Szkic, rysunek. [7058]

Zapisz się
Dodaj kartkę Dodaj bana
Powód wlepienia kartki
Wybierz wątek docelowy z listy lub wpisz jego ID
  • weronika.

Ostatnio spotkałam się z dziwnym stwierdzeniem, "jeśli chcesz rysować na poważnie, zostaw tą mangę".
    To tak jakby ten styl był gorszy od innych. Jakby nie był "pożądnym" rysunkiem. Jak tak nie uważam, a co wy o tym sądzicie?
    Czy rysowanie "mangą" rzeczywiście jest gorsze?
  • Piotrek

Manga, tudzież anime, to odrębna kategoria rysowania.Moim zdaniem nie jest gorsza od innych form,a czasami jest nawet lepsza.Bo tylko w mandze możesz powiększać atrybuty ludzi,tak by się nikt nie czepiał; )
    Jednakże ma też wady(manga), a mianowicie wyrabia nawyk rysowania nieproporcjonalnych ludzi->np. dziewczyny z BibleBlack...w rzeczywistości nie wszystkie panny mają wymiary 93-68-90 :P
  • fran

wcale ze nie tylko w mandze ,zarzut w kierunku mangi polega na tym ze jest ona infantylna np.
  • Anna Maria Faras

I do tego wychodzi cala masa podrecznikow o tej zdumiewajaco cieszacej sie popularnoscia "sztuce rysowania potworkow z duzymi oczami i lezka na czole". Nie trzeba byc super-rysownikiem, zeby stworzyc postac magnowa. Co innego z tlami - i tutaj wielki uklon dla skosnookich.

Wiec dochodzac do sedna - byle milosnik anime, mangi - jest w stanie narysowac podobizne swojego ukochanego bohatera.
  • Anonim

a ja sie z tobą nie zgadzam, bo zeby stwozyc naprawde dobra i niebanalna mangowa postac tez trzeba w tym troche posiedziec. Zeby narysowac glupia prosta kreske tez trzeba cwiczyc.
  • maciek marian

Tyle tylko, że największe dzieła powstawały nie jako manga. Powstawały właśnie dzięki kreskom i liniom... Ja osobiscie mangi nie trawię... :/
  • fran

jak ktos juz troche po siedzi w rysowaniu to tez tego nie trawi ,mysle ze to dobre dla nastolatek z lukrowa pomadka albo dla lekkich pedofolow czyli cos w rodzaju japonczyka
  • weronika.

fran, no nie wiem, moja kolezanka chodzi na asp, czyli no khem, powiedzmy że "siedzi w rysowaniu", no i jakoś nie pogardza takim rysowaniem ^.^
  • Anonim

Masz rację ja chodzę do "ZPSP" (siedzę w rysowaniu) i mimo wszystko uwielbiam mang`e & anim`e...

Ja nie jestem durną nastolatką, a mimo wszystko czytam "Full Moon wo Sagashite" tu kłaniam się Arinie Tanemurze Sensei ^^

Bo to anime`e?/ manga zawiera zapewne wiele sentencji, których ty nie jesteś w stanie pojąć (kieruję te słowa do osoby powyżej ciebie), przedstawia bardzo naturalne uczucia!!! Ma też świetną kreskę... szlifowaną przez wiele lat!!! _-_
  • Anonim

Jak dla mnie to manga i anime są dla mnie takimi samymi sposobami rysowania jak np. szkice ołówkiem :) Nie rozumiem czemu ludzie najczęściej mają o nich dosyc negatywne opinie... Sama rysuję i maluję od mniej więcej 3 lat (tak na poważnie), próbowałam różnych technik, w tym tzn. japońskich. Dają one o wiele więcej swobody niż inne więc próbujcie. pozdro :)
  • Đ3F

w mandze nie ma nic złego poza tym, że manieruje "Twój styl" do tego stopnia że baaaaardzo ciężko zacząć rysować "normalnie"
  • fran

>leniuszek ^.~ napisała:
    >fran, no nie wiem, moja kolezanka chodzi na asp, czyli no
    >khem, powiedzmy że "siedzi w rysowaniu", no i
    >jakoś nie pogardza takim rysowaniem ^.^

ja tez ,i wypowiadam moje subiektywne zdanie ,uwazam ze manga zepsula japonska grafike,ideal siegna bruku
  • Piotrek

ja także siedzę w rysunku(można tak to nazwać) i ubóstwiam Mange,Anime.
    Wszystko zależy od jednostki i upodobań.Nie ma reguły.
    A i nie każdy potraf stworzyć dobrą postać...jest to naprawdę pracochłonne;P
  • Anonim

Nie powiedziałabym, że manga to 'gorsze rysowanie'... Jest po prostu inne. Muszę jednak przyznać rację LiLy_Ann, która powiedziała, że prościej jest narysować mangową postac niż realistyczną. Manga na swój sposób to część kultury japońskiej i jej wartości samej w sobie umniejszać nie można, jednak szczerze mówiąc - wiekszy szacunek odczuwam wobec twórców realistycznej sztuki, czy - jak mówicie - 'normalnego' rysowania; ], niż do twórców mangi i anime. Co nie zmienia faktu, że lubię m&a poczytać czy obejrzeć, kiedy nadarza się okazja. :)

Poza tym - Đ3F, racja - manga 'manieruje'; P Sama pare lat temu rysowałam w mangowym stylu i cholernie ciężko było mi się przestawić na 'normalny' styl...

Pozdrawiam; ]
  • rurku

od jakś 2 lat rysuje mange no i coraz lepiej mi to wychodzi, teraz jednak chciałabym rysować 'na powarznie' i to raczej trudne.. zanim zaczęłam rysować w stylu manga było o wiele łatwiej, teraz rysując 'normalnego' człowieka rysuje za dużą głowe, oczy, itp co nie zmienia faktu że kocham m&a :)
  • Anonim

>aska napisała:
    teraz jednak chciałabym rysować 'na powarznie'

Najpierw naucz się poprawnie pisać po polsku na litość boską.

______________________________ ______
    M&A ..cóż.. jeżeli rysujesz tym ..hm..stylem..?
    To znaczy, że nie masz stylu. Po prostu.. tak uważam.
    Jeżeli zamierza się iść na ASP, Politechnikę..to nie ma się szans.
    Manga nijak się ma do "prawdziwej" sztuki. (mimo, że niektóre arty mangowe naprawdę są powalające z nóg ... )

• mg

"jeśli chcesz rysować na poważnie, zostaw tą mangę" a ja myślę, że to zdanie ma wiele sensu. Manga jest poprostu nijaka a przez to tym bardziej nie warta dalszego ćwiczenia. Lepiej spróbować czegoś lepszego i w innej dziedzinie rozwijać swoje umiejętności. Też kiedyś przechodziłam fascynację mangą i zmarnowałam rok na doskonaleniu moich rysunków, co w efekcie nie przyniosło nic ciekawego.
  • weronika.

no ale jeśli rysujesz mangą to już nie możesz innymi stylami?
  • Vinishevsky

ludzie... co wy myślicie, ze mange wymyślił ktoś kto nie miał pojęcia o rysowaniu? żeby rysować porządną mange trzeba umieć w ogóle rysować, znać proporcje, perspektywę, umiejętność wydobywania głębi tp. itd. jasne można bazgrać kredkami śmieszne ludziki z wielkimi oczami i łezką na czole - tylko co z tego. czy manga jest lepszą czy gorszą sztuką? jeżeli chcesz się poważnie zająć rysowaniem to nie zaczynaj od mangi
  • Anonim

>leniuszek ^.~ napisała:
    >no ale jeśli rysujesz mangą to już nie
    >możesz innymi stylami?

Nie. Ten paskudny styl jednak wchodzi w krew.

Nie żebym nie lubił mangi i anime.. jestem wielkim fanem niektórych tytułów..ale podejście artystyczne mam inne :)
| |

Szkic, rysunek - cóż więcej można powiedzieć? Jeżeli rysowanie to Twoja pasja - wejdź i poz...

Fotki

Miejsca grona (0)