ściągownia zaocznych ogrodników [145]

Zapisz się
Dodaj kartkę Dodaj bana
Powód wlepienia kartki
Wybierz wątek docelowy z listy lub wpisz jego ID
  • olcia

pytania z egzaminu u Dasiewicz CHEMIA 2004

ile jest możliwych stereoizomerów związku o nazwie 2,4 dimetylo 3-okten 1-ol. Narysuj jeden z nich, zaznacz stosowne konfiguracje.
    Napisz równanie reakcji i dobierz reagenty pozwalające przekształcić acetoketon (keton fenylometylowy) w a) 1-fenyloetanol, b) 2-fenylo-2-butanol c) etylobenzen
    3. D-alloza jest epimerem C-3 D glukozy. Na przykładzie D-glukozy wyjaśnij zjawisko mutarotacji
    w wyniku ozonolizy optycznie czynny alken o wzorze C7H14 daje 1 mol acetaldehydu o wzorze C5H10O. Informacje te wystarczą do jednoznacznego określenia wzoru strukturalnego alkenu. Podaj jego wzór i systematyczną nazwę.
    Jaki jest wzór empiryczny związku o składzie procentowym:C-40,91%, H-4,55%. Policz dla niego stopnie nienasycenia. Zaproponuj wzór strukturalny. Jakie charakterystyczne pasma będą widoczne w widmie IR oraz sygnały w HNMR
    Zilustruj konkretnym przykłądem pojęcia a) związek metaloorganiczny b)obikozyd c) epoksyd d)D-amokwas e) tłuszcz roślinny
    Przedstaw dokładnie (strzałki) mechanizm dowolnej reakcji w której katalizatorem jest h+
    Wychodząc z benzenu zaproponuj schemat syntezy o, m ,p dichlorobenzenu
    Oba dipeptydy utworzone z glicyny i alaniny wykazują czynność optyxczna. Wyjaśnij i uzasadnij czy dipeptydy Gli-Ala i Ala-Gli są enancjomeryczne.

CHEMIA2003

Napisz reakcję cykloheksenu z KmnO4. Nazwij produkt, napisz wzór z uwzględnieniem konfomerów i przedyskutuj ich trwałość.
    Wychodząc z benzenu zsyntezuj: a)benzyloaminę b)m-nitroanilinę
    Zilustruj przykładami każde z pojęc a)steron b) wiązanie wodorowe c) racemat d) eter e) terpen
    Podaj reakcje kwasu salicylowego z a) KOH w nadmiarze b)CH3OH/H+ c) SOCl2 d)HNO3/ H2SO4
    Dla jednej reakcji z zadania 4 napisz mechanizm reakcji
    Napisz reakcje dowolnego związkumagnezowoorganicznego z innym dowolnym reagentem prowadzące do otrzymania alkoholi 1 , 2, i 3 rzędowych
    Na dowolnym przykładzie przedstaw mechanizm SN@
    D-galaktoza jest epimerem C-4 glukozy. Podaj wzory Foshera i Hawortha D-galaktozy. Napisz reakcję D-galaktozy z a)NaBH3 b)Br2/H2O c)HNO3
    Napisz wzór tripeptydu Gly-Ala-Ser, zaznacz wiazanie peptydowe, wskaż aminokwas C- i N-końcowy

EGZAMIN POPRAWKOWY Z CHEMI ORGANICZNEJ 2003

Ile jest możliwych stereoizomerów 3,4-dimetylo-3-okten-1-olu? Narysuj jeden z nich.
    D-alloza jest epimeremC-3D- glukozy. Narysuj wzór D-allozy i uzasadnij że jest ona cukrem redukującym
    Zilustruj pojęcia a)epoksyd b) detergent c)tłuszcz roślinny d)oksym e)mydło f) glikozyd g)disacharyd
    Na podstawie dowolnej reakcji przedstaw mechanizm tworzebnia się karboanionu
    Napisz reakcję otzrymywania kwasu benzoesowego na drodze a)hydrolizy estru b)hydrolizy nitrylu c)przy użyciu związku Grignarda d)utleniania aldehydu e)reakcji haloformowej
    Podaj wzór empiryczny związku o składzie:C-40,91%, H-4,55%. Policz dla niego stopnie nienasycenia. Zaproponuj wzór strukturalny. Jakie charakterystyczne pasma będą widoczne w widmie IR oraz sygnały w HNMR
    Napisz reakcję otrzymywania aspiryny wychodząc z benzenu i używając bezwodnika octowego.
    Narysuj wzór tripeptydu Lys-Ser-Val. Wskaż aminokwas C i N końcowy oraz wi azanie peptydowe.
  • Anonim

dziękujemy :)
  • Madzia :)

bardzo dziekujemy
    ja mam chemie z orzeszko i oprawke we wrzesniu
  • !!Suliczek :]

Madzia nie martw sie u Orzeszko nie ma problemu zeby zdac :] ....... jesli chodzilas na wyklady i masz wszystkie xerowki nie powinnas miec problemow .......ja uczylam sie tydzien do pierwszego terminu ...........gdy podeszlam do tablicy z wynikami bylam w szoku .........dostalam 5 .... tobie tez sie uda :]

dzieki.
    Ja chodziłam na wykłady i mam kserówki, alw jakoś nie zaliczyłam. Lepiej było słuchać Tarnowskiej niż Orzeszko

Zapewniam cie ze Orzeszko to swieta kobieta ........ porownojac ja np do Dasiewicz/ mialam z nia chemie org na dziennych -HOROR/ skoro masz xerowki powinas dac rade ... ona mowila czego trzeba sie nauczyc na egzamin , zwlaszcza na ostatnim wykladzie i dzieki temu chyba udalo mi sie zdac

oki
    dzieki
    to od sierpnia zaczynam studiować kserówki
    dzieki
    pozdrawiam

porownaj sobie pytanka jakie my mielismy na zaokach na chemii org u orzeszko a popatrz wyrzej jakie olcia zamiescila pytania u dasiewicz na dziennych ......... ja to nie wiem o co tam chodzi w tych pytanich :]

ja tez nie wiem
    ale w tym roku u Orzeszko byłu takie tylko ze inne dane

no co ty duzo latwiejsze mielismy ... na szczescie ..... nie mielismy widm i nie musielismy wyjasniac az tak dzwinych pojec ....... oj cizko by mi bylo zdac ten egzam u Dasiewicz
  • Pan Marcin

Poprawka ogrodników z chemii org. z tego co wiem ma się odbyć 12 września, tak???

Orientuje się ktoś o której godzinie?
  • Anonim

egzamin zaczyna się o 12
  • olcia

pilnie potrzebuje pytaD z tegorocznego egzaminu z niebieskiej grupy!!!!!!!!!!!!!!!
  • Pan Marcin

JA RÓWNIEŻ!
    jak ktoś ma to bardzo proszę na pepsio@tlen.pl
  • ...Iwonka...

1. wychodząć z benzenu zaproponuj synteze aspiryny
    2. napisz mechanizm (strzałki) dowolnej reakcji w której katalizatorem jest kwas
    3. wymień dowolny aminokwas o pi> 7 i pi< 7, stworz z nich dipeptyd i zaznacz wiązanie peptydowe
    nie brzmiały te zadania tak dokładnie, ale dane sie mniej wiecej zgadzają i sens.
  • Rama

wielkie dzieki za pytania!
  • ...Iwonka...

LUDZIE! byłam dzisiaj na konsultacjach z chemii u Dasiewicz i powiedziałą nam czego się można spodziewać na egzaminie :
    -synteza z benzenu
    - mechanizmy
    - biocząsteczki (2 zadania) wiązania peptydowe , mutarotacje itp.
    -stereochenia zadania typu: ile jest możliwych stereoizomerów związku o nazwie XYZ, narysuj jeden z nich i zaznacz stosowne konfiguracje.
    -spektroskopia- ustalanie wzoru strukturalnego i sumarycznego na podstawie składu procentowego, charakterystyczne pasma o-h, nh2, c=o,
    -wiązania wodorowe
    reakcje charakterystyczne i otzrymywanie wszystkiego

poza tym powiedziała, że często zadania na egzaminie sa takie same jak w książeczce żółtej z ćwiczeniami :
    ZBIOR PYTAŃ I PROBLEMÓW Z CHEMII ORGANICZNEJ, WYD. SGGW, AUTOR ZBIOROWY
  • Pan Marcin

Genealnie nic nowego nie powiedziała - spodziewać należy się podobnych rzeczy co na 1 terminie - struktura egzaminu nie ulega zmianie.
    Zobaczymy :)
| |

Jako, że moja matka uważa, że jestem za dobra i ludzie kiedyś mnie zjedzą - na potwierdzenie je...

Miejsca grona (0)