-
suonik
interesuje mnie architektura secesji na dolnym slasku, a bardziej jej schylek. zna ktos jakas bibliografie dotyczaca tego zagadnienia? -
elan'tree
Też mnie to interesuje! Jeszcze po ostatniej mojej wizycie w Poznaniu to już zupełnie sie w tych secesyjnych kamieniczkach zakochałam...szukam szukam ciekawej książki, ale jeszzce nie znalazłam-niestety nic wartego polecenia! -
Apacz
Jeżeli chodzi o secesję na sląsku a właściwie na styku śląska i galicji to
Chojecka Ewa, Architektura i urbanistyka Bielska – Białej 1855 – 1939,
A poza tym m.in. (na gorąco co mi przychodzi do głowy)
Biriulow Jurij, Secesja we Lwowie,
ksiązki Skuratowicza secesja w Poznaniu (album) i tegoż Architektura Poznania 1890-1918
Szkurłat Anna, Secesja w architekturze Warszawy,
Bartłomiej i Maciej Gutowscy, Secesja w Galicji
Tondos Barbara, Architektura Rzeszowa w okresie autonomii galicyjskiej,
Ksiązka o architekturze Torunia przełomu wieków
Secesja w Łodzi
Oczywiście ksiązki Sztuka około 1900, publikacje prof. Olszewskiego i sporo artykułów. -
model gotowy - NATKA
-
-
Cień Oli
polecam przyjechać do Łodzi, bo tu całe śródmiescie jest secesyjne:DW końcu u schyłku XIX w przezywało ono najwiekszy rozkwit:D -
Literat
Polecam wyjazd na rubieże wschodnie...a nawet daleką Rosję.
Od Odessy po Samarę na Wołgsa:)
Kapitalna secesja z wpływami Wiednia i Pragi..Bomba!!!!
I ile tego się pojawia:) -
NØ.f.u.c.k.
wie ktoś jak sie nazywa willa chyba w Łodzi. secesyjna willa.
mam w ksiązce archiwalne zdjecie ale nie moge znaleźć nic wiecej -
Anonim
-
xɘro
>Apacz napisał
>
>Szkurłat Anna, Secesja w architekturze Warszawy,
uporczywie poszukuję tej książki i nie mogę znaleźć :(
jakby ktoś chciał opchnąć, to proszę o info :) -
Anonim
> wie ktoś jak sie nazywa willa chyba w Łodzi. secesyjna willa. mam w ksiązce archiwalne zdjecie ale nie moge znaleźć nic wiecej
Jeśli to zdjęcie w książce i bez podpisu, pewnie chodzi o willę Kindermanna przy Wólczyńskiej (nr bodaj 31) wg projektu Gustawa Landau-Gutentegera. -
Orchidea
jak widze/słysze imie Gustaw, to mi się z Klimtem kojarzy i od razu ciarki mnie przechodzą... ach.. jeszcze jakbym poznała faceta o tym imieniu.... od razu jestem jego; ) -
Anonim
> jak widze/słysze imie Gustaw, to mi się z Klimtem kojarzy i od razu ciarki mnie przechodzą... ach.. jeszcze jakbym poznała faceta o tym imieniu.... od razu jestem jego; )
Trzeba kopsnąć to wyznanie Holoubkowi. Się ucieszy i z propozycji skorzysta - taki to ogier. -
Orchidea
> Trzeba kopsnąć to wyznanie Holoubkowi. Się ucieszy i z propozycji skorzysta - taki to ogier.
No dobra... Gustaw Gustawowi nie równy i wymagania też mam..
1) musi być młodszy od Holubka... ( nie wiecej niż 40, a najlepiej jakby był w przedziale 20-30 )
2) wyższy ode mnie mysi być
3) sala kinowa nie moze być mu obca
4) ksiazki też powinien czytać
5) muzyka nie moze go przerazać
6) powinien mieć duże poczucie humoru
7) i wogóle musi być myślacy;) -
Veronika Piotrowna
dorwałam fajną broszurę "Secesyjne drzwi w Koszalinie". znacie jakieś podobne pozycje, równie szczegółowe?