• 1
  • 2
Dodaj kartkę Dodaj bana
Powód wlepienia kartki
Wybierz wątek docelowy z listy lub wpisz jego ID
  • inka

byłam w Figueres w Teatrze Muzeum Dalego
    cos niesamowitego
    wszystkie jego wystawy to nic w porównaniu z miejscem w którym żył, tworzył i jest pochowany
    całość robi takie wrazenie ...

jesli ktos bedzie mial okazje to niech jedzie
  • Anonim

oj ile ja bym dala....
    po pierwsze za wysoka temp jak dla mnie
    no i praca, z ktorej ciezko by bylo zrezygnowac (bo ja uwielbiam)

ale moze w przerwie swiatecznej (kwiecien 2006) jak to daleko do tego...
  • Ivo

Racja Racja swieta racja!To muzeum w Figueres to jedno z najcudowniejszych miejsc na swiecie, chetnie bym tam zamieszkala bo warunki sa ku temu niebywale.Wlascie jest tam wszystko meble(twarz May West), klozet na suficie(byloby ciezko), auto tez jest no i telefon i te wszystki ruchome prace nie mowiac o obrazach.Miejsce zaczarowane, w ogole Hiszpania a zwl Barcelona to niesamowite tereny i te budowle Gaudiego rodem ze snu.
  • agnieszka

wspaniałe jest.
    coż znaczy godzina stanai w kolejce by pooglądac takie dzieła.
  • viktoria b.

i ja przytaknę.

Miałam okazję być w tegoroczne wakacje, i pomimo początkowych trudów z trafieniem (wiem, wiem strzalki itd-prosta sprawa/ale nie dla każdego kto będąc w swoim rodzinnym mieście gubi sie średnio 2 razy na minutę-ale do rzeczy) dotarłam i pozwolę sobie brzydko powiedzieć 'mało się nie zesrałam', z zewnątrz MIAZGA, ale to tylko namiastka, tego co muzeum zawiera wewnątrz. Miałam okazję być w różnych muzeach w różnych krajach, ale żadne nie zachwyciło mnie tak jak Teatro-Museo Dali.

Również Dali-Joyas, z biżuterią -zachwyca.

Kto nie był, niech się koniecznie wybierze.

:)))
  • nete

tak tak niesamowite, magiczne miejsce
    zaczarowany teatr.. zaczarowane muzeum..zaczarowany grób :)
  • Essence

Ja też się przyłączę. Co prawda byłam tam kilka ładnych lat temu, ale wrażenia niezapomniane. Żałuję jednak , że nie miałam wystarczająco czasu żeby maksymalnie (o ile tak się da) nasycić się jego twórczością. Wybierając się tam, pamiętajcie by zarezerwować sobie więcej czasu, bo tej krainie naprawdę warto poświęcić więcej czasu i więcej "siebie", jest tam taki ogrom dzieł, obrazów, szkiców, rzeźb, zwykłe ściany muzeum w tamtym świecie nie istnieją.

Pozdrawiam nocnie ... Ess.
  • Karolcia

boze. rewelacja. trudno opisac slowami.to przeżycie iście metafizyczne.
    robi piorunujace wrazenie. ja tam spedzilam caly dzien analizujac kazdy obraz po kolei. ale chyba najwieksze wrazenie na mnie wywarly woskowe trupy w samochodzie na dziedzincu:) cos niesamowitego :)
  • B.E.A. :)

To niesamowite miejsce, do którego chce się wracać..niezwykłe,co Dali miał w głowie..te pomysły,wizje-to jego lęki,fobie i fascynacje na granicy snu-ŚWIETNE!!!WARTO TO ZOBACZYĆ!!! :)
  • rybkasia

zazdroszcze wam:) marze o tym żeby pojechać do Figueras więc trzymcie kciuki żeby mi się udało je spełnić;)
  • Krzyśś

bede tam we wrześniu!!! :D
  • Kamila S

najbardziej zdziwiło mnie to, że można w muzeum robić zdjęcia.. choć w sumie czemu się dziwić?! autopromocja Dalego trwa nawet po...
    polecam równie gorąco choć kilka chwil w Port Ligat (to taka wiśienka; ) ), ale uprzedzam trzeba zarezerwować wejściówki - przewodniki podają nr tel. :)
  • Anonim

tez bylam... najmilej wspominam deszczowa taksowke;)
  • Eliza

Super miejsce.. Byłam w wakacje lecz żałuje tego ze w środku byłam tylko 2,5 godz.. na zwiedzenie tego miejsca trzeba duzo duzo wiecej czasu!!
  • kat

Byłam niedawno w Figueres i najbardziej przyciągnęły moją uwagę te "jaja" na zewnątrz muzeum.. Robią niesamowite wrażenie.. No a w środku też jest fantastycznie. Szczególnie ten dziedziniec.. :)
  • Lentigginosa

zazdroszcżę bardzo bardzo.... to wpaniale miejsce, a bylam tylko w galerii Ufizzich i tam bylo wspaniale, ale jednak Figureas jestem miejscem do ktorego pragne odbyc pielgrzymke:)
  • Eliza

O tak! Popieram, popieram! Dziedziniec jest wspaniały! szczególnie panie z bagietkami:)
  • Lipshitz

Ja we wrześnniu wybieram się na autostopową wyprawe do Hiszpani. Fgureas koniecznie zalicze!
    A po za tym porT Lligat i Cadaques, spacerować plażami na których Salvador czarował Galę, oglądac skały i doszukiwać się w nich kszałtów aniołów i lwów jak robił to mistrz...

Nie moge się doczekać!

Może ktoś chętny? Bo jak narazie nie mam kompana... Mile widziane męskie ramie.

Plecak, namiot, śpiwór i jechana! Planuje przeznaczyć na to około dwa tygodnie pod koniec września
  • beszczu emce.

jeszcze nigdy nie spędziłam tyle czasu w muzeum; )
    Figueres przepiękne miejsce.
  • Piotrek

Uwielbiam twórczość Dalego ... Jadę do Figueres podczas każdego pobytu w Katalonii i .. nie wiem jak to jest za każdym razem odkrywam tam coś nowego, innego, bardziej intrygującego i nawet w tych samych działach zauważam inny wyraz.

Serdecznie zachęcam wszystkich do odwiedzin budynku z jajkami na dachu
  • 1
  • 2
| |

"Jedyna różnica między mną a surrealistami jest taka, że to właśnie ja jestem prawdziwym su...

Fotki

Miejsca grona (0)