Salvador Dali [1889]

Zapisz się
  • 1
  • 2
Dodaj kartkę Dodaj bana
Powód wlepienia kartki
Wybierz wątek docelowy z listy lub wpisz jego ID
  • Anonim

Potrzebuje interpretacji obrazu "Atawizm zapadającego zmroku".
    Czy ktoś wogóle o nim słyszał?
  • Anonim

ups...Atavizm:)
  • axis

• Anonim

i do dzieła; p
  • Anonim

hymmm:) dziekuje:)
    a czy ktos potrafi wskazać elementy brzydoty w tym dziele?
  • Anonim

to chyba oczywiste. Postac z czaszka zamiast twarzy(i wózkiem/kołem z workami przytwierdzonuym do głowy),jałowy,pustynny krajobraz typowy dla twórczości dalego w pewnym okresie...
  • Anonim

Dziekuje:) to do pracy maturalnej z polskiego dlatego pytam tych którzy interesuja sie S.Dali:)
  • harrisongoldtoe

atawizm o zmierzchu' byl jednym z obrazow Dalego zainspirowanych praca Jean-Françoisa Milleta 'Aniol Panski'

http://en.wikipedia.org/wiki/Image:...

Dali wykonal bardzo duzo obrazow bazujac na tym, nie wiem dokladnie na czym to polegalo, w kazdym razie mozna sie doszukac tego motywu w calej masie jego prac :]
  • Anonim

Ja potrzebuje zdjęć Dali & Amanda Lear, ma ktos może?:D
  • kamikadze1300

• Anonim

Witam, mam do was pytanko, wiecie może gdzie można kupić plakat przedstawiający obraz: "Most" S. Dali?
    Nie mogę nigdzie go znaleść. :( Patrzyłam na allegro i inne internetowe sklepy i jest mnóstwo plakatów z obrazami Salvadora ale akurat tego kurde nie ma a baardzo mi zależy. :(
  • ///////co?

Znaleźć. I nie mam pojęcia.
  • Marta Nowak

Mam taką małą-niemałą prośbę,czy mógłby mi ktoś podsunąć tytuły i autorów obrazów z motywem róży? Te Salvadora znam,ale z resztą to cienko =( z góry dziękuję.
  • marielle

no wiec. robie z salvadora, ze sie tak wyraze, maturalna prezentacje. temat traktuje o " roznorodnych zainteresowaniach artystycznych wybranego tworcy", wiec bylabym wdzieczna jesli ktos zna jakies opracowanie, ksiazke, rozprawke, w necie, na papierze, jakkolwiek-o jego tworczosci, bardziej nizli zyciu, a najpiekniej byloby gdyby traktowalo to o malarstwie, i filmie, i pisaniu, i rzezbieniu, slowem:wszystkim. dzieki z gory za pomoc; )
  • Pan beatjoł soul mejkin*

To moze warto kupić jego bio ? w sensie jest wydana ksiązka z resztą inni wielcy malarze tez maja nie pamietam wydawnictwa jest dostepna w Polskim jezyku i wogole interpretacje jego obrazów ogolnie całej twórczosci rzeźb miłosci do Gali oraz jego dziwne* zachowania mysle ze warto poszukac w wydawnictwach, bo ja juz na internecie sie przejechalem z jego Tworczoscia :/
    a taka ksiazka fajny rarytasik i zapewne najlepszy materia l na maturkę,
    pozdrawiam.
  • Anonim

przede wszystkim: http://chomikuj.pl/lady.makbet/ A-booki/Dali+Salvador/Moje+se kretne+*c5*bcycie

to musisz przeczytac
  • marielle

moje sekretne zycie mam, i przeczytalam. tak samo mysli i anegdoty oraz dziennik geniusza, wlasnie o NIE jego ksiazki mi chodzi. jedyne co znalazlam to dali.zycie i tworczosc Franka Weyersa, na zamowienie w empiku. mam nadzieje, ze wystarczy, ale gdyby ktos mial cokolwiek (chocby artykul w necie) naprawde ciekawego, zwlaszcza o jego dzialalnosci poza-malarskiej, bylabym b.wdzieczna; ]
  • Anonim

aaa ooo hmmm.. to nie pomoge -.-

chyba ze dobrym pomyslem jest pogrzebac w biografii Luisa Bunuela - przyjaciela Salvadora
  • marielle

dostalam 20/20 za prezentejszyn nananana :D
  • Piotr Semla

• 1
  • 2
| |

"Jedyna różnica między mną a surrealistami jest taka, że to właśnie ja jestem prawdziwym su...

Fotki

Miejsca grona (0)