Rolki [4220]

Zapisz się
Dodaj kartkę Dodaj bana
Powód wlepienia kartki
Wybierz wątek docelowy z listy lub wpisz jego ID
  • alekwisnia

Hej,

Już od lat jeżdże po swoim osiedlu po ulicach, na co często psioczą kierowcy. Ulice nie są w żaden sposób wydzielone (tzn. nie jest obszar "zamieszkania", czy jakoś tak), mają chodniki (oczywiście za wąskie, zastawione i nierówne).
    No i jak to się ma do przepisów? Czy wolno ot tak sobie pomykać po ulicach? Jak traktują przepisy rolkarzy? Jako pieszych czy jako "rowerzystów"? A co jeślibym zasuwał po ośnieżonej ulicy na biegówkach?
  • miguel

http://www.masa.waw.pl - rolki
    problem polega na tym że nie ma jasnych przepisow.
    nie jesteśmy jako piesi bo poruszamy sie na kołach ani jako rowerzysci ktorzy wg przepisow "powinni miec co najmniej 1 ręke na kierownicy"
  • Anonim

wg przepisów pewnie jestesmy wogle nie klasyfikowani...:(
  • miguel

może to i dobrze policja sie nie może czepiac:P
    niestety nie można tego powiedziec o kierowcach
  • Anonim

hmmm powiem Ci tyle że niby nie jesesmy klasyfikowanui to i tak policja raz mnie spisala za jazde i raz chciala mi wlepic mandat....:(niom kierowcy to sa straszni co do nas:(
  • miguel

nie ma zakazu to jeździc możemy. a mandat moga wystwic za prekroczenie predkosci lub za stwarzanie zagrozenia - niekontrolowana jazde:) Musimy znac swoje prawa
  • Anonim

>... es corta napisał
    >nie ma zakazu to jeździc możemy. a mandat moga wystwic za
    >prekroczenie predkosci lub za stwarzanie zagrozenia
    nom zgadzam się :P:P:P
  • -=(x,x)=-Żaba-=(x,x)=-

>... es corta napisał
    >nie jesteśmy jako piesi bo poruszamy sie na kołach ani
    >jako rowerzysci ktorzy wg przepisow "powinni miec co
    >najmniej 1 ręke na kierownicy"

To ciekawe czy jak bym jechał na hulajnodze to czy bym się zaliczał jako rowerzysta . . . ?? lol
  • Anonim

wkoncu ma 2 kolka kierownice znajac policje zaliczyla by to do rowerku hehe...
  • Anonim

to prawda oni się czepiają wszystkich którzy mają kółka :D:P:P
  • Anonim

dokladnie nie zdziwie sie jeslii nie pelnosprawnych na kolkach.to juz by bylo przegiecie...
  • -=(x,x)=-Żaba-=(x,x)=-

Ale policja jest akurat taka że zawsze siędo czegoś przyczepi . . . Jak będziesz jechać rowerem po chodniku to sięczepną że to nie jest miejsce na rower i cię wywalą na ulice, a jak będzie się jechać po ulicy to się czepną, żę się nie ma karty rowerowej . . .
  • miguel

http://www.rolki.masa.waw.pl tamten adres byłzły:) tutaj jest "prawo" dla rolek krore jak widac niezostały uwzglednione w kodeksie ruchu drogowego. Reszta podana czarno na białym:)
  • Anonim

Ja dla własnego bezpieczeństwa śmigam lewą stroną ulicy i na czas mijania z samochodami przestaje sie odpychać i zjeżdżam do krawędzi. Kierowcom sie nie dziwie, też bym się wkurwił gdybym miał wyprzedzić rolkarza który zajmuje tyle miejsca na jezdni co pijany rowerzysta; )
  • Anonim

Ja radzę sobie w taki sam sposób jak Sova, gdy jeźdzę późnym wieczorem po Ursynowie czy Mokotowie.
    Taki sposób wydaje się być bezpieczny z mojego punktu widzenia - przynajmniej widzisz co nadjeżdża. Choć policja już mnie kilka razy upominała za to "Chodnika nie masz?!?"
  • Lidia.

Kiedys wracajac, w nocy, minela mnie straz miejska. I skurczybyki przezjechali tak blisko, ze prawie mnie lusterkiem zachaczyli :| Ale nic nie powiedzieli, wiec...

Wystarczy jezdzic ze swiatelkiem jakiems i ju:)
  • Mel

Jak się wbije na rolki to mam gdzieś przepisy...Jeżdze jak mi sie podoba...Idzie o to aby było spoko:)
  • Anonim

ja tam jezdze i tak i tak zalezy gdzie :)
  • Anonim

emano...tez tak uwazam...xD...najwazniejsze to to,zeby bylo spoko,ale i bezpiecznie...dla mnie oczywiscie(rzadko sie zdarza)...;p
  • k

ja tam z kumplami jezdzimy po marszalkowskiej w wawie i jakos nie mam przypalu tylko ostroznie trzeba i szybko w miare tak ze 30 km\h to kierowcy nie czepiajo sie wtedy
    dobrze jest tez jechac z rowerzysta to sie wtedy tym bardziej nie przyczepiaja
| |

Wszystko o rolkach agresywnych, reakreacyjnych, szybkich, do freeride'u i freestyle'u. Stare tema...

Fotki

Miejsca grona (0)