-
♥асенька♥
Zdawał ktoś z was może na certyfikat z jezyka rosyjskiego? Jeśli tak to czy był trudny? Gdzie można zdawać? -
АНЭТА ДОМАНЬСКА
ja zdaje w czerwcu tego roku wiec jeszcze nie wiem czy jest trudny;)
jak zdam to opowiem jak bylo
pozdrawiam :D -
♥асенька♥
:) Z tego co patrzyłam TRKI -1 nie jest trudny i można przystąpić do niego bez przygotowania. Ty zdajesz TRKI-1 TRKI-2 TRKI-3 TRKI-4. Chodziłaś na kurs przygotowawczy Aneta? -
АНЭТА ДОМАНЬСКА
zdaje 1 TRKI
chodze na kurs przygotowawczy organizowany przez moj uniwersytet
ale z tego co slyszalam to w prawie kazdej szkole nauki jezyka rosyjskiego jest taki kurs
-
-
Anonim
ja zdawalm już egzamin ale ja przez instytut puszkina w moskwie chodziłam na kurs do ronika w warszawie(przy rosyjskiej ambasadzie) a egzamin pierwszy to jest raczej banalny:) także spoko pozdrawiam -
♥асенька♥
A dawno zdawałaś? I zdawałaś tylko TRKI-1 czy te dalsze. :) Ja widziałam TRKI-1 egazmin ten w necie ogladałam i jedynka wydaje się łatwa ...:)) A jakbys cos dokładniej powiedziała byłam wdzieczna; ) -
A ma ktos linki do jakichs przykladowych testow? Mnie interesowalby TRKI 3 lub 4.
-
Anonim
hej:) ja zdawałam tzw postparagowyj który przeliczyli mi na TRKI 3 w tym RONIKu mozna nabyć takie przykładowe testy i samemu sie sprawdzić u mnie najtrudniejsza była chyba tzw. słuchanka i egzamin ustny u rosjanki reszta naprawde jest do opanowania pozdr. -
Anonim
-
♥асенька♥
Dla mnie mówienie po rusku jest dwa razy prostsze niż pisianie. Może dlatego że jak uczyli mnie rosyjskiego to wiecej ze słuchu niż z pisania :) Ale ogołem testy co robiłam z TRKI sa łatwe do 3 poziomu niestety 4 nie jest dla mnie zbyt łatwy i z nim mogłabym miec kłopociki. Ale najgorsze jest to ze chcac czy nie 2,3,4 trzeba zdawac przez kursy bo inaczej nie dopuszczaja :(( -
Anonim
Z tego co ja wiem to poziom 3 jest taki sam jak poziom 4 tylko 4 obejmuje dodatkowo wiedze o sztuce kulturze i miastach Rosji A ustny jest trudny bo ocenia Cię w sumie osoba która zwraca uwage na akcent w danych słowach poprawność wymowy a nie tylko samo mówienie:) (dodatkowo nagrywaja Cie na dyktafon i tak samo jak część piemna to i ustna sprawdza komisja w ROSJI)Moja kumpela zdawała bez kursów dopuscili bez problemów tyle ze zdawała TRKI2 -
♥асенька♥
;) Bynajmniej wiesz mi jest łatwiej gadać z akcentem niż pisac ale to kwestia jak cie uczyli ruskiego. Mnie zawsze uczyli od :) mowy a pisania miało ale nie wiem sama .....:)) Ja tam zawsze gadac wolałam ale ja to zawsze odmienny człowiek jestem od reszty :)) -
Kurcze, a ja wole pisac, niz mowic, akcentujac odpowiednio dane slowa :P I co teraz? :D
-
Anonim
na UW w Warszawie otworzyli centrum egzaminacyjne TRKI, zdawalem w czerwcu TRKI-3 bez kursu. Egzamin meczacy, bo tewa caly dzien i raczej trudny, szczegolnie sluchanie, bo puszczaja fragmenty jakichs filmow prehistorycznych i nic nie slychac...Ustny mi poszedl najlepiej i w sumie zdalem :-) aaa....cena to 400 zł -
Anonim
Tez zdawałem na UW. Od tego roku maja być kursy przygotowujace w SzJO UW do egzaminu TRKI. Ja zdawałem TRKI2 mam sporo testów z gramatyki i przykładowych egzaminów. Fajne jest to że jak zdajesz np. TRKI3 i nie zdasz to procenty przeliczają ci na certyfikat z poziomu niżej czyli dostajesz TRKI2. Takie koło ratunkowe. Też uważam że meczacy ten egzam. Zaczął się chyba o 1030 a o 1920 wyszedłem z ustnego. [ale normalnie ustny robia nastepnego dnia]. Jakby ktoś chciał ksernąć jakies materiały to kontaktujcie się od 17 października. -
Gosia K. (pani prezes)
A z czego najlepiej się uczyć? Nie ma chyba żadnej książki do tego, prawda? Ja chciałabym zdawać TRKI 3. Gdyby ktoś miał testy to chętnie się zapoznam;)
Aha i mam jeszcze pytanie dla osób z UW. Jak ma się TRKI 3 do poziomu trudności egzaminu certyfikującego UW na C1? Trudniejszy, łatwiejszy, inny? -
Anonim
w sumie to powinien byc taki sam poziom...ale moim zdaniem, egz certyfikujace na UW na wysokim poziomie nie sa...
nie ma ksiazki, ja sie z niczego nie uczylem, w sumie to nawet nie wiadomo, czego sie uczyc...poziom 3 to juz jest taki poziom, ze albo umiesz jezyk bez przygotowania i wkuwania, albo nie...ale polecam! -
Mateusz Kowalow
Egzaminy na certyfikat państwowy TRKI na poziomie B1, B2, B2+ w biznesie, C1 i C2 języka rosyjskiego, organizuje centrum Bajkał w Krakowie. Wiem, bo mam przyjemność pracować jako lektor języka w tejże placówce i gorąco polecam :) Dodatkowo są i wyjazdy na 2-tygodniowe kursy językowe za granicę (ok. 2500zł z przelotem, zakwaterowaniem w hostelu, kursem, programem wycieczkowym i bodajże śniadaniami). Zajecia już na poziomie A2 prowadzone są przez native-speakerów. Zdecydowanym atutem są małe grupki prowadzone w wesołej, naprawdę specyficznej atmosferze. Jak dla mnie praca w super zespole wykwalifikowanych i entuzjastycznych osób, jak dla kursantów – dobrze zorganizowana nauka z ciekawym, a co najważniejsze, bardzo użytecznym programem. Szokujące są też ceny jak na cały semestr nauki - ok. 600 zł. Dla przykładu w Empiku za semestr trzeba wyłozyć koło 1000 zł (zdarzało się nawet 1300 zł). Według mnie cena jest kosmiczna/ to takie moje subjektywne zdanie; ) Matwiej Kowalow