-
olcia
pytania z egzaminu u Dasiewicz CHEMIA 2004
ile jest możliwych stereoizomerów związku o nazwie 2,4 dimetylo 3-okten 1-ol. Narysuj jeden z nich, zaznacz stosowne konfiguracje.
Napisz równanie reakcji i dobierz reagenty pozwalające przekształcić acetoketon (keton fenylometylowy) w a) 1-fenyloetanol, b) 2-fenylo-2-butanol c) etylobenzen
3. D-alloza jest epimerem C-3 D glukozy. Na przykładzie D-glukozy wyjaśnij zjawisko mutarotacji
w wyniku ozonolizy optycznie czynny alken o wzorze C7H14 daje 1 mol acetaldehydu o wzorze C5H10O. Informacje te wystarczą do jednoznacznego określenia wzoru strukturalnego alkenu. Podaj jego wzór i systematyczną nazwę.
Jaki jest wzór empiryczny związku o składzie procentowym:C-40,91%, H-4,55%. Policz dla niego stopnie nienasycenia. Zaproponuj wzór strukturalny. Jakie charakterystyczne pasma będą widoczne w widmie IR oraz sygnały w HNMR
Zilustruj konkretnym przykłądem pojęcia a) związek metaloorganiczny b)obikozyd c) epoksyd d)D-amokwas e) tłuszcz roślinny
Przedstaw dokładnie (strzałki) mechanizm dowolnej reakcji w której katalizatorem jest h+
Wychodząc z benzenu zaproponuj schemat syntezy o, m ,p dichlorobenzenu
Oba dipeptydy utworzone z glicyny i alaniny wykazują czynność optyxczna. Wyjaśnij i uzasadnij czy dipeptydy Gli-Ala i Ala-Gli są enancjomeryczne.
CHEMIA2003
Napisz reakcję cykloheksenu z KmnO4. Nazwij produkt, napisz wzór z uwzględnieniem konfomerów i przedyskutuj ich trwałość.
Wychodząc z benzenu zsyntezuj: a)benzyloaminę b)m-nitroanilinę
Zilustruj przykładami każde z pojęc a)steron b) wiązanie wodorowe c) racemat d) eter e) terpen
Podaj reakcje kwasu salicylowego z a) KOH w nadmiarze b)CH3OH/H+ c) SOCl2 d)HNO3/ H2SO4
Dla jednej reakcji z zadania 4 napisz mechanizm reakcji
Napisz reakcje dowolnego związkumagnezowoorganicznego z innym dowolnym reagentem prowadzące do otrzymania alkoholi 1 , 2, i 3 rzędowych
Na dowolnym przykładzie przedstaw mechanizm SN@
D-galaktoza jest epimerem C-4 glukozy. Podaj wzory Foshera i Hawortha D-galaktozy. Napisz reakcję D-galaktozy z a)NaBH3 b)Br2/H2O c)HNO3
Napisz wzór tripeptydu Gly-Ala-Ser, zaznacz wiazanie peptydowe, wskaż aminokwas C- i N-końcowy
EGZAMIN POPRAWKOWY Z CHEMI ORGANICZNEJ 2003
Ile jest możliwych stereoizomerów 3,4-dimetylo-3-okten-1-olu? Narysuj jeden z nich.
D-alloza jest epimeremC-3D- glukozy. Narysuj wzór D-allozy i uzasadnij że jest ona cukrem redukującym
Zilustruj pojęcia a)epoksyd b) detergent c)tłuszcz roślinny d)oksym e)mydło f) glikozyd g)disacharyd
Na podstawie dowolnej reakcji przedstaw mechanizm tworzebnia się karboanionu
Napisz reakcję otzrymywania kwasu benzoesowego na drodze a)hydrolizy estru b)hydrolizy nitrylu c)przy użyciu związku Grignarda d)utleniania aldehydu e)reakcji haloformowej
Podaj wzór empiryczny związku o składzie:C-40,91%, H-4,55%. Policz dla niego stopnie nienasycenia. Zaproponuj wzór strukturalny. Jakie charakterystyczne pasma będą widoczne w widmie IR oraz sygnały w HNMR
Napisz reakcję otrzymywania aspiryny wychodząc z benzenu i używając bezwodnika octowego.
Narysuj wzór tripeptydu Lys-Ser-Val. Wskaż aminokwas C i N końcowy oraz wi azanie peptydowe. -
Anonim
-
Madzia :)
-
!!Suliczek :]
Madzia nie martw sie u Orzeszko nie ma problemu zeby zdac :] ....... jesli chodzilas na wyklady i masz wszystkie xerowki nie powinnas miec problemow .......ja uczylam sie tydzien do pierwszego terminu ...........gdy podeszlam do tablicy z wynikami bylam w szoku .........dostalam 5 .... tobie tez sie uda :] -
-
dzieki.
Ja chodziłam na wykłady i mam kserówki, alw jakoś nie zaliczyłam. Lepiej było słuchać Tarnowskiej niż Orzeszko -
Zapewniam cie ze Orzeszko to swieta kobieta ........ porownojac ja np do Dasiewicz/ mialam z nia chemie org na dziennych -HOROR/ skoro masz xerowki powinas dac rade ... ona mowila czego trzeba sie nauczyc na egzamin , zwlaszcza na ostatnim wykladzie i dzieki temu chyba udalo mi sie zdac -
oki
dzieki
to od sierpnia zaczynam studiować kserówki
dzieki
pozdrawiam
-
porownaj sobie pytanka jakie my mielismy na zaokach na chemii org u orzeszko a popatrz wyrzej jakie olcia zamiescila pytania u dasiewicz na dziennych ......... ja to nie wiem o co tam chodzi w tych pytanich :]
-
ja tez nie wiem
ale w tym roku u Orzeszko byłu takie tylko ze inne dane -
no co ty duzo latwiejsze mielismy ... na szczescie ..... nie mielismy widm i nie musielismy wyjasniac az tak dzwinych pojec ....... oj cizko by mi bylo zdac ten egzam u Dasiewicz -
Pan Marcin
Poprawka ogrodników z chemii org. z tego co wiem ma się odbyć 12 września, tak???
Orientuje się ktoś o której godzinie? -
Anonim
-
olcia
pilnie potrzebuje pytaD z tegorocznego egzaminu z niebieskiej grupy!!!!!!!!!!!!!!! -
Pan Marcin
-
...Iwonka...
1. wychodząć z benzenu zaproponuj synteze aspiryny
2. napisz mechanizm (strzałki) dowolnej reakcji w której katalizatorem jest kwas
3. wymień dowolny aminokwas o pi> 7 i pi< 7, stworz z nich dipeptyd i zaznacz wiązanie peptydowe
nie brzmiały te zadania tak dokładnie, ale dane sie mniej wiecej zgadzają i sens. -
Rama
-
...Iwonka...
LUDZIE! byłam dzisiaj na konsultacjach z chemii u Dasiewicz i powiedziałą nam czego się można spodziewać na egzaminie :
-synteza z benzenu
- mechanizmy
- biocząsteczki (2 zadania) wiązania peptydowe , mutarotacje itp.
-stereochenia zadania typu: ile jest możliwych stereoizomerów związku o nazwie XYZ, narysuj jeden z nich i zaznacz stosowne konfiguracje.
-spektroskopia- ustalanie wzoru strukturalnego i sumarycznego na podstawie składu procentowego, charakterystyczne pasma o-h, nh2, c=o,
-wiązania wodorowe
reakcje charakterystyczne i otzrymywanie wszystkiego
poza tym powiedziała, że często zadania na egzaminie sa takie same jak w książeczce żółtej z ćwiczeniami :
ZBIOR PYTAŃ I PROBLEMÓW Z CHEMII ORGANICZNEJ, WYD. SGGW, AUTOR ZBIOROWY -
Pan Marcin
Genealnie nic nowego nie powiedziała - spodziewać należy się podobnych rzeczy co na 1 terminie - struktura egzaminu nie ulega zmianie.
Zobaczymy :)
- Przeglądaj grona w kategorii Szkoły i Edukacja
- Przeglądaj grona w okolicy Warszawa - Ursynów
- Załóż własne grono tematyczne