- 1
- 2
-
summerrain
Wschodoznawstwo... to kierunek gdzie mozna sie czgos dowiedziec o Rosji, ale czy sa jeszcze jakie kierunki umozliwiajace kontakt z tym pieknym krajem???
A co potem, jak robic i co robic, zeby poznac ten kraj lepiej, blizej...aby w nim sie znalezc, pracowac...
jakies rady? -
Anonim
standardowo to bym powiedziała, że filologia rosyjska :)
oprócz tego na ujot po prostu świetny kierunek: w ramach kulturoznawstwa rosjoznawstwo.
jest też na ujot coś ciekawego: filologia, spec. kultura Rosji i narodów sąsiednich
opis tego kierunku na: http://www.uj.edu.pl/dydaktyka/ofer... -
Anonim
-
summerrain
-
-
Anonim
a nie ma sprawy sama też wybrac coś musiałam:)
a co do Wawy no to filologia na pewno i jeszcze jest kulturoznawstwo Europy Środkowo-Wschodniej ( http://www.uw.edu.pl/pl.php/aktual/... hehe ale ze mnie człowiek dusza :) -
summerrain
szczeze mowiac wolalabym cos blizej domku.. :] NO ALE COZ... narazie zbieram informacje -
lukasch
na uw jest np. studium europy wschodniej - http://www.studium.uw.edu.pl, ale stronka cieniutka -
lukasch
a co do filologii rosyjskiej na uw, to jak kogoś interesuje kultura Rosji, a nie sama literatura i babranie się w meandrach lingwistycznych, to raczej nie polecam tego kierunku. z własnego doświadczenia;) choć ponoć mają być jakieś reformy... -
Anonim
si si! radziłabym przejrzeć przed wyborem studiów program nauczania bo można się rozczarować -
Anonim
Zoe... Czy mogłabyś doradzić mi jakieś konkretne pozycje książkowe, które pomoglyby mi w przygotowaniu do egzmainu wstępnego na wspomniany prze Ciebie kierunek (filologia, kultura Rosji i narodów sąsiednich). Rochodzi się o historię i kulturę Rosji, Ukrainy, Białorusi XIX i XX wieku.
Z góry dziękuję za pomoc i serdecznie pozdrawiam. -
Anonim
eh, moje pytanie jest już nieaktualne. Sam znalazłem na stronbie instytutu.; >
Przepraszam za zaśmiecanie grona. -
Ellak
a właśnie... Rosjoznawstwo, UJ - wybiera się ktoś? przyznać się natychmiast, kto mi będzie konkurencję robił!; ) -
Anonim
ja sie wybieram na warszawska rusycystyke, pewnie mi na wstepie podziekuja za wspolprace, ale sprobowac zawsze mozna; ) -
Anonim
Hej! Ja narazie jestem w 2 klasie LO, ale już zaczynam mysleć o studniach. Też chciałabym się wybrać na filologię rosyjską, ale nie sądzę żeby mi się udało. Musiałabym napisać maturę jak najlepiej, a po zaległościach z gimnazjum, będzie mi bardzo trudno. Mam prośbę. Czy jest tu ktoś, kto biegle mówi po rosyjsku?! Chciałabym, aby ktoś sprawdzał mi wypracowania (nie szkolne), abym mogla widzieć, gdzie robię błędy. W ten sposób chciałabym się przygotowywać do matury. -
lukasch
http://www.grono.net/user/pubcomm-s...
tak a propos polecam to grono:) -
lajt
" a właśnie... Rosjoznawstwo, UJ - wybiera się ktoś? przyznać się natychmiast, kto mi będzie konkurencję robił!; )"
no to ja się zgłaszam :-) -
Anonim
Można iść na jakiekolwiek studia i wyjechać na wymianę na Uniwersytet Lermontowa w Moskwie. Wiem, ze prowadzi on wymianę z wieloma warszawskimi uczelniami.
Życie w Moskwie polecam każdemu. Nieprawdąjest, ze wszystko jest tam 3 razy drozsze niż w Warszawie - wszystko zalezy od tego gdzie i co kupujemy. -
Marcin
nie wiem jak to teraz jest ale jak ja zdawałem na rusycystykę UW to bardziej liczyła się znajomość polskiego niż rosyjskiego... pytania rosyjskie były w stylu cziem ty uwliekajeszsia??/ kakie knigi czitaesz? rasskaży o swojej familii itp itd czyli taki lajcik; )
a pytania z polskiego ... to był hardcore; )
... typu: impresjonizm u żeromskiego, podmiot liryczny w poezji mickiewicza i puszkina, everyman u różewicza...
ale jakos mi sie udało :0
no ale potem mi sie jeszcze lepiej udało i w końcu jestem gdzie indziej; P -
Anonim
witam
no cóż... nie wiem nic o filologii na UW, ale u nas (UŚ) rzeczywiście większość czasu zabierają studia filologiczne a nie językowe a tym bardziej (ich, nie daj boże) kulturoznawcze. Jak na ironię, kierunek "rosyjski od podstaw' ma przedmiot pod tytułem "wiedza o Rosji"... chociaż, słyszałam, że oni tam nic nie robią...
egzamin był pisemny, w formie testu. Spokojnie mógł go zdać każdy, kto przerobił 3 części "Wstrieczi".
A co do UW, studiuje z nami dziewczyna, która na UW nie zdała... więc widocznie u nas jest dużo prościej... a może po prostu tak wyszło.
Z 33 osób na kierunku zostału juz tylko 23 i dalej sie kruszy; p
Ogólnie, to studiuje się tu nieźle... najgorszy egzamin jeszcze przede mną, wic nawet nie wiem czy długo tu zostanę :]
Pozdrawiam wszystkuch "filologów" -
Anonim
ja studiuje filologie rosyjska(2 rok) na uw i musze przyznac,ze nie jestem do konca zadowolona-nudy:(wprawdzie moj rok idzie nowym programem,ale nie wyglada on tak,jak powinien wygladac-bardzo malo jest o kulturze,a jesli pojawiaja sie jakies ciekawe zajecia,to trwaja tylko jeden semestr...moim zdaniem,za duzo jest gramatyki i przedmiotow teoretycznych,a za malo praktycznych.takze radze sie porzadnie zastanowic.polecam rosjoznawstwo na uj-na pewno znacznie ciekawsze od rusycystyki
- 1
- 2
- Przeglądaj grona w kategorii Podróże i Turystyka
- Przeglądaj grona w okolicy Rosja
- Załóż własne grono tematyczne
|
|
Умом Россию не понять, Аршином общим не измерить: У ней ...