rosyjski czyli русский язык :) [4627]

Zapisz się
Dodaj kartkę Dodaj bana
Powód wlepienia kartki
Wybierz wątek docelowy z listy lub wpisz jego ID
  • Anonim

Czy sa osoby w wieku 16-18 lat ktore biora udzial w olimpaidzie z rosyjskiego?
  • K8

jezeli chodzi Ci o XXXIX Olimpiade to ja;)
  • jl

a wiesz może co było na tegorocznym etapie szkolnym?
  • Anonim

ej ja biore udzial w tej olimpiadzie i mam pytanie: do kiedy trzeba wyslac ankiete o uczetnictwie do Wawy???? Prosze odpiszcie bo ja bez kitu nie wiem <???> :)
  • Anonim

Ja biorę! Ale dopiero w przyszłym roku... niestety moja nauczycielka za późno się obudziła :P

Ale życze powodzenia wszystkim którzy przystępują w tym roku; )
  • RESET

pisaliście etap szkolny?
    wg mnie prościutki, gdybym tylko była w trzeciej klasie, niestety to dopiero drugi rok nauki
  • Anonim

w drugiej klasie tez mozna pisac olimpiade... moja kolezanka w pierwszej klasie byla finalistka i maturke z ruska ma juz z glowy:))) wiec jak? ktos wie cos dokladniej na temat daty wyslania ankiety????
  • Madzia*

no oczywiscie ze mozna w drugiej klasie, ba, nawet w pierwszej
  • Jusia

ja w poniedziałek będę pisać etap szkolny:) rok temu malutko zabrakło, żeby przejść, może tym razem się uda...
  • RESET

etap szkolny nie był czasem w ten poniedziałek?
  • RESET

>Joanna napisała:
    >a wiesz może co było na tegorocznym etapie szkolnym?
    >

jak zwykle, zdania i do nich powstawiać:
    przymiotniki w stopniu wyższym
    odmienione rzeczowniki
    czasowniki w trybie rozkazującym
    itd

przetłumaczyć zdania
    chyba z 10 zadań zamkniętych
    i chyba 5 takich krótkich opisowych, czyli np: zamów u kelnera posiłek złożony z dwóch zdań, albo coś w tym stylu
  • Anonim

a czy ten etap szkolny to jest taki sam dla calej Polski? czy nauczyciele go ukladaja? bo ja np. mam we wtorek i mam do przeczytania 3 ksiazki po rosyjsku i bede z nich odpowiadac < ??> wiec jak to jest?
  • RESET

to mówimy o dwóch różnych rzeczach w takim razie ^^
  • Anonim

http://www.ir.uw.edu.pl/ojr/?src=re...
    2.1. Eliminacje I stopnia

Na eliminacjach I stopnia obowiązuje sprawdzian ustny z przeczytanych przez uczestnika w oryginale lektur własnych (pozaprogramowych), które powinny obejmować pozycje książkowe względnie materiały prasowe dotyczące tradycji i teraźniejszości kultury materialnej i duchowej Rosji.
    Przygotowanie i przeprowadzenie eliminacji I stopnia pozostaje w gestii właściwego Komitetu Okręgowego OJR, który może podjąć decyzję o zmianie formy i zakresu sprawdzianu.
  • Anonim

chyba jednak o tym samym;)
  • RESET

wiem, wiem, właśnie znalazłam.

ja pisałam to
    http://www.ir.uw.edu.pl/ojr/tresci/...
    (tegoroczny, a nie z '88/'99)
  • RESET

właśnie nie, to nie to samo, szkoda, że o tym konkursie z lekturai do czytania nie wiedziałam -.-
  • Anonim

to jest arkusz eliminacji okregowych a one sa dopiero - 26-27 stycznia 2008 r. ..... :)) ja juz nic nie wiem:)
  • Anonim

to nie jest konkurs tylko 1 etap olimpiady.... chyba:)
  • RESET

ale ja o etapie szkolnym mówiłam, ten arkusz wrzuciłam, by wiadomo było o którą olimpiadę chodzi

Usuń wpis
    Odpowiedz
    dobra, ustalone: to dwie różne olimpiady i tyle :)

/oj tam, konkurs, olimpiada - you know what i mean/