ROWER |®wery| ROWERY [8114]

Zapisz się
Dodaj kartkę Dodaj bana
Powód wlepienia kartki
Wybierz wątek docelowy z listy lub wpisz jego ID
  • |"upHILL" ®|

W ramach programu uporządkuj nasze grono zakładamy temat zbiorczy dotyczący wszelkich napraw związanych z rowerami, a także lista serwisów w których warto zostawić swój rower.

Zachęcam do wklejania swoich postów, pytań...
  • Ziat

Świetnie się składa, gdzie w centrum Wawy można teraz (niedziela, 13) kupić i zmienić dętkę?
  • |"upHILL" ®|

Możesz kupić w Decathlonie.
    Może też serwis będzie czynny.
  • Anonim

beznadziejny pomysł z takim zbiorczym tematem. jeśli ktoś będzie chciał znaleźć w przyszłości rozwiązanie swojego problemu za pomocą funkcji "szukaj w wątkach" znajdzie najprawdopodobniej ten wątek z dużą ilością wpisów i podstron. zmarnuje mnóstwo czasu na znalezienie informacji. bardzo możliwe, że nie wytrzyma tylko założy nowy temat.
    takie robienie porządków tylko wprowadzi większy bałagan. nie rozumiem też zamykania innych wątków, które żyją i są na konkretne tematy. po to wymyślono coś takiego jak wątki żeby kategoryzować problemy, a nie wrzucać wszystko do jednego wora.
  • !!! marecki !!!

Zajmuje sie regeneracja ( malowaniem ) porysowanych, zniszczonych ram rowerowych.
    Farba w technice lakieru proszkowego, czyli najtrwalszego powszechnie dostepnego na naszym rynku.
    Koszt malowania to 50zł gdy niema na ramie lakieru, i 100zł gdy ow lakier trzeba bedzie najpierw sciagnac.
    Przyjmuje zlecenia z warszawy
  • AdaM LSTR

>Ziat napisał
    >Świetnie się składa, gdzie w centrum Wawy można teraz
    >(niedziela, 13) kupić i zmienić dętkę?

kupic w decathlonie a wymienic?? samemu:P cena wygurowana bo0,000000zł ale opłaca się;)
  • ''Bartosz''

no a ja jestem mistrzem suportów...przez sezon tamten wymieniłem ich 7 a teraz po niecałe 400km mam juz 2 rozsypany. i tu powstaje pytanie jaki mam kupić aby wytrzymał troche wiecej?? teraz mam truvativa za około 90 zeta i wytrzymał 250 km;/
  • |"upHILL" ®|

>rotaliator napisał
    >beznadziejny pomysł z takim zbiorczym tematem. jeśli ktoś
    >będzie chciał znaleźć w przyszłości rozwiązanie
    >swojego problemu za pomocą funkcji "szukaj w wątkach"
    >znajdzie najprawdopodobniej ten wątek z dużą ilością
    >wpisów i podstron. zmarnuje mnóstwo czasu na znalezienie
    >informacji. bardzo możliwe, że nie wytrzyma tylko założy
    >nowy temat.
    >takie robienie porządków tylko wprowadzi większy
    >bałagan. nie rozumiem też zamykania innych wątków,
    >które żyją i są na konkretne tematy. po to wymyślono
    >coś takiego jak wątki żeby kategoryzować problemy, a nie
    >wrzucać wszystko do jednego wora.
    >

Drogi użytkowniku, jesteś przykładem powiedzenia: "Ile głów tyle zdań".
    Pomysł zrodził sie w głowach użytkowników którzy prosili o porządki w gronie.
    Temat naturalnie będzie odświeżany tak by nie był wielkim tasiemcem.
    Tematów mówiących o skrzypiącym rowerze powstawało całe mnóstwo tak jak i "gdzie naprawiać" jak naprawiać.
    Taki temat zazwyczaj charakteryzuje sie tym iż pytająca osoba oczekuje w krótkim czasie odpowiedzi. Potem już temat zasypia i często wcale nie jest odnajdowany.
    Myślę że przyzwyczaisz sie do zmian z czasem, a może je polubisz. I nadal będziesz aktywnie uczestniczył w życiu grona.

Wszystkie pytania i propozycje przyjmuje na priv. Post użytkownika "rotaliator" potraktuje wyjątkowo i go zostawię.
    Inne nie posty tego typu zaśmiecające temat będą usuwane.
  • |"upHILL" ®|

>BarTuŚ napisał
    >no a ja jestem mistrzem suportów...przez sezon tamten
    >wymieniłem ich 7 a teraz po niecałe 400km mam juz 2
    >rozsypany. i tu powstaje pytanie jaki mam kupić aby
    >wytrzymał troche wiecej?? teraz mam truvativa za około 90
    >zeta i wytrzymał 250 km;/

Jaka charakterystyka jazdy?
    Pod jaką korbę?
  • I'm Specialized

Moze truvative Giga pipe team dh albo team sl??
  • BeBech ( とかげ )

Polecam serwis/sklep "Happy Bike" na Powstańców Śląskich 69. Można bez strachu zostawić rower.
  • Blaise

Mam zamiar dopompować damper Fox Float RL, ale w pobliżu mam jedynie serwis Rock Shox'a, nie ufam im za bardzo jeśli chodzi o Foxy czy Bombery, a więc:

Wiem że ciśnienie nie może przekraczać 300psi (zalecenia producenta z manuala w necie)

Czy są jakieś nietypowe wymagania co do ciśnienia?

...lub też inne haczyki
  • M jak Mieszko

Huh, dopompowac damper to chyba nie ma jak tego zepsuc, najlepiej miec swoja pompke, ja kupilem Topeak Master Blaster, po prostu nakrecasz na wentyl i pompujesz, tylko dobrze jakbys zobaczyl do manuala, jaki jest zalecany SAG w damperze do Twojej masy, u mnie np to bylo 8-13mm, czyli pompowalem do tad az ten taki gumowy O-ring po tym jak sobie siadlem na rower i zsiadlem byl w odopowiednim miejscu. Naprawde ciezko jest cos przy tym zrypac, zreszta moze to zalezy od dampera, ale ja moge swojego napompowac do 280psi, mam dobite na 210 i kolega ktory wazy ok 76-80kg nie mogl za bardzo go ugiac... Takze za duzo nie napompujesz, nic nie powinno wybuchnac w twarz itp :-) Jedyne co, to moze dopompuj ok 10psi wiecej niz Ci pasuje, bo przy odkrecaniu pompki troche powietrza zawsze zejdzie. Tyle jesli chodzi o pompowanie :-) Takze gdziekolwiek maja porzadna pompke do amortyzatorow, tam sobie mozesz dopompowac... Warto miec jednak swoja pompke :-]
  • Blaise

wiem, że pompowanie to raczej pikuś, ale wolę mieć swoją porcję wiedzy zanim pójdę do serwisu, który foxami się raczej nie zajmuje; )

Pompke kupuje w przyszłym tyg, chyba rock shoxa, mają ją chyba za 130zł
  • M jak Mieszko

Dobrze jest kupic pompke, ktora bedzie miala skale zaczynajaca sie od 0, bo np w bomberach masz niskocisnieniowe sprezyny powietrzne i przy 60psi ja z moja sluszna postura nie bardzo moglem ugiac ten widelec, a w moim Topeak skala zaczyna sie od 60 wlasnie, wiec wszystko co ponizej 60psi to pompowanie na wyczucie i zgadywanie; -) Mi tam to bez roznicy, bo w Duke`u mam normalne sprezyny powietrzne, a kobieta zmienila swojego powietrznego Exr na mojego starego Mx compa ze sprezynami stalowymi. Takze jak myslisz o kupnie bombowca, to pamietaj, zeby juz teraz kupic odpowiednia pompke :-)
  • Maniek

siema mozecie pomóc mi lub powiedziec jak dobrze wycentrowac koło domowym sposobem bo mam bardzo duzy problem z tylnim kołem po zdezeniu z samochodem jest całe pogiete i nie mam juz tylniego hamulca a temat moze nawet byc kazdy pisze to co mu jest potrzebne a przy okazj mozna dowiedzec sie czegos cieawego pzdr dla załozyciela
  • M jak Mieszko

Zalezy jak mocno przywaliles, bo jak masz tylko centre na boki, to moze dasz rade sam to zrobic, pod warunkiem, ze masz klucz do szprych (kolega robil widelcem, mozna kombinerkami, ale niszcza sie nyple, a klucz wyjdzie Cie prawie tyle co centrowanie :-))

http://www.cyfronet.pl/rowery/centr...

tutaj jest krotki poradnik jak to zrobic, ale jesli masz jeszcze bicie gora dol na obreczy, czyli zrobiles sobie jajo z kola, to lepiej podjedz do sklepu rowerowego zeby Ci to zrobili na centrownicy, a jak porzadnie przywaliles i obrecz dostala niezle po dupie, tak ze sie nie da wyregulowac zeby hample dzialaly, to tym bardziej uderz do sklepu; -P
  • |"upHILL" ®|

>BarTuŚ napisał
    >><Now"SOL"®> napisał
    >
    >>Jaka charakterystyka jazdy?
    >>Pod jaką korbę?
    >
    >jazda to ostra napier... po lasie,łace,błocie i nieraz
    >deszczu. a korbe mam truvativa x-flow na kwadrat.Co lepiej
    >kupic zeby tak sie nie sypało??
    >

Ja też czasem klnę, ale tu ograniczajmy sie do niezbędnych słów!

Bartek zasugerował bym tobie zmianę korby na coś bardziej odpowiedniego to tego typu jazdy. http://www.harfa-harryson.com.pl/fn...
    przejście na ISIS z suportem truvativ Howitzer Team jest to rozwiązaniem.
  • Maniek

dzieki chyba raczej zapłace te 20 zł za centrowanie i niech zrobią to dobrze

a przy okazj jak juz moge to wiecie jak wyregulowac jeszcze przerzutki bo mam co 2 bieg na tylniej kasecie
  • Redneck

>BarTuŚ napisał
    >><Now"SOL"®> napisał
    >
    >>Jaka charakterystyka jazdy?
    >>Pod jaką korbę?
    >
    >jazda to ostra napierdalanka po lasie,łace,błocie i nieraz
    >deszczu. a korbe mam truvativa x-flow na kwadrat.Co lepiej
    >kupic zeby tak sie nie sypało??
    >

http://allegro.pl/item196668918_tru...
| |

"ROWERY" Czyli forum Gronowe o DwÓch kÓłkach i o wszystkim co z nimi związane. Witamy i zaprasza...

Fotki

Miejsca grona (6)