Rysunek, Malarstwo, Rzeźba [1926]

Zapisz się
Dodaj kartkę Dodaj bana
Powód wlepienia kartki
Wybierz wątek docelowy z listy lub wpisz jego ID
  • to ja

czy ktoś zna dobre farby do malarstwa ściennego?
  • magda pawlak

akryl i oleje:)
  • Anonim

jak najbardziej akryl no i olejne...

z innymi lepiej nie eksperymentować, bo skutek może być mizerny.
    trwałość i jakość "malunku" może być bardzo słaba.
  • Łukasz Radziszewski

a o canach, to chybaście zapomnieli, co? :)
  • Anonim

ja tam też jestem za akrylem :) u mnie się dobrze trzyma ^^
  • Moll

A może ktoś się pochwali owym ściennym malarstwem?:) Jakieś fotki?

Ja pamiętam tylko jeden swój ścienny wyczyn. Namazany w wieku lat ok. 14 jakiś czas przed remontem swojego pokoju na ścianie nad łózkiem. Malowidło przedstawiało 2 Obcych z jakąś zmutowaną panią i wulkan w tle, a zrobione było nie czym innym tylko wszelkimi kredkami jakie tylko znalazłam w domu;D Obrazek żył krótko, ale za to wspominam miło tę radosną twórczość;)
  • kot

Ja maluję po ścianach plakatówkami + lakier do włosów w sprayu dla utrwalenia
    i wszystko trzyma się dobrze(macie pozdrowienia od moich ścian)

Kredki ołówkowe też są całkiem niezłe, z tym że trzeba się trochę nasiłować; D
  • Anonim

>Moll napisała:
    >A może ktoś się pochwali owym ściennym malarstwem?:)
    >Jakieś fotki?
    >
    >Ja pamiętam tylko jeden swój ścienny wyczyn. Namazany w
    >wieku lat ok. 14 jakiś czas przed remontem swojego pokoju
    >na ścianie nad łózkiem. Malowidło przedstawiało 2
    >Obcych z jakąś zmutowaną panią i wulkan w tle, a
    >zrobione było nie czym innym tylko wszelkimi kredkami jakie
    >tylko znalazłam w domu;D Obrazek żył krótko, ale za to
    >wspominam miło tę radosną twórczość;)

skoro tak nalegasz:P
    ale coś mi się wydaje że widziałaś już chyba u mnie;)
    robiony akrylem na CHROPOWATEJ scianie. parę pędzelków poszło w zapomnienie...;D
    ale efekt super;)
  • Moll

>Beatha wrote:
    >skoro tak nalegasz:P

No warto, żeby świat zobaczył;)

>ale efekt super;)

I jak skromnie;D A tak serio efekt imponujący:) Gratuluję:)
  • Anonim

do malarstwa sciennego polecam tempere karmańskiego jako podklad ktory po wyschnięciu trzeba powerniksowac , na to juz farby olejne moga byćtanie renesansa albo ferrerio. niepolecam chinszczyzny bo po roku będzie żal; ) nie jest wcale drogo zapewniam. co do olejów polecam amsterdamy w tubach 200mml sa wydajne i jest ich dużo. tuba ok 18pln jak pamiętam
  • Majnert

chciałbym sobie w pokoju na ścianie namalować takie coś:
    http://grono.net/chat/#gallery/phot...

jak widać szkic już mam. przeniosę go w jakiś sposób na ścianę no i pojawia się problem. czym to pomalować? zaznaczę że z malowaniem farbami to mam tyle wspólnego ile było w podstawówce na zajęciach plastyki. inaczej mówiąc - bardzo niewiele. byłbym wdzięczny za wszystkie rady, typu jaka farba, jak malować, czy zacząć od dołu czy od góry itepe.
  • voytasv5

Ja bym przerobił to na szablon a potem popryskał montaną^^Jak chcesz żeby było elegancko to kup mtn94 jaki tam kolor chcesz i sru...
  • Anonim

hehe dokładnie;) albo szablon własny albo gdzieś nabyć gotowy;D ostatecznie śmigasz ołówkiem szkic na ścianie i potem lecisz farbą;) ja tak robiłam źle nie wyszło;)
  • Majnert

szablon miałem robić, ale tylko po to żeby szkic przenieść na ścianę. gdybym miał pryskać czymś przez szablon, to częsci które powinny być czarne, powinny zostać wycięte. znacznie łatwiej byłoby wyciąć białe części (tak mi się przynajmniej wydaje.) pomysł ze spryskaniem ogólnie wydał mi się dobry i chyba znacznie mniej czasochłonny niż malowanie pędzlem.
  • Anonim

Rzeczywiście może to być bardziej pracochłonne. Mojego smoka masz parę postów wyżej, był robiony bez szablonu tylko właśnie tak, że szkic na ścianie a potem jadę farbą, zajęło mi to około 5h (około nie siedziałam z zegarkiem w ręku) w tym czasie było też dużo biegania, patrzenia czy jest równo (nie polecam symetrii), poza tym robiłam po raz pierwszy takie coś, wiadomo na początku ręka jest mniej pewna niż później, co też mogło wydłużyć czas pracy. Tak czy siak życzę powodzonka i czekamy na jakieś rezultaty jeśli się zdecydujesz:)
| |

Rysunek, malarstwo, rzeźba - od strony technicznej jak i artystycznej. Mniej i bardziej doświadcze...

Fotki

Miejsca grona (0)