klasę, mimo, że wyjechałam na 2 lo, czyli teoretycznie powinnam być w 11, bo w moich papierach mam 11.
    moja host mum gadała z kobietą rejestrującą i nie było żadnych problemów, ale nie wiem jak będzie z high school diploma.

wie ktoś może co jest dokładnie odpowiednikiem polskiej matury i do czego uprawnia?
  • Ola sasq

W USA po skończeniu liceum dostaje się High School Diploma , ale nie jest to odpowiednik matury. A żeby dostać się collegu trzeba zdać ACT lub SAT , ale to jeśli chcemy studiować w USA.; )
    A jeżeli w szkole nie chcą nam dać Diploma to można zdać GED ( jest to coś w rodzaju Diploma zdawanego zaocznie poza szkołą ) który jest uznawany na polskich uniwersytetach; )
| |

Zapraszam wszystkich, którzy byli, są teraz lub planuja wyjazd do USA w ramach programów Acadamic...

Fotki

Miejsca grona (0)