ROWER |®wery| ROWERY [8114]

Zapisz się
Dodaj kartkę Dodaj bana
Powód wlepienia kartki
Wybierz wątek docelowy z listy lub wpisz jego ID
  • Conquistador

miałem Pythona ale w wersji Air Light na dętke, oponki bardzo uniwersalne z tendencją w umiarkowany teren - bieżnik nie jest za bardzo 'wylajtowany' więc oponka daje spokojnie radę. Minusem jak dla mnie był stosunkowo mały balon - przez co Pythony słabiutko tłumią. Waga umiarkowana - srednia pólka. Na plus może być cena - na allegro dosc czesto zdarzają się nówki już od 80-99zł, Tubelessy też widywałem po okazyjnych cenach. Na trasy z przewagą asfaltu, tudzież twardsze 'szutrówki' istnieją napewno lepsze i lżejsze oponki, jak choćby wyzej wspomniane Race Kingi (notabene bede miec niebawem do opylenia parę Race Kingów w wersji Supersonic 2.2 - ok 65-70% bieżnika) Podejrzewam ze charakterystyka wersji Tubeless nie rózni sie zbytnio od Air Lightów.
  • BeBech ( とかげ )

Za ile te Kingi?
    Co do różnic pomiędzy dętkowymi a tubelesiami, warto spróbować jednego i drugiego, czuć różnicę; )
    Może Pythony są wyjątkiem, ale nie sądzę.
  • Conquistador

nie jezdziłem jescze na tubulessach i własnie cały czas sie zastanawiam jaka jest róznica... Supersonic'ki puszczę za jakies 90zł/szt. - przednia opona ma jeszcze resztki wąsów, w tylnej po tym sezonie wąsy sie starły...
  • BeBech ( とかげ )

Uuu Panie, cenisz się :P

różnica dla wprawnego rowerzysty jest bardzo duża, polecam. Ja do roweru ścigowego już nic innego nie założę
  • Conquistador

ale w jakich aspektach ta róznica? tłumienie? trzymanie w zakętach? mniejszy opór?

Co do Race'ów zważywszy, że jedna na allegro kosztuje minimum 120zł plus koszta wysyłki - na komplecie można zaoszczedzić ok 75 złociszy, a można cos jeszce urwać; )
  • BeBech ( とかげ )

Spróbuj, sam zobacz, przekonaj się jaka jest różnica; )
    Dla mnie, nie bacząc na opinie innych spostrzeżenia innych rowerzystów, od razu odczuwalne różnice tkwią przede wszystkim w mniejszych oporach. Inna konstrukcja opony, brak dętki, inna praca przekłada się na zdecydowanie lepszą charakterystykę jazdy w terenie (i nie tylko). Opona zdecydowanie lepiej układa się do podłoża, lepiej pracuje a możliwość stosowania niższych ciśnień też robi swoje. Logicznie to wszystko przekłada się na lepszą kontrolę na zakrętach i efektywność na podjazdach.
    Minusami opon dla mnie jest jedynie ich masa i cena, ale swoje RK Tubeleś mam 1,5 sezonu i są totalnie jak nowe, więc kosztami się nie martwię, a masa... Wcześniej, przed zmianą na bezdętki jeździłem na zestawie opona+dętka ok. 540 gramów, teraz sama jedna RK waży ~630 g + 40g mleczko (zapobiegawczo). Gdybym nie wiedział że to rózne wersje opon i co to za opony w ogóle, stwierdziłbym że ta pierwsza jest cięższa i ma agresywniejszy bieżnik...
    Jak zjadę te Tubeless'y (co chyba szybko nie nastąpi, bo trwałość tych opon jest po prostu... podejrzana...), zamierzam spróbować dość powszechnie stosowanego rozwiązania, czyli lekka opona i... i już :) wtedy zysk na oponach w moim przypadku to 450 gramów :) ale przy RK (i mleku) zostaję na pewno
  • Conquistador

wynikało by z tego ze teoretycznie zysk wagowy na oponie+dętka wynosiłby srednio ok 100g na jednym kole - jesli gotowy tubuless wazy ok 650-670g a najlzejsze opony (nie mówię tu o papierówkach dobrych jedynei na asfalt) w granicach 450-470g + te miniimum 100g na dętke co daje łącznie 550-570g
    To z jednej strony spory zysk wagowy, szczegolnei uwzględniajac ze koła to waga rotacyjna roweru, z drugiej zaś nie az tak duzo patrząc na niewątpliwe plusy takiego bezdętkowego zestawu... trudny wybór w gruncie rzeczy
  • BeBech ( とかげ )

Owszem, trudny, ale z tego co wiem, to raczej nikt nie wraca do dętek potem :) Szczególnie, że dziś już Universal Standart of Tubeleśś jest szanowany przez wszystkich producentów, jakość obręczy jest znakomita a opony też poszył technologicznie do przodu. Kiedyś opona bezdętkowa o wadze 600 gramów to było marzenie... Dziś to średnia liga; ) Ale jak dla mnie wożenie opon po 630 gramów z oplotem 330 TPI, idealnie wykonanych z rewelacyjnej mieszanki to same plusy :) A dodając to, że wydają się o wiele lżejsze podczas jazdy niż odpowiedniki 450-gramowe (+92 g dętka w moim przypadku), to już w ogóle...
    Mam nadzieję, że mój plan na przyszłość czyli RK 2.2 Supersonic + mleczko będzie jeszcze lepszy :) Choć mam pewne obawy co do charakterystyki, no ale się zobaczy, pewnie za 2 sezony
  • stanislaw makowski

szukam nowej oponki ULTREMO R1 scwalbe 23-622 / 700*23c/ 6,0-10,0 bar 85-145 psi czerwona do rowerku 2denger-szosowy
  • BeBech ( とかげ )

Szukasz nowej, używanej, w sklepach stacjonarnych, internecie, w domu... ?
  • Conquistador

napisał że nowej... :P
| |

"ROWERY" Czyli forum Gronowe o DwÓch kÓłkach i o wszystkim co z nimi związane. Witamy i zaprasza...

Fotki

Miejsca grona (6)