-
Unsweet Candy
-
Anonim
ja tam jestem przywiązana do Derwenta, Faber Castell i Koh-i-Noor
I teraz za co kocham każdą markę : D
Faber: ołówki, cienkopisy i w sumie kredki mają nienajgorsze; P
Koh-i-Noor: ołówki, ołówki i jeszcze raz ołówki : D ... no i oczywiście nie powiem nie kredkom Mondeluz : D
Derwent: wiadomo - kredki : D -
Anna ~
malarstwo:
pędzle; szczeciniaki i do akwareli najlepsze są z kolibri.
farby;
*tempery- normalne są z koh i nor'a, ale jeśli planujecie cos ambitnego to na sztuki farby są lepszej jakości- nie ważne jakiej firmy.
*akryle- jak powyżej, ale z większym naciskiem na sztuki.
*oleje- bez apelacyjnie Van Gogh- drogie, ok 12zł za tubkę i duże z Amsterdam'a- ok 24zł za tubkę
papier;
*do temper może być zwykły jeśli nie używacie dużo wody, ale polecam akademię- ok 4zł za brystol (100x70cm)
*akwarele- również akademia jest bardzo dobry
*akryle- może być blejtram, dykta albo zwykły papier
*oleje- są podobno specjalne papiery do malowania olejami. Ja osobiście nie polecam. Najlepszy jest zwykły blejt; )
Rysunek:
tak na prawdę ołówki, kredki, stalówki, markery, itd dla dobrego rysownika nie mają znaczenia. Osobiście używam koh i nora- ok 1,20zł za sztukę
papier może być gładki, zwykły, ale lepsze efekty daje z mała fakturką- polecam akademię :)
Rzeźba:
uczyłam się rzeźbić w blinie zwykłym, zwyczajnym nożem. Myślę, że to najodpowiedniejsza forma :)
w innych materiach nie rzeźbiłam :P -
Anonim
A kojarzy ktoś firmę sanford albo creatcolor ? Polecono mi je w pewnej książce ale nigdzie ich nie ma :( -
-
Maniek
jeżeli chodzi o materjały to nie ma sensu kupowac na początku firmowych produktów. nie nauczą was jjak rysowac. są one dla wygody wprawionych osób które wiedzą ze nimi jest im wygodnie albo dla uzyskania dobrego efektu. jeżeli o to chodzi to kupujcie tylko w sklepah z asortymentem plastycznym i tam wam doradzą.