-
Anonim
witam, kupiłem niedawno akwarele w kostkach, nigdy wcześniej nie malowałem tymi farbami i nie wiem za bardzo jak się do tego zabrać... niby coś już próbowałem ale nie wychodzi zbyt dobrze.
czy macie jakieś rady jak nauczyć się malować akwarelami?
znacie może jakieś kursy? albo kogoś kto prywatnie nauczy mnie tej techniki?
czy wypożyczenie książki na ten temat i uczenie się samemu ma sens?
proszę o odpowiedzi :) -
paulina
yyy, a z czym dokładnie masz problemy? poogl;adanie albumów ma sens. Może jak poćwiczysz to w końcu sie uda? -
Anonim
z tym ze nie wiem jak uzyskac swiatlo cien przestrzen gdzie dawac wiecej farby gdzie mniej ile wody jak mieszac kolory -
Nefertina
eksperymentuj, popodglądaj prace innych, przejrzyj tutoriale...
ilość wody zależy od odcieniu farby jaki chcesz uzyskać, a mieszanie kolorów to metoda prób i błędów - mieszasz aż uzyskasz kolor który ci odpowiada. Przede wszystkim maluj :D Akwarela jest trudna ale naprawdę cudowna -
-
Nefertina
http://www.akwarela.fora.pl/ tu możesz znaleść wskazówki i porady -
paulina
musisz zacząć bardzo rozwodnionymi farbami, bardzo jasnymi. Najlepiej zacząćmalować najciemniejsze rzeczy, i stopniowo wzmacniać.
jak uzyskać przestrzeń? np. to co jest na dalszym planie malować jaśniej, delikatniej i bez szczegółów. Pooglądaj jakieś dobre akwarele, i przyjrzym się im dokładnie. -
adamszuniewicz
-
Rafał Rudko
-
Tomasz Byyyt
Akwarela cudowna i najtrudniejsza z technik. Ale spoko. Ćwicz i jeszcze raz ćwicz. Nie martw się jak coś nie wyjdzie. Ja uwielbiam Fałata i jego akwarelami bardzo dużo się inspiruje. Polecam pozycje w taniej książce np. na Grodzkiej w Krakowie. Sporo pozycji i w dobrej cenie. -
Anonim
Ja maluję od 40 lat akwarelą i wiem, że jest to jedna z najtrudniejszych technik malarskich. Zapraszam na mój profil mam tam kilka akwarelek. Może podpatrzysz coś ? Pozdro. Zbyszek -
Gutekfiutek
Na blogu tego pana jest mnóstwo fotek z faz malowania akwarelą
http://nathanfowkes.blogspot.com/se... -
Anonim
Zgadza się lubię się dzielić moimi sposobami i rozwiązaniami. Może się przyda początkującym ?