Rok w USA [539]

Zapisz się
Dodaj kartkę Dodaj bana
Powód wlepienia kartki
Wybierz wątek docelowy z listy lub wpisz jego ID
  • ♥ Jenuś ♥

No wiec, jakoś tak przed chwilą zaszalałam i podliczyłam zupełnie na oko (nie byłam jeszcze na wymianie ani nie ogarniam jej jeszcze) ile miej więcej pieniędzy z jakiego biura także:

FOSTER:
    Fundacja CCI - ok. 43 tysięcy
    Fundacja NACEL Open door, Fundacja ERDT Share- ok. 35 tysięcy
    Fundacja ISE, Fundacja NWSE - ok. 30 tysięcy
    Fundacja PAX - ok. 40 tysięcy

ALMATUR:
    Fundacja CHI
    - ok. 28 tysięcy
    Fundacja CIEE - ok. 30 tysięcy
    Fundacja WISE - ok. 29 tysięcy

YFU: ok. 35 tysięcy

FURNEL: ok. 29 tysięcy

WNU: ok. 35 tysięcy

Into: ok. 37 tysięcy (tu nie wiem jak to jest, ale chyba bilety lotnicze nie są wliczone w cene programu)

PERFECT:
    Fundacja iE - ok. 32 tysiące
    Fundacja CCI (gwarantowany) - ok. 39 tysięcy
    Fundacja CCI (niegwarantowany) - ok. 31 tysięcy

LINGWISTA: ok. 37 tysięcy

ROTARY: ok. 20 tysięcy

Od razu zaznaczam, że podaje tylko ceny które wyliczyłam na oko, różne fundacje mają różne wymagania, więc nie kierować się tylko ceną! (i przeczytać opinie o niektórych O.O)

Oczywiście we wszystkich mowa o USA i ceny mogą mogą być w rzeczywistości trochę większe, lub mniejsze(choć nie wiem jakim cudem) i oczywiście wszystko zaokrąglałam.

Znajduje się w cenach: Wiza, opłata SEVIS, kieszonkowe, program, bilety lotnicze.
    Co do kieszonkowego to każdy ma inne wymagania i inaczej będzie pewnie chciał, ale ja liczyłam 5 tysięcy na cały wyjazd (150 USD na miesiąc), w miejscach w których nie było określone ile powinno się mieć. (tylko w Fosterze było)

Mam nadzieje, że pomogłam się jakoś zorientować co i jak. :)

• ♥ Jenuś ♥

Takie dopowiedzenie.. w Into cena nie jest wliczona, ale liczyłam z opłatami przelotów. :)
  • Wiktoria ♥

http://yec.pl/pages/programy/academ...
    Jeszcze możesz dodać to biuro; )
    I koszt zależy od kursu dolara, no nie?
  • Kacha

Wiktoria a wiesz jakie sa koszty w tym roku?? bo z tego co widze to jest to z 2010
  • Wiktoria ♥

Ups, nie zwróciłam uwagi. Może się nie zmieniły? Chociaż wątpię....
  • ania ania

Z JDJ (http://www.jdj.com.pl) można wyjechać za około 20 000 plus bilet.
  • ♥ Jenuś ♥

Tak tylko chciałam zaznaczyć, że musicie pamiętać, że te kwoty to były podane tak po prostu.
    Do tego jeszcze wejdzie sporo kasy np. na szczepionki, zdjęcia itd.
    I też z biegiem czasu uświadomiłam sobie, że zdecydowanie więcej kieszonkowego lepiej wziąć niż te 150 USD na miesjąc.. najlepiej ok. 200-250 USD/msc. + 1000 USD dodatkowe.; )
  • duluuS.

co do kieszonkowego , to wiele osób pisze , że NIE DA się przeżyć bez 200 dolców miesięcznie + na początku roku szkolnego trzeba liczyć te wszystkie szkolne pierdoły jak yearbook , stroje sportowe , lunche itd.
  • ♥ Jenuś ♥

Ja sobie policzyłam, że na kieszonkowe łącznie przeznaczę 12 tysięcy... ale też chyba spróbuje jednak wziąć więcej.. a jak nie starczy to będę kombinować.
  • duluuS.

dolarów czy złotych ? xd ja na razie jeszcze nie liczyłam , ale zastanawiam się czy czasem nie będzie można porobić za babysittera albo kogoś w tym stylu .
  • ♥ Jenuś ♥

złotych xD
    nie można robić na wymianie; /
    Jak Cię złapią to lecisz.
  • duluuS.

grhhhh . a jako opiekunka można sobie sporo dorobić .. :c szkoda .
  • magda

duluuS. mozesz pojechać później na AuPair, jedziesz opiekowac sie dziecmi i jest duuzo taniej; ) ja chyba tak zrobie...
  • duluuS.

wieeem , ale w sumie bycie au pair , to nie to samo co bycie uczniem w high schoolu (:
    ale o au pair też już męczę rodziców; p . tylko problemem będzie to 200 godzin z dziećmi , które musi być podpisane na papierze x.x
| |

Zapraszam wszystkich, którzy byli, są teraz lub planuja wyjazd do USA w ramach programów Acadamic...

Fotki

Miejsca grona (0)