Szkic, rysunek. [7058]

Zapisz się
  • 1
  • 2
Dodaj kartkę Dodaj bana
Powód wlepienia kartki
Wybierz wątek docelowy z listy lub wpisz jego ID
  • P

Witajcie. Czy bawiliście się kiedyś w przerysowywanie? Ja od roku 1998 do końca tamtego roku przerysowywałem różne postacie, głównie z kreskówek. W latach 1998-2005 narysowałem takich przerysowywanek 864. Teraz, w tym roku jakoś jeszcze nic nie narysowałem. Chciałbym tworzyć coś bardziej ambitnego. Mogę podesłać parę fotek moich najlepszych dzieł. Istota tego tematu polega na tym, czy ktos już kiedyś to robił.

PS. Przepraszam, jeśli taki temat już był.
  • a

ja robilam tylko reprodukcje dzieł mistrzów (polecam wszystkim :P ) jakoś takie przerysowywanie mnie nie pociąga, wole robić swoje mazgrołki:]
  • Nat

ja wiele razy tak wlasnie robilam, patrzylam na jakas postac, tez najczesciej krskowki, i rysowalam ; :D
  • Karol'a

Nie cierpię przerysowywania... za bardzo mi to plagiatem śmierdzi... wolę realizować własne projekty, nawet jeśli efekt nie jest aż tak dobry... I odradzam przerysowywanie... Lepiej już narysować coś ze zdjęcia, niż przerysować czyjąć pracę... ale też nie powinno się smarować centralnie tego co jest na fotografi, ale jedynie traktować ją jako wzór czy pomoc... chyba, że tworzy się studium jakiegoś dzikiego zwierza, bo takiego trudno smarowac z natury; )
    Ende.
  • Anonim

czesto mi sie zdarza przerysowywać kiedy zupełnie nie mam weny, ale wole mimo wszystko rysowac "z głowy" ^^
  • P

Od pół roku nic nie przerysowałem. Dziś spróbowałem przerysować z gazety pewnego piłkarza. I coż to nie to samo co kreskówki, gdzie mam wyraźnie narysowane krawędzie. Efekt mojej pracy mi się nie podoba. Przeslę tu to zdjęcie i chciałbym się dowiedzieć w czym tkwi mój błąd.
  • Moll

Przerysowywanie - NIE! Może być jeśli chcesz ćwiczyć. Często można wtedy nauczyć się czegoś od lepszych od siebie, ale takie prace powinny lądować głęboko w szufladzie. Bo podpisanie ich własnym imieniem to zwykły plagiat. Nie masz pojecia jak wkurza człowieka gdy widzi kopię własnej pracy (najczęściej mało udaną). Takich rzeczy się nie robi.
    A co do rysowania ze zdjęć - jestem za. Np na portretach z fotki można niezłą kaskę zarobić jak ktoś ma do tego smykałkę. Ale zgadzam się z opinią, że samo przerysowanie fotki to jeszce nie to. Trzeba dać tam coś z siebie.
  • Anonim

Dla mnie to troche śmieszne bo przerysowywanie uwazam za dobra metode nauki rysunku.Tak czy siak zeby cos dobrze narysowac o ile ktos rysuje realistycznie musi byc odwzorowanie rzeczywistosci.Ja np. nie potrafie tego zrobic z głowy:)
    Chociaz mnie bardziej chodzi o przerysowywanie ze zdjec 'własnych' bądz zdjec ktore pomagają dobrze cos narysowac ,niz prac znanych artystow.
  • Moll

Nauka jak najbardziej, ale jeśli to są kopie prac innych, to lepiej niech autor zachowa je dla siebie, a chwali się tym co stworzył sam, jak juz czegoś się nauczył. Przeciw przerysowywaniu z fotek nic nie mam, ostatecznie jesli ktos lubi kreskowki... ale takie przerysowanie screen to też w pewnym sensie kopia pracy innego twórcy...
  • oasis

W przerysowywanie bawiłam się wiele lat temu, w czasie szkoły podstawowej. Na pewno w jakiś sposób ćwiczy to rękę i warsztat, ale jest mało rozwijające. I bynajmniej nie chodzi jedynie o to, że to praca pozbawiona własnego pomysłu, ale warto uczyć się samodzielne obserwować. Wtedy efekty są największe.
    Z kolei kopiowanie obrazów to jeydnie jako forma zarobkowa, poza tym monotonne i nudne.
  • Dżagódka

no niestety jak bylam mniejsza to bardzo wiele rzeczy przerysowywalam z wyobrazni nie lubie za bardzo rysowac malowac jezeli juz to uwielbiam martwa pejzaz ewentualnie kaleczyc postac...
    ale nie bardzo ochoczo podchodze do przerysowywania
  • P

Cóż, jak wspominałem, kreskówki przerysowuje się łatwo z tego względu, ze ma się wyraźnie wyznaczone krawędzie. Spróbowałem przerysować Ronaldinho. Efekt mi się nie podobał. Poniżej zamieszczam fotki. Czy widać tam, jakie popełniam błędy, czy potrzebuję treningów? Z góry dziękuję.
    http://www.fotosik.pl/pokaz_obrazek...
    http://www.fotosik.pl/pokaz_obrazek...
  • Tolek

w przerysowanie - bawie sie - ale - ze zdjec - postaci - zdjecie - jest jedyniem wyjsciem szkicu - a stan koncowy zasadniczo rozni sie od zdjecia, z ktorego zaczerpnolem "pomysl"
  • rtc

>Panek napisał
    >Cóż, jak wspominałem, kreskówki
    >przerysowuje się łatwo z tego względu, ze ma
    >się wyraźnie wyznaczone krawędzie.
    >Spróbowałem przerysować Ronaldinho. Efekt mi
    >się nie podobał. Poniżej zamieszczam fotki.
    >Czy widać tam, jakie popełniam błędy,
    >czy potrzebuję treningów? Z góry
    >dziękuję.
    > http://www.fotosik.pl/pokaz_obrazek...
    > http://www.fotosik.pl/pokaz_obrazek...

hmmm... bede szczery i zadam pytanie:
    za czy Ty nie widzisz co jest z tą praca nie tak ?
    popatrz na portrety i prace innych.

po 1. zdecyduj sie jakim stylem chcesz rysowac. jelsi komiksowo to popatrz na rysunki komiksowe i zauwaz jak rysowan da usta, oczy nos, postacie - przy pomocy jakich kresek i uproszczeń. rysunek komiksowy na to do siebie ze ma sporo "skrótów" rysunkowych. (polecam ksiazki p. Andrew Loomis'a - znajdziesz na e-mule) Np. usta sa rysowane przy pomocy 2 kresek, nos to takze przewaznie 1 - 2 kreski itd.
    Jesli natomiast chcesz rysowac bardzien "naturalnie" to nie za pomoca konturów tylko przy pomocy gry cieni. wiekszosc linii na twarzy/ciele czlowieka jest tworzona przez miesnie i ich polaczenie/zachodzenie - w polaczeniu z warstwa skory to powoduje powstanie gorek i dolkow ktore tworza cienie i polcienie

po 2. nie rysuj rysunku - rysuj człowieka - analizuj z czego wynika kazde zalamanie swiatla na koszulce - koszulka to kawalek materialu na ktorym powstaja "fale" od pedu powietrza...

dlugo by mozna opowiadac o bledach (o sylwetce i o twarzy) ale przede wszystkich podpatruj prace innych...

rtc
  • Zuo

Co do tego nieudanego ronaldihno, to poprostu skiepałeś proporcje, łapy za małe, oczy krzywe. Ogólnie może być, jeśli taki będzie twój styl, ale skoro mówisz ze ci się nie podoba, to cię chyba moge pouczyć co?
    Daj mi swój adres email, a wyśle ci kilka ebooków, o rysowaniu.
  • Anonim

Co do Ronaldihno .. Esz .. Przypatrz się na szyje i głowe .. postaraj sie następnym razem zeby wszystko było proporcjonalne .. wkładaj w to więcej serca ! nie poświęcaj rysowaniu 10 minut ! spokojnie włącz muzyke , dobre światło , ołówek i tyle .. zacznij spokojnie wiem ze to nie łatwe ale da się zrobić; ) Pozdrawiam
  • P

panekpankiewicz@o2.pl oto mój mail
  • Lucy

Nigdy nie przerysowywalam,bo to żadna sztuka wziąć kalkę techniczną i już.Niczego to nas nie uczy.
    Będąc nastolatką dużo rysowalam postaci z bajek Disneya.Odpatrywałam się z orginalu i powiększałam.
  • Zbigniew Wołkowicz

I Lucynko, dobrze to ci wychodzi twe prace są przepiękne
  • Anonim

A ja przerysowywuje. Bo to mi jakos wychodzi hehe; ) i akurat o dziwo najlepiej.
  • 1
  • 2
| |

Szkic, rysunek - cóż więcej można powiedzieć? Jeżeli rysowanie to Twoja pasja - wejdź i poz...

Fotki

Miejsca grona (0)