Salvador Dali [1889]

Zapisz się
  • 1
  • 2
Dodaj kartkę Dodaj bana
Powód wlepienia kartki
Wybierz wątek docelowy z listy lub wpisz jego ID
  • mamba

...hej!
    ... czy ktos widzial obrazy Beksinskiego...naszego polskiego surrealisty...mistrzostwo w kazdym calu!!! polecam bardzo...co sadzicie o ich spusciznie...czy maja ze soba cos wpolnego? jak dla mnie ...tak i nie...choc przyznam ze obaj sa swietni w tym co tworza!!!

pozdrawiam:xxxx
  • Mateusz

Beksinski jest niesamowity...tworzył na pograniczu surrealizmu i fantastyki...na pograniczu grobu. Obydwaj Arytści wnieśli coś wyjątkowego do malarstwa...Obydwoje mieli niesamowity dar oddziaływania na podświadomość...

pozdrowionka
  • mamba

......piekne stwierdzenie...."na pograniczu grobu" bardzo mi sie podoba i tak niesamowicie pasuje do beksinskego...ktory jak gdzies przeczytalam i o ile sie nie myle to przciez bal sie smierci...a to ze do niej wielokrotnie nawiazywal mialo go z nia oswoic...ciekawe podejscie do zycia...ja tak nie potrafie...:(...ale zawsze mozna sprobowac!

ja rowniez podrawiam:xxxxxxx
  • мιsнка

"If you're frightened of dying and then you hold on
    You'll see devils tearing your life away
    But, if you've made your peace
    Then the devils are really angels
    Freeing you from the Earth... from the Earth"

[tak mi się skojarzyło]
  • Evka

czyżbym :D trafiła na nielicznych, którzy nie uważają Beksińskiego za skrajny kicz????
  • Mateusz

A kto uważa go za kicz ?
  • Evka

http://grono.net/user/topic-show.js...

heh poczytaj,chyba całe grono "sztuka nowoczesna" tak sądzi :? poza tym przyczynkiem do powyższej dyskusji był mój niedoszły promotor.
  • mamba

o zgrozo!!!!! co za nieczuli ludzie!!!!!:(

niekt nikomu nie kazde wielbic Beksinskiego ale troche skromnosci w osadach i akceptacji przydaloby sie gronowiczom:(
    szkoda ze maja takiej zdanie na temat genialnych dziel Beksinskiego...ja dzieki niemu (za kazdym razem jak ogladam jego obarzy) ucze sie jak przeciwstawiac sie smierci, trwodze ktora rodzi w obawie przed utrata zycia... artysta spojrzal na problem zycia z zupelnie innej perspektywy..i chwala mu za to...:))))

Eva a to co napisalas i co potem zostalo oczywiscie skrytykowane jest piekne:) pozwol ze zacytuje:

"Myślę,że jednak ostatni wywiad Beksińskiego wiele wyjaśnia. Artysta broni się w nim,przed posądzeniami o naśladownictwo i jak najbardziej wychodzi obronną ręką!!!
    Ja osobiście pozostanę przy twierdzeniu L. da Vinci- "Piękno i brzydota silniej się uwydatniają przez zestawienie jednego z drugim" "

pozdrawiam i buzka:)
  • Anonim

Jeśli jest tutaj ktoś z Gdańska, to w Pałacu Opatów w oliwie właśnie jest wystawa Beksińskiego, koszt: astronomiczne 6 złotych

ps. I jesli oczywiscie ktoś jest zainteresowany jego twórczością :P
    Pozdrawiam
  • Evka

>Czarna Mamba napisała:
    >Eva a to co napisalas i co potem zostalo oczywiscie
    >skrytykowane jest piekne:) pozwol ze zacytuje:
    >
    >"Myślę,że jednak ostatni wywiad Beksińskiego wiele
    >wyjaśnia. Artysta broni się w nim,przed posądzeniami o
    >naśladownictwo i jak najbardziej wychodzi obronną
    >ręką!!!
    >Ja osobiście pozostanę przy twierdzeniu L. da Vinci-
    >"Piękno i brzydota silniej się uwydatniają przez
    >zestawienie jednego z drugim" "
    >
    >
    >pozdrawiam i buzka:)

ojej <wstydniś> dziękuję :*
  • Ziutka

dobra...zgadzam sie ze beksinski moze oczarowac...ale to chwilowe...niestety...nie uwazam ze jego prace sa kiczowate, zle itd. ale wydaje mi sie ze sa troche za plytkie aby rozkoszowac sie nimi...a o to mysle chodzi w sztuce...dali zaskakuje inspiruje mnie do glebszych przemyslen natomiast beksinski pozostawil we mnie wspomnienie fantastycznych barw...
  • petro'

dobrze mowisz. nie wiem jak wy chcecie porównywać beksińskiego z dalim. na płaszczyźnie mentalności? dajcie spokój. kuglarz snów jest dla mnie czymś więcej. ludzie podniecają się beksińskim z jakiegoś niezrozumialego dla mnie powodu. można się pozachwycać jak utalentowanym malarzem i to wszsytko. nie zaniżam jego wartosci, nie jestem krytykiem ale takie porównanie....nieeee..
  • Ziutka

ludzie podniecaja sie beksinskim poniewaz stworzono wokol niego atmosfere smierci co za tym idzie tajemniczosci i podniecenia...to dlatego tak wielu zwrocilo na niego uwage, pozniej na jego prace....
  • petro'

stworzono? kto stworzył? myślałem że on. jeśli jacyś ludzie czy krytycy sztuki to taka sobie ta "atmosfera"
  • Ziutka

czyżbyś nie słyszał o tragedii jaka spotkała beksinskiego??? tak,tak właśnie chodzi mi o śmierc jego syna...to któż inny niz sławne media mogły stworzyć te całą atmosferę....???
  • petro'

np twórczośc. ale nieważne, chcialem sie tylko z toba zgodzić w kwestii beksiński < dali

wyszlo coś innego

nieważne
  • mamba

interesowalam sie beksinskim zanim jeszcze go zamordowano i zanim jego syn popelnil samobojtwo... macie na to jakies wytlumaczenie???
  • Iza

bo to jest po prostu zajebisty artysta...sory...był....

nie zgadzam się z poprzednikami, którzy uważają że Beksiński jest "kiczowaty" ale każdy ma prawo do swojego zdania
    ja juz od kilku lat zachwycam się jego tworczością i choć trudno powiedzieć "co autor miał na mysli" to te obrazy w jakis sposob do mnie przemawiaja, są takie autentyczne, prosto z głębi zakamarków chorego umysłu :)

znalazlam ostatnio ciekawy link, dla zainteresowanych :)
    http://www.beksinski.com.pl/
  • barbery

Beksiński - genialny w kazdym calu-to fakt (ogólnie jestem pełna podziwu dla tego, jak potrafili wyrazić to, co mysleli-sama maluję czasami i wiem ze trudno)
    kiedys jednak spotkalam się własnie ze stwierdzeniem ze jest kiczowaty. Bardzo mnie to oburzyło. Jednak w porównaniu z Salvadorem-wydaje mi się być zbyt bajeczny
    Ale to taka róznica jak dla mnie, możecie sie nie zgadzać.
    Może poprostu Dali bardziej (i dłużej;) do mnie przemawia.
  • Anonim

W twórczości Z.Beksińskiego poza genialnymi wizjami widać niesamowity warsztat. Uważam za wielkie niepomówienie uznanie go za kicz. Kiczem można nazwać sztukę nowoczesną (sztuka ma być sztuką do cholery, coś takiego każdy jest w stanie stworzyć). Beksiński w swoich obrazach czy szkicach był przede wszystkim niesamowicie precyzyjny, ta jego dbałość o każdy szczegół, faktury budynków, każda maleńka kreska miała ogromne znaczenie. Dobór barw i kolorów z pozoru stonowanych i spokojnych. On wiedział doskonale czym przyciągnąć wzrok ludzki, w który punkt obrazu. Mimo, że miał wielu przeciwników jego doskonałość sprawiała, że nikt nie przeszedł obok tej sztuki obojętnie. Wielki pokłon dla Mistrza !
    ..uwielbiam =)
    ale to takie moje subiektywne zdanie.
  • 1
  • 2
| |

"Jedyna różnica między mną a surrealistami jest taka, że to właśnie ja jestem prawdziwym su...

Fotki

Miejsca grona (0)