Salvador Dali [1889]

Zapisz się
Dodaj kartkę Dodaj bana
Powód wlepienia kartki
Wybierz wątek docelowy z listy lub wpisz jego ID
  • Hannah..:)

Otóż imię to pochodzi z języka hiszpańskiego a oznacza ono "zbawcę".Sam artysta twierdził,że była mu pisana rola zbawcy malarstwa "śmiertelnie zagrożonego sztuką abstrakcyjną ,akademickim surreaizmem....."itd.
    Prowokacyjny,nieugięty i szalony zarówno w życiu jak i w sztuce jaką tworzył...a wszystko by w końcu zostać uznanym za jedną z najwybitniejszych postaci w "skretyniałych czasach"....

• Hannah..:)

A jego prace są niezwykle fascynujące i zagadkowe a zarazem insirujące,ponadczasowe...dla mnie geniusz:))
  • Anonim

zbawca:]
  • Anonim

ZBAWCA ZBAWCA ZBAWCA ,tylko warto wspomniec ze imie mial po tragicznie zmarlym w wieku niemowlecym bracie.
  • Anonim

>
    ZBAWCA ZBAWCA ZBAWCA ,tylko warto wspomniec ze imie mial po tragicznie zmarlym w wieku niemowlecym bracie.

grtatuluje znajomosci biografii:) (to nie bylo uszczypliwe)
  • Anonim

Jak będę miała kiedyś syna to nazwę go Salvador :D
  • :: CALISTO ::

polecam ksiazke "Salvador Dali - Myśli i anegdoty" wydawnictwo "Książnica"

jednym słowem ŚWIR z talentem w ręku; )
  • Marta S

Totalny.......
  • sosna

> :: CALISTO :: napisał
    >polecam ksiazke "Salvador Dali - Myśli i anegdoty"
    >wydawnictwo "Książnica"
    >
    >jednym słowem ŚWIR z talentem w ręku; )

ja akurat średnio polecam. nie mówię, że zła, bo czyta się ją szybko i z uśmiechem, ale prawdziwie milo zasiąść do dziennika geniusza czy mojego sekretnego życia, bo to głownie z tych tytułów są wyrwane owe myśli i anegdoty, no chyba , ze wciąż tkwimy na etapie streszczeń.
  • Ann

Total wspaniały zdobywca terytorium tworczosci niezdobytej
  • X/Apis

Ponoć lepszy był Max Ernst.
  • Ann

Nie miał takiej charyzmy
| |

"Jedyna różnica między mną a surrealistami jest taka, że to właśnie ja jestem prawdziwym su...

Fotki

Miejsca grona (0)